BELGRAD, Serbien




Nu har vi anlänt Belgrad och programmet är fulltecknat dagen framöver. Gunnel tar sin dagliga morgonpromenad runt soldäck vid stranden till floden SAVA , för att få igång höfterna och flitig är hon. 10 varv ger ca 1 kilometer.
Enligt en samjoggare hon möter här uppe på morgnarna för frukosten.

I bakgrunden uppe t.h. skymtar vårt första besöksmål, KALMEDAN-borgen. Denna borg har varit föremål för ständiga strider och den har varit i händerna på kelter, romare, serber, osmaner, hunner, goter, sarmatier, gepider, ungrarer, bulgarer, österrikare och turkar. Nu är det serberna som kör racet.

Några flera bilder tog jag inte denna dag. Förutom en på floden SAVA där den möter DONAU.

Vi var bl.a på en bondgård ( rena spanska grisfesten m.a.o. ) i Jalak,  för att äta och dricka lokaldestillerad slivovitz m.m., m.m.  Detta är bara för bra men OK.  Vi är ju flera resenärer än vi två smålänningar och smaken är som baken...

BelaGrad
= vita staden.

Vi tittade på rådhuset, parlamentet, Sankt Sava = den stora ortodoxa kyrkan etc.
I övrigt lärde jag mig att en patriark är en överstepräst. SKS stod för serber,kroater och slovener, som blev en del av gamla Jugoslavien efter 1:a världskriget. President Tito kom till makten 1945 och han stannade där under hela 35 år fram till sin naturliga!!! död. Ovanligt i denna del av världen. Han var STARK!

1991 upplöstes så Jugoslavien och 2006 blev Serbien självständing stat.
80 politiska partier garanterar bråk och trubbel i största allmänhet.

Tyvärr kör man med det kyrylliska alfabetet och jag begriper inte att inte EU kräver att de åtminstone borde köra med vårt alfabet parallellt?  Som det nu är kan man ju inte ens läsa gatuskyltarna.

Allmänt om SERBIEN: den största delstateni f.d. Jugoslavien. Kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma, fuktiga somrar.
Gränsar till Ungern, Rumänien, Bulgarien, Makedonien, Kosovo, Montenegro, Bosnien-Hercegovina och Kroatien.
Saknar helt havskust. Bergigt med växlande landskap. Donau bildar delvis gräns mot Kroatien. Bördiga slätter i norr, där provinsen Vojvodina är en viktig del av republiken med Novi Sad, som dess egna storstad. Återkommer när vi besöker den staden.
Belgrad har 1,7 miljoner innevånare.
1 Euro = 100 Dinarer; 1 SEK = 10 Dinarer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0