DERDAP I närmas.






Nu ska vi in i slussen för att bli uppslussade till den den högre vattenytan som ligger 34 meter över vår nuvarande vattenyta i Donau. Vi går in på den serbiska sidan medan den till höger tillhör Rumänien.

Slussen kommer att ta oss 90 minuter att passera. Den är 320 meter lång och 30 meter bred så den tar flera fartyg åt gången.

Den byggdes under åren 1964 - 1972 och den invigdes av TITO i dåvarande Jugoslavien och Ceasescu i Rumänien, som tillsammans , finansiellt , stod för bygget under sovjetiskt byggledarskap.

Vattenkraftanläggningen har vardera 6 generatorer, som på den serbiska sidan ( numera) producerar 5,65 TWh och på den rumänska sidan 5,4 TWh. De har samma kapacitet men de serbiska generatorerna har schweiziska turbiner. De rumänska är ryska så de står still flera ggr/år.

Den vattenkraft den producerar täcker vardera lands elbehov till en mycket stor del.
P.g.a. denna investering kan man inte längre skörda störrom uppe i Donau. Den var annars förr en stor intäktkälla för den lokala fiskarebefolkningen i denna del av Donau.

PS. slå upp http://arkelogiforum.se och gå in på deras sida vad gäller JÄRNPORTEN så förstår man att det finns olika seenden vad avser ny teknologi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0