MAX avtäckaren

 
Första steget efter skattningen är bitömningen och när all bin flugit hem till sina respektive kupor efter ca 1 1/2 dygn och skattlådorna är tömda på bin ska lådorna in i ett uppvärmt rum , gärna med en luftavfuktare som drar ut eventuellt överflödig vattenhalt ur cellerna.
 
Varma celler släpper lättare honungen som blir mera lättflytande än sådana som sitter i kalla ramar.
Dessutom silar den mycket bättre och snabbare.
 
När bina dragit in nektarn och omvandlat den enzymatiskt till honung pluggar de in den i utbyggda, rengjorda celler. Alltså de sexkanter vi ser på en honungsram.
 
Nu är vattenhalten i honungen fortfarande rätt hög men när bina fläktat ner den till under 20 % fuktighet sätter de ett lock ( de vaxar cellen ) över cellen och därefter håller honungen i evinnerliga tider så länge som vaxlocket är in takt.
 
Annars jäser honungen och då blir den oduglig för oss människor.
Vi måste mäta vattenhalten med en refraktometer,  innan vi burkar den för all säkerhets skull.
Ingen honung godkänns av honungsbedömningskommitén såvida vattenhalten inte är lägre än 20 %.
 
Nåväl.
När vi nu ska slunga ut honungen ur cellerna måste vi altså ta bort vaxet annars slungas den ju inte ut tack vare vaxlocket.
Då måste man " avtäcka " d.v.s. ta bort vaxet över cellerna.
Detta gör vi amatörer m.h.a. en avtäckningsgaffel som  har vassa spetsar!
UNDVIK att sätta en sådan i andra handens fingar !!!
 
När detta är väl och detaljerat utfört , då kan ramen sättas ner i slungan och nu väntar oss biodlare den riktiga HONUNGSSKATTEN.
Fortsättning följer ...
 
MAX kan numera hela proceduren.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0