SLUTSKATTNING & INVINTRING 13 augusti 2010



Tidigare denna dag tog jag skattlådorna och fulla honungsramar ifrån denna trågkupa, för att förbereda bisamhällena för vintern. Det kan låta tidigt, men i vår trakt har nu bina inga växter att dra någon större volym nektar ifrån. Därför konsumerar de mera honung än vad de drar hem. Ifrån just detta, mitt absolut mest produktiva samhälle, No II, har jag idag tagit sex skattlådor plus att jag reducerat utrymmet i yngelrummet till 13 ramar ifrån 18. Inte att undra över att det blir många bin, som nu inte får rum inne i kupan. Här, liksom längst bak inne i yngelrummet,  kommer de nu att sitta under flera dygn framöver. Men därefter ges utrymme även för dem, när de ska hjälpa till att dra ner all den sockerlösning, 16 kilo BIFOR, ( se hinken vid sidan om kupan ), som ska sättas på om en stund, för att ersätta "stulen" honung och ge dem mat som ska föda dem över vintern. Och när de tömt första hinken ska de få ytterligare en halv pyts,  så att de klarar sig under kommande ca 7 månader framöver.
Hur blev då säsongen? Jo, den resulterade i  ett rekordår.  Tre samhällen gav mig tillsammans 301 kilo !! plus att de dessutom medverkat till att jag nu invintrar totalt sex samhällen.
Vilken sommar!! 
Fyra skattningstillfällen har resulterat i 80 kilo rapshonung, 85 kilo hallon/klöverhonung, 75 kilo klöver/hallonhonung plus slutligen 61 kilo klöver/lindhonung.
En sådan säsong lär nog aldrig jag personligen få uppleva igen. Ifrån stationära bisamhällen, som inte flyttats till/från de växter som för tillfället producerar nektar, som yrkesbiodlarna gör.

FLUSTERFÖRMINSKNING



Detta svärmsamhälle No VI, som inte bidragit med ett enda kilo honung, är svagare än de övriga.
Men givetvis måste även dessa få sin invintringsgiva av färdigblandad sockerlösning.
I avsikt att förhindra att de drabbas av röveri ifrån starkare samhällen , som vill år deras sockergiva,  har jag förminskat deras in-/ utflygningshål till ca 1 cm endast. Nu trängs de inflygande bina med de som ska ut men det går förvånansvärt snabbt för dem att samsas om vem som står på tur.

SLUTSKATTAT BISAMHÄLLE III



Här trängs de bin, som blivit "överflödiga" när skattlådornatidigare idag,  tagits ifrån dem. Det saknas helt enkelt utrymme för dem inne i kupan. Men inom några dagar släpps även dessa in i samhället, när de bjuds in för att hjälpa till med att dra ner den sockerlösning som de nu fått som ersättning för all den honung jag tagit ifrån dem.

VÅRTBITARE



Denna är en intressant insekt som brukar dyka upp vid denna tid på året.
Varför den kallas "vårtbitare", vet jag inte men den nyps ordentligt med käkarna när man tar hand om den.
Inte så att det gör ont men det känns definitivt.
Kanske satte man den att bita på vårtor förr i tiden??

TORDYVELFEST på kremla



Trio. Party & Duo.
Igår gick jag ut för att inventera mina kantarellställen: 0!

Den enda svamp jag hittade var en omkullsparkad kremla som tordyvlarna redan lagt beslag på.
Och så de festade! Mums filli babba!

HUSSNYLTHUMLA ? Bombus norvegicus.



Helt säker är jag inte men jag TROR att detta är en Hussnylthumla, som suger nektar ifrån en Åkerväddblomma.
Den kan vara en kusin, Ängssnylthumla, och som sagt: helt säker är jag INTE!

PÅFÅGELÖGA



Ett helt nyligen, ur puppan urkrupet, Påfågelsöga är bland det färgstarkaste man kan se bland våra insekter.
De vi får njuta av tidigare på våren är övervintrade exemplar, vars vingar dels är lite slitna och dess färger är heller inte lika klara, som de man ser på just detta exemplar.
Njut av vad Naturen har att glädja oss med !

TRÄGÅRDSHUMLA



Att artbestämma våra humlor är inte lätt.  Här ser vi en Trädgårdshumla, Bombus hortorum, med brett, gult kragband, svart mellankropp följd av gul och svart bakkropp och en vit rumpa. Rufsig behåring på mellankroppen är ett annat kännetecken för denna humleart. En av våra vanligaste humlor som tillhör de s.k. långtungade humlorna.
Vi har den ute på Johannero, kanske beroende av att vi har Digitalis bland många andra djuppipiga blommor runt tomten.

JOHANNEROGATAN per 1 augusti



Grönare än så här blir den bara inte. Nu blir såväl gräs som löv bara gulare framöver innan det vissnar ner resp. faller av framöver. Men dit har vi fortfarande några månader tack vare förra veckans nederbörd.
Nu kommer det svamptid!

RSS 2.0