BADPLATSERVår "gamla" badplats på Kattrumpebadet i fonden.
Vår "nya" badbrygga ligger numera mellan P-holmen och Varvsgatan i riktning nedanför vår balkong.
Och tack vare att vi bor på en holme har vi vatten runt omkring oss på mycket nära håll.
Fyra vattensamlingar:
Kalmar sund åt norr, söder och öster. Kattrumpeviken åt väster och Ängö-/ Varvsholmsviken åt nordväst.
Med slipbassängen och P-holmsviken nedanför oss.

SVANFAMILJDenna stolta svanmamma simmar omkring med sina dunbollar i gamla slipbassängen nedanför vår balkong.
Hon ska nog klara av att skrämma iväg såväl grå- som silltrutarna, som ständigt har ögonen på något ätbart.

SKOGSNÄPPATack vare att bonden inte blivit färdig att dika ur så har vi nu snart strandtomt ute på Johannero.
Denna översvämning har nu medverkat till att dels finns en hel sothönsfamilj med , nu , stora kycklingar som simmar omkring. Och dels har vi fått tillgång till en skogsnäppa med familj.

GLAD MIDSOMMAR !Vilken sagolikt skön midsommarafton vi fick detta år. Och Midsommardagen är inte sämre.
Det är bara att njuta.
Ha en fortsatt skön midsommarhelg alla bloggläsare!

HJÄLP !Kan någon hjälpa mig att ge namnet på denna trottoarblomma?
Den växer på en trottoar på Baggensgatan, Ängö i Kalmar men den har sannolikt spritt sig ifrån någon trädgård
via frö.

FAR VÄL!En kort visit.
Men passagerarna har haft tillfälle att besöka såväl Kalmar slott som Kosta glasbruk, antar jag.
De behöver inta befar någon sjögång på sin resa till nästa destination: Köpenhamn??

TRE JOHANNERO - DROTTNINGARIdag har jag nymärkt två drottningar, de blå , som är födda 2010 samt märkt om en gammal, som kröp ut redan 2008 = röd färg. De är alla tre synnerligen produktiva och lägger jättemånga ägg varje dygn. De representerar samhälle VI, III och IV  respektive. Den understa kommer till VI:an i samband med den svärm jag tidigare berättat om.
Den röda är den mest produktiva jag någonsin haft. Såväl i fråga om nektar - och polleninsamling som vad gäller biproduktion. Hon går nog på stt sista år denna säsong?

HOPPSAN! Vad kommer??Ifrån mitt arbetsbord ser jag en passagerarbåt segla in norrifrån under Ölandsbron. Det har jag inte upplevt tidigare. De brukar komma till Kalmar söderifrån.
Vad heter denna vackra skapelse? Utsikten kan vi inte klaga på. Vi ser över Kalmarsund såväl norrut som söderut.

Förra veckan i torsdags eftermiddag passerade danska kungafamiljens vackra yacht, DANNEBROGEN på väg norröver för famlijen att delta i Bröllopet.

Vista Mar, VeneziaHon är ett italienskt passagerarfartyg som är på väg ifrån Stockholm och bröllopet??
Ska hon nu besöka SydOstkustens pärla i sommarsolsken ifrån molnfri himmel?

Passagerarbåt utanför vårt sovrumsfönsterSka hon in i Kalmar hamn,månntro?
Hon är inte långt ifrån oss i detta läge.

Vista Mar på väg in i Kalmar hamnHamnmynningen är just för över. Laboratorieholmen till höger några hundra meter utanför vår balkong, varifrån bilden är tagen.

BÅTDAG i KALMAR hamn


M/Y SENSES, Hamilton, BermudaFint besök i Tullhamnen i Kalmar idag. Vill du veta mera om prestanda etc: www.charterworld.com.
Två motorbåtar på varje sida av fartyget men segelbåten på övre däck är ensammen! Hur många flygtimmar i månaden har helikopetern månntro? Eller är den bara en atrapp??
Fartyget är hemmahörande i Antibes, France men registrerat på Bermuda. Tysklandsbyggt.
Men imponeradnde är det under alla omständigheter. Det finns folk som har gott om sekiner. Är de lyckligare??
Frågar en avundsjuk stackare...
Bakom Läppstifte i bildens högra kant bor vi. Bilden med Ångkvarnen alltså. Så man kan ju säga att vi idag parkerat vår fritidsbåt i Tullhamnnen som omväxling.

VÄLKOMNA !!!Vi förbeder ett trevlig veckoslut tillsammans men barn och barnbarn.
Förutsättningarna finns!
Johannero står i full prakt vad gäller växtlighet i alla fall.

LJUGARBÄNKEN
Väntar besök till helgen så en liten, liten en kanske denna plats då blir föremål för?
Vad tycker kommande gäster om det?

STUGAN ELDAS UPP !Vi väntar fint besök till helgen av barn och barnbarn så nu ska Stugan bli varm o go!
Tydligen var skorstenen lite fuktig efter allt regnande så det tog en stund innan röken försvann.
Ingen skorstenseld alltså.

"MITT" RAPSFÄLTÄr nu överblommat. Det blir nu närmast skogshallonblomningen, som får ge sitt bidrag till kommande honungsslungning. I fjol, 2009, fick jag ingen hallonhonung alls. Det var för blåsigt och svalt under den korta period då hallonen blommade då. Bättre lycka i år??

Favoritsamhället No II.Här har jag en superdrottning vars medborgare drar honung till 1000! På inflygande bins tunga bakkropp, kan man få beviset för att de flyger hem fulla med nektar i honungsmagen. Förmodligen kommer de hem med skogshallonnektar. Att döma av kalendern och riktningen de kommer inflygande ifrån. Denna bild visar på SUPERdrag!
I alla händelser : rapsen är definitivt överblommad nu!

SVÄRMEN = Samhälle NO VIGott om bin och de täcker alla 10 ramar . Nu drar de för fult så att de kan visa drottningen att hon kan börja lägga ägg närhelst hon känner för det. De ska få vara ifred en vecka nu, innan jag går in för att checka läget .

SVÄRMEN UR II:anHär är den nu inslagen två dygn efter det att den började gå ur kupa No 2.
Och den var en stor svärm så den gäller det nu att vara rädd om!

SVÄRM på G !!!Här förbereder sig bin i samhääel II på att gå ut i svärm. NU gäller det att ha ögonen öppna så att jag ser vart den är på väg.
Resterande svärmceller trycktes en halv timme efter det att denna bild togs. Det var gott om dem!

Schersminpremiär 2010Jossan upptäckte årets första, individuella scherminblomma. Nu blir det doft i Johanneroträdgården!
Ursprungligen kommer denna , nu enormt stora, buske ifrån Kivik!

YRJÖ EDELMANN på Kalmar SlottIdag var var det vernissage på Kalmar Slott vars chef Lars W. Andersson är pappa till och strategen bakom en fantastisk, retrospektiv utställning under närvaro av världskonstnären själv.

En ovanligt väl besökt vernissage. Detta ÄR konst!  KK = Kalmar Konstmuseum kan gå och gömma sig med Lars Vilks och andra "konstnärer".
Allt ifrån Yrjös första omslagsillustration av FANTOMEN , när han som 17-åring jobbade som illustratörlärling hos BONNIERS.
Missa inte att titta in på Slottet när ni har vägarna förbi Kalmar. Utställningen håller på till i september och i mellantiden kommer Antikgänget hit i augusti med Knutte Knutsson &  Co.
Jag trodde faktiskt att han jobbade med paint bruch-tekniken men INTE! Varje streck är målat med pensel! Otroligt när man ser detaljer som ett snöre eller hans berömda tejper som håller ihop paketen.

LURA ÖGAT + KONTRAKTSBILD.Det var detta original, som ledde till att Yrjö Edelmann fick kontraktet att illustrera ABSOLUT VODKA - reklamen i USA.

YRJÖ EDELMANN : SKÅL!Denna känner vi igen visd det här laget.

VILDÄNGENINgen sol idag men det är ju fint ändå, tycker jag. Och jag hade två timmars gräsklippning efter allt regn de föregående dagarna som varvat sol & regn. Bigården måste skötas liksom Johannero-tomten.

GYNGELILJAJag kan aldrig lära mig vad denna speciella lilja heter. Eftersom jag fått den av Erland på Öland blir det alltså Gyngelilja.
TACK!

STRÄVKLINTEn inte alltför vanlig klint som är synnerligen dekorativ.

LJUGAREBÄNKENHärliga färger, eller hur?

VALLMO & LUPINER & PRÄSTKRAGENU är det sommarblomning som gäller. OCH gräsklippning förstås med allt vatten som vår Herre består oss med.
Vackert är det!

TAPPNING I 2010Primörhonungen 2010. GODIS! GODIS!
Benämns i mina läggare T1 - 10. Ska nu pytsas ut till hugade, köande honungsälskare.
De kommer inte att bli besvikna, vågar jag redan lova!
Klockan 12.05 var tappningen klar och då återstår "bara" all materielrengöring och etikettering.
Detta eviga honungsslabb gör man inte för pengar. Det ingår, dessvärre, i hobbyn att odla bin.

SLUTRÖRD !Så här ska det se ut när det är dags att tappa. Nästa vit och lagom seg. Ska jag hinna få ut allt ur tappkärlet innan han ( honungen är maskulinum bland gamla biodlare!) stelnar för gott?

RÖRANDE IIINu är det dags att tappa. Hög tid! Detta är den karaktäristiska äggshampoo-strukturen & - färgen som talar om:
SKYNDA DIG innan jag stelnar!  Rör en sista gång ca 3 minuter.

RÖRANDE IINu är det ett dygn efter slungningen. Och jag har rört 2 x 5 minuter innan dessa luftbubblor med minimala inslag av pollenkorn flyter upp till ytan. Detta ska jag nu sleva av innan jag kan fortsätta att röra.

RÖRANDE I !Efter gårdagens slungning No I är det så dags att börja röra honungen, två ggr / dag.
Honungen börjar kristallisera mycket snabbt. Speciellt försommarhonungen. Och om man slarvar med omrörningen blir honungen sockrig ( vilket den kan bli ändå, helt beroende på dess egenkaraktär).
Yrkesbiodlarna behöver inte röra speciellt mycket. De har värmeskåp och de värmer och ympar i stället. Men vi som tror på att inte värma upp honungen, vi måste jobba hårt för att göra de bildade kristallerna så små som möjligt. Då får även vi en mjuk, finkorning och len honung . Förhoppningsvis! Som ni såg på slungningsbilden av igår, så är honungen nästan färglös när den lämnar slungan. D.v.s. försommarhonungen. NU idag, är den redan ljus brun. Snart ( redan imorgon?? ) blir den grumlig , strimmig och ojämn i färgen. När den blir vitgulbrun-strimmig som förra tiders shampoo, då är det tid att TAPPA på burk. Processen  kan röra sig om minuter, innan honungen blir så tjock och kristallin att det bara inte går att tappa den. Den rinner inte ner i burken bara!Spännande dygn framöver med andra ord!

LÖNNKNOPPAR


Den dag jag tog denna bild i Bigården Johannero var det 15 grader varmt; Samma temperatur idag den 9 juni och i mellantiden har naturen exploderat ifrån grått till gult och nu grönt. Trädgrenarna syns nu inte för alla löv som döljer dem! Och bina har bidragit till första honungsgivan. Den allra första , större nekatargivaren vid sidan om skogens blåbär är just lönnen. Och det blir gott om blåbär denna sommar! Ingen frost har nupit karten denna vår.
Nu är maskros och raps överblommade och SKOGSHALLONEN står om knuten! Efter två dagars regn ska det komma solsken och värme. DÅ !!!

Lönnfrukter i BigårdenSnart kan man göra näsor av dessa lönnfrukter.
Och EON´s Vårdlönn står grön och fin som en prydnad i Bigården Johannero.
I mellantiden har bina haft glädje och nytta av nektarn ifrån lönnblomman.

PREMIÄRSLUNGNING 2010


Första momentet: AVTÄCKNINGEN. Detta är det jobbigaste och det mest enformiga i honungsproduktionen. Man tar med hjälp av en avtäckningsgaffel bort de vaxlock som bina försett cellerna med. Annars kommer ju aldrig honungen ur cellerna, när den slungas.
Vaxet behåller man, efter det att man ( smålänningen i alla fall!) låtit överskottshonung rinna av under något dygn efter avtäckningen. Sedan smälter man det för att producera nya mellanväggsprofiler, för bina att bygga nya ramväggar av.
När bina väl konverterat nektarn till honung med hjälp av enzymer de har i sina tarmar så måste honungen torkas. Det fixar bina m.h.a. vingarna så att de fläktar bort all överskottsfukt till dess att honungen i cellen har maximalt 20% vattenhalt. Då sätter vaxbina igång med att täcka över cellerna för att försegla dem. Därefter håller honungen i princip i en tidlös framtid , så länge vaxlocket inte skadas. Den jäser inte. Den ruttnar inte. Den torkar inte. Den behåller sin smak och sitt innehåll av sockerarter beroende på aktuell dragväxt plus mineraler och ännu odefinierade antibiotiska mikroelement,  sina egenskaper och den påverkas inte av väder eller vind. 
Vaxet? Var kommer det ifrån? Well,  det producerar bina själva med hjälp av vaxkörtlar de , under en kort period av sin högst begränsade livstid, har under magen. Märkligare djur finns bara inte!
Och : DET FINNS MÄNNISKOR SOM ÄR RÄDDA FÖR BIN! OTROLIGT. Men tyvärr SANT.

Slungan laddasEfter att ramen täcks av sätter man ner ram efter ram i slungan så att den blir så bra balanserad som möjligt med lika ramvikt mitt emot varandra. Annars kan slungan börja vibrera. Idag var det inga problem eftersom alla ramar var välfyllda med honung i praktiskt taget alla celler.
.

Första slungomgången är laddad24-ramars slungan är laddad för att sättas igång. Nu kommer snart de första dropparna som ett resultat av  
säsongens arbete så här långt.
Alltid lika spännade: hur många kilo ska det ge?

ÅRETS FÖRSTA HONUNGSDROPPAR!


Rinner ur slungan. Detta är en högtidsstund. Men att jobba med honung är annars den del av biodlingen jag är allra minst road av. Slabbigt, kladdigt och en massa rengöringsarbete, när själva slungningen väl är genomförd.
Premiärhonungen ser ljus och fin ut och den rinner relativt väl genom grovsilen, ser jag.
Det skiljer ifrån honungssort till honungssort. Men doften! Den är alldeles speciell, nu när binas produkt är helt purfärsk.

Silarna jobbar för fullt !Efter det att honungen lämnar slungan måste den grov- samt finsilas så att inga vaxpartiklar eller andra störande partiklar finns , när honungen en dag ska tappas på burk framöver, efter många dagars kommande rörande.

Sista slungan denna gångResultat ifrån 3 samhällen blev nästa exakt 80 kilo. Honung dagen ifrån huvudsakligen lönn, maskros, fågelbär samt raps på slutet. Den silade väl och hela processen var klar efter 2h40min.
Sedan återstår "bara" att rengöra all materiel plus stt slungrummet ska vara renare när jag lämnar det än när jag tog över. Givetsvis ska båda slungorna också rengöras helt och håller så att inga honungsrester finns kvar för nästa användare. Honung jäser snabbt i fuktig miljö och jästa honungsrester kan förstöra för kommande kollega.

S1-10. Samhälle No II.Bättre än så här kan det bara inte bli! Drottningen i samhälle  No II är något alldeles speciell. Hon kröp ut i juni 2009 och hon äggar något extremt. Hennes underlydande är kakfasta, lugna och fromma samtidigt som de drar in maximalt med honung. Och pollen ! De täcker dessutom honungcellerna mycket väl och som syns på den nedre bilden fyller de cellerna mera än väl. Inga svärmcelller så här långt och just idag gick hon och la ägg på ram no 6 i det övre! yngelrummet så hon täcker 18 plus 8 hel-Svea ramar!


S1-10Står för Skattningstillfälle No 1 under år 2010. Samhälle I gav mest av alla de tre kvarvarande samhällen TROTS att jag flyttade drottningen till en ny kupa förra weekenden för att låta innevånarna dra upp en ny ur de svärmceller de anlagt. Fyra av de sex skattlådor som finns staplade över yngelrummet på bilden var helt fulla med honung plus 4 helramar som jag snodde ur yngelrummet och som ersattes med nya mellanväggar.

GURLI-smultron


För många år sedan gick hustrun och jag på Norra Koloniområdet i Kalmar för att beundra alla vårblommor i koloniträdgårdarna. En dam, som hette Gurli, skulle det visa sig, höll på att kasta en massa plantor av denna växt som hos henne förökade sig något enormt. Vi fick två plantor. Som aldrig gett ett enda smultron och aldrig förökat sig hos oss. Vackra blommor ger den enda planta som finns kvar i alla fall.

AKLEJA
Denna gammaldags blomma hör hemma i alla gamla trädgårdar. Den förekommer i en mängd färgvarianter. Tar man fröer ifrån en som man tycker speciellt mycket om är den enda garanti man får, den, att nästa planta kommer att växa upp i en annan färgvariant än den man trodde det skulle bli! Så låt den sköta sig själv! Den kommer upp överallt under alla omständigheter bara du låter bli att rensa o luka i dina land.

VITT och ROSALILAJag föredrar den vita blomman famför den andra. Definitivt! Och: det finns plats för dem båda.

RHODODENDRONDessa blommor har aldrig tillhört mina favoriter, eftersom jag betraktar dem som stela och "konstgjorda" för vår svenska natur.
Men de gör ingen skada där de står å andra sidan.

JORDGUBBAR på G !Härliga tider framöver!
Jossan har gjort ett beundransvärt arbete med att ta fram dessa blommor bland alla ogräsplantor som fanns i detta land förra veckan. TACK, Jossan !

MORMORS GLASÖGONTEÄRENPRIS.
Sagolik, blå färg.
Politiskt helt korrekt. Blått blod ska ju vara fint? Idrottsligt år h-vete! TFF, MFF, Änglar och KAIK är exempel på urspårningar som springer runt med blått , i regel kombinerat med vitt.

NUNNEÖRT. Vit och gul

Nummeörten är en blomma , som bara måste finnas vid alla gamla hus!
Dessa två kommer ifrån Visby där Jossan hämtade dem någonstans . De växer precis överallt där de hamnar. I jord, på stenmurar och i asfaltskanten på trottoarer. Defintionen på växtkraft med andra ord. Och : de blommar ifrån tidig vår igenom hela sommaren.

BLÅ- & VITGULL


Olika färgvariationer av samma, dekorativa växt.
Älskad av insekter dessutom, båda två.

JÄTTEVALLMO IDet gör ont, när knoppar spricka...
Men mysigt blir det, när hinnan spruckit.

JÄTTEVALLMO IINu kastar jag vinterluvan. Jag vill ut till soelns värme så att jag kan dela med mig av vad som finns inne i min vackra blomma. Rött är vackert så länge det håller sig till naturen. I politiken är det inte lika dekorativt, tyvärr.

JÄTTEVALLMO IIINu sträcker jag ute mina vackra kronbald mot solens värme och inviterar såväl humlor som bin att hämta hem mitt blåsvartlila pollen. Och så snart jag är pollinerad, dör jag, för att lämna över till fröna, att lämna vidare mina gener till kommande generationer.

LUPINERNu kommer alla lupiner och vallmo upp på Vildängen utanför Diligentia.
Detta år ska de få vara ifred för frösättning och ytterligare mångfaldigande för nu har vi mycket arbete framför oss med andra uppgifter här ute.

JÄTTEVALLMODet finns faktiskt inte så många växter i trädgården som blommar med röda blommor.
Men DET gör Jättevallmon!
För att inte tala om dess förmåga att producera frömjöl en masse för bipopulationen på Johannero.

PREMIÄRVALLMO 2010Den slog igår, 20100603, ut på Johannero, men den dagen hade jag inte kameran med mig.
Nu blir det rött ,rött , rött i trädgården de närmaste dagarna.

JÄTTEVALLMO i knoppDenna hobbe ska jag nu följa de närmaste dagarna.
Den kommer att locka många, många bin som här kommer att samla in blåsvart pollen för sina proteinbehov.

LUPINTIDFärgnyansen är anpassad till Stugans dörr och fönsterluckor.

SPANSK KLOCKHYACINTDen blå är mest vanligt förekommande men den finns även i en rosa färgton. Och kanske vit, vad vet jag?
Den står länge inomhus i alla fall så den är utmärkt att ha som snittblomma inomhus. Om man bara kan övervinna motståndet att plocka den över huvud taget. Det tar emot! Alla växter gör sig bäst där de växer.

BERGKLINTEN blommarBergklinten är en absolut favorit för humlo och fjärilar. Binas tunga är inte tillräckligt lång för att nå ner till nektarskatten, så de får flyga på andra växter.

FLAGGDAG den 2 juniMin pappa, Tage, älskade Graventeiner äpplen så när Mamma och han köpte Johannero våren 1967 ympade han ett gammalt äppleträd med gravensteinerympar något år senare.
Aldrig har dessa Gravensteinerympar blommat, som det nu gör i år. Sagolikt vackert!
Och flaggan är hissad till sonens ära idag. Farmor & Farfar är också med honom och oss andra i familjen denna dag.

Vi flaggar för Oscar!1967 02 06 föddes Oscar i Göteborg. Dagen var solig och vacker.  Strax efter lunch, strax innan födseln, kom ett Tordån ifrån det enda moln som fanns på himlen på en i övrigt molnfri himmel. Barnmorskan klappade om Gunnel och sa : " Blir det nu en pojke, behöver ni aldrig gräla om namnet! Han måste bara heta Oscar!"
O så blev det!
Detta var en fredag. På lördagen, dagen efter, fick släktingar i såväl Kivik, Simrishamn som i Emmaboda och Kalmar en liten cigarrlåda i guldlackerad metall, ( jag jobbade ju på PLM på den tiden så fabriken i Nybro; gamla JEAB, gjorde ett antal askar åt mig , med en liten cigarrcigarett i. Det var POST-service på den tiden! Även om jag fick göra mig omaket att köra ner till Centralstationen i Götet med alla förberedda paket.

Samhälle No IFrån kupan närmast i bild flyttade jag i lördags drottningen till en ny kupa, No IV, där hon får avsluta sin karriär. I detta samhälle får nu kvarvarande bin dra upp en ny drottning ifrån anladga svärmceller, medan dragbina drar in rapsnektar för fullt. Här går de nu på 18 helramar SVEA plus 4 x 8 st 1/2 Svea i skattlådorna.
Den nya drottningen kommer att vara utkrupen och parad inom de närmaste 14 dagarna och så blir det en helt ny karaktär på detta samhälles innevånare. Intressanta medborgare!

Skattlådorna är snart fulla!Dessa lådor kommer på måndag den 8 juni att ersättas med nya skattlådor. Då är dessa fulla med honung ifrån maskros, fågelbär, fruktträd och vårblommor. Nu ska rapshonungen fyllas på i stället.
Drottningen är ifull gång med äggläggning i den närmaste hellådan, som jag satte på i lördags den 29 maj.

Rapsfältet utanför LINDANE + "Mitt" rapsfält


Nu när maskrosor och fågelbär är överblommade i princip är det rapsen som gäller för bina.
Här blir det fullt surr de närmaste soldagarna!
Fältet ligger bara ca 600 meter ifrån Bigården vid vägen till Nygärde.

FÖRSTA SOMMARDAGENIdag är det den 1 juni. Mulet och svalt. 13 grader vid denna tidpunkt nu på förmiddagen.
Även om maj varit ovanligt blåsig och sval har ju naturen sett till att gräset växer och fröna de gror.

RSS 2.0