MASKROSMARMELADGod för gommen och dekorativ för ögat. Bra konsistens . Endast naturens egna råvaror! Bättre än kirskål...

MASKROSMARMELAD
Den blev bra! Men till kommande satser ska jag skära ner på syllsockret ifrån 500 g till 350 g samt använda lite mindre citrónskal så att maskrosblommans egensmak framträder mera.


MASKROSMARMELADDenna bild togs för exakt en månad sedan. Och idag plockade Max och jag maskrosblommor , som sedan mormor & Max plockade själva maskrosblommans blomblad ifrån.
5 dl sådan blomblad hälls i kokande 4 dl vatten. Låt stå i 20 minuter. Därefter rör man ner 5 dl syltsocker och det hela ska stormkoka under 2 minuter under omrörning. Tag av kastrullen och rör ner rivet skal ifrån en citron. Tappa på marmeladburkar. Hur det smakar? Det vet jag inte ännu för soppan är fortfarande varm. Men hör ni inte av mig mera på denna blogg så har maskrosorna gjort något gott för resten av mänskligheten. Bina drar snart bara på rapsen , så dem har jag inte konkurrerat alltför mycket med i alla händelser.

LABORATORIEHOLMENDenna lilla gångbro leder in oss till Laboratorieholmen, som under Sveriges storhetstid kallades Lilla Knarrön. En del av Sveriges flottas fartyg byggdes då här, innan Karlskrona grundades och tog över som Flottans huvudstad.
Idag attraherar denna lilla holme mig personligen av två skäl: 1. Näktergalen häckar och sjunger här ute. År efter år. 2. Häggen blommar rikligt med ett stort antal träd här ute.

Här är Kattrumpebadet med dess badbrygga. Vid de vita pelarna finns fundamentet för vad som förr i tiden kallades Holmbron, som då förband Kvarnholmen med Lilla Knarrön. Badplatsen där emellan heter Holmängen och
den är fullpackad av människor om mindre än en månad. Vilken annan stad i världen kan ståta med en historisk badplats med friskt, strömmande vatten i in badplats som är en direkt förlängning av stadens Storgatan!???

Norr om Lilla Knarrön ligger Stora Knarrön som nu heter Varvsholmen. Och här bor vi! I Berlinmuren bakom Läppstiftet på 4:e = högtsa våningen sitter vi och lyssnar på näktergalen, som sjunger för oss ifrån Lilla Knarrön = Laboratorieholmen , som detta blogginlägg handlar om.

SKRÄCKAVid strandkanten till Laboratorieholmen skrämde jag upp en skräcka med sina två, återstående kycklingar.
Hur länge ska hon klara av dessa mot mink och kråkor, kan man ju undra?

HÄNRYCKNINGENS TID"Mellan hägg och syrén..."

När häggen blommar sjunger näktergalen som allra intensivast. OM man bara hade kunnat överföra doften ifrån dessa sagolika blommor. Hela Laboratorieholmen, som hette Lilla Knarrön på den tiden, när man byggde en del av flottans krigsfartyg här . Sedan skapades  Karlskrona och storhetstiden för denna lilla ö var slut.
Men häggen och näktergalen har tagit över. Naturens gång!

JOHANNEROVarför vill ingen näktergal flytta in hit till dessa vackra slånbärssnår ?

Näktergalen är i stort sett den enda fågel vi saknar här ute i paradiset.

Strax bakom dessa vackra slånbärsnår och fågelbärträdet ligger så Bigården med hela maskrosängen just utanför. Idag dras det in massor med nektar! Nästan 21 grader i skuggan!
Och bina rör sig bland blommorna i solskenet, där det är ännu varmare förstås

RAPSEN i blomning!Hit ska nu huvuddelen av mina bin flyga den närmaste tiden för att fylla på med nektar/honung i kuporna.
Fältet, mellan Ingelstorpslund och Nygärde,  ligger nära min Bigård.
Men det finns mycket annat att flyga på. ALLT blommar f.n. p.g.a. den sena våren.
Maskros, lönn, fågelbär och plommon. Och äppel & päron står på närtur att bidraga med sin bidragsnektar.
Idag är det 15,5 gradrer här ute mot endast 13 grader vid disiga Kalmarsund.
Mne temperaturen måste upp ytterligare ca 2-3 grader för att rapsblomman ska släppa sin nektar till törstande bin.

Slånbärsbusken i HörnanDe slog inte ut helt förrän igår. Men nu blommar den. Så vackert, så vackert.

Här började jag 1999 att bygga upp gärdesgården med hjälp av vännen Sten, som dock inte har något med stenmuren att göra.
11 år sedan. Tänk så tiden flyger...

Kanindödad MURGRÖNASe bild 25 mars tidigare i år.
Nu är det bara att ta fram stegen och riva ner det som tagit så många år för att växa upp.
Bannade kaniner!

JOHANNERO i försommarskrud.Gräsklipparen får allt vänta!Mamma & Pappa planterade dessa röda, gula, gulröda och rödgula Apeldoorn-tulpaner i slutet av 1960-talet.
Och de kommer fortfarande upp trots vanskötsel och ogödning.
Tala om investering!
Även om de var mångfalt talrikare på di gamles tid. Nu återstår endast en smal sträng av ursprungsinvesteringen.
Å andra sidan är Stugan i bättre skick nu än den någonsin varit.

MAX bigarråträdNu är det helt utslaget och nästa bild får vänta till dess att eventuella bär knyter...

Men inga bär utan pollinering. Så nu börjar det arbetet !

Tyvärr är inte biggaråträdets blommor  lika attraktiva som fågelbärträdens i gatan. Är nektarn mindre söt eller är den sparsammare än i den mera vilda blommorna, kan man ju undra?

Vad heter jag?Undrar vår älsklingstulpan.

Bra namnförslag mottages tacksamt.

MAX bigarråträdSe och jämför bilden tagen den 10 april.
En soldag och denna knoppsamling kommer att explodera i ett moln med biggaråblommor.
När ska en sådan dag komma?
Just idag duggregnar det...

Märkliga TULPANERDessa två, små tulpaner kommer upp varje år så långt jag kan minnas. Invid en av vinbärsbuskarna.
De blir inte flera än dessa två och inte sprider de sig heller. Men nog tittar de alltid upp. De är bara ca tre dm höga, ljust rosa med vacker och sällan skådad blombladkonstellation.
Vet någon vad för typ av tulpan detta är så tipsa mig gärna via "Kommentarer" nedan.

VINBERGSNÄCKAVinbergssnäckorna har övervintrat väl under vinterns djupa snö. Idag såg jag ett stort antal av dem på olika platser. T.o.m. en uppe på en död nässelstjälk, som ni ser bakom den lila blomman som ska ge oss en planta med "Judas silverpenningar".

SLÅNET utslaget !Och dess rikliga blomning lyser upp i dagens grå duggregn.

Vitt, gult och ljust grönt. Precis som Vitsippans färgställning.

NATURENS UNDERDenna intressanta kringla kommer snart att veckla ut sig för att skapa ett Ormbunksblad.
Och de är ju inte precis små, som vi alla vet.Maffigt.
Vem kom på idén?
Naturen är förunderlig skapare.

STUGAN VÅRLUFTAS !Medan bisamhällena får sin tillsyn vårluftas Stugan med vidöppna fönster. (  8 grader varmt i skuggan här vid köksfönstret och 15 i solen på andra sidan, åt öster ).

RÖD PRIMULADenna, lilla röda primula har vi vid något tillfälle fått i en blomgrupp. När den så blommat över har den planterats ut i ett land där den nu överlevt många vintrar. Den förökar sig inte, men den kommmer upp igen År efter år.
Tack för det, Du lilla Röda! Vi älskar Dig.

MASKROSFAMILJFör många år sedan hade maskrosjärnet åkt fram vid åsynen av en sådan här grupp. Men för en biodlare betyder den honung, så den får allt stå kvar. Och visst är maskrosen en vacker blomma dessutom?
Hade den varit sällsynt hade den varit eftertraktad av alla människor!

KEJSARKRONORTillhör de mera praktfulla vårblommor så här års. Mäktiga att skåda!

TARDATULPANERTarda med bi och spindel.
JätteTarda = en hybrid??
Soldyrkaregrupp under eken.
Dessa Tarda-tulpaner attraherar och attraheras för visso.

GROGGBÄNKARNA vill ha sällskap !Nu skulle det sitta fint med en G&T vid dessa bänkar i sällskap med några andra törstiga figurer.
Men såväl bänkar som bord lär stå kvar till dess att det blir dags någon ljum sommarkväll framöver?

PÅFÅGELÖGA; Årets första på Johannero.Nu är våren här! Nässelfjäril, Citronen och Vinbärsfuksen har alla varit framme någon vecka plus men denna Påfågelsöga är den första i år . Åtminstone för mig.

GRÄSKLIPPAREN får vila sig!För inte kan jag klippa ner alla dessa gullvivor och tusenskönor som nu pryder tomten.
Dessa ska få stå ifred ( gullvivorna i alla fall ) för att fröa av sig så blir de ännu flera till kommande år.
Så här gott om gullvivor har vi adrig haft på Johannero förut.

Överbelastade med maskrospollen & -nektar.Det till och med skvätter såväl nektar somm pollen ifrån dessa överbelastade samlarbin, som måste vila sig, innan de orkar flyga vidare på väg hem till sina resp. samhällen för överföring till nästa bi, som sedan ska lämna över till kupans celler.

VITSIPPAI all sin enkelhet är vitsippan en synnerligen vacker blomma, eller hur? Nu går den mot sin höjdpukt för att vissna ner under den kommande veckan. Tyvärr.  För min del hade den gärna fått fortsätta sin blomning resten av året.

MAX bigarråträd: SNART!!!Trots regn, hård vind och kyla närmar sig det egentliga genombrottet.
I morgon???
Solen tittar just fram men ingen vet för hur länge och vad det innebär för temperaturen.

Solen !Detta är mitt starkaste samhälle där bina täcker 15 helramar. De ska få stödfodring imorgon. De klarar sig ännu någon dag eftersom de inte var helt utan socker i en återstående vinterram.
Och även dessa innevånare surrar solen VÄLKOMMEN!

SOLEN!II:an samhälle. Medan stödfodringen pågår uppe i kupan så flyger andra bin ut för att njuta av den just framtittande solen.

SOLEN!!


Och medan jag smälte sockerlösning till samhälle No II så kommer solen fram! DÅ blir det fart kan ni tro.
Så glada alla bin blir av en gnutta solsken. Dessa gosar sig runt flustret i I:ans samhälle.
Men sol ensam ger ingen honung. Värme måste också till annars släpper inte blommorna ifrån sig nektarn.
Och ynka 9 grader räcker inte långt.

STÖDFODRINGJag körde i duggregn ut till Johannero idag för att titta till mina vänner, som inte sett solen på flera dagar. Regn, styv kuling och kyla har förmodligen tärt på sockerresurserna, misstänkte jag.
Rätt vad jag hade! Detta samhälle, No II täcker redan!! 14 helramar men sockret var slut. Mycket yngel och larver på gång, så här gäller det att stödfodra på studs! 3 kg i 2 lite vatten ger jag dem här och det vara nerdraget imorgon.
I mellantiden får sol och lite värme ge dem nektar ifrån maskrosor och lönn, hoppas jag. Annars blir det att köpa mara socker!

MÖRDARSNIGEL No 1 år 2010Nu kommer de!
Denna specifika individ lever inte längre! Den doade.

Max´biggaråträdBigarråblomman bryter igenom inom max två dagar?
Värme behövs,tack!

SLÅNBLOMMAN BRYTERNu händer det så snart solen kommer och temeraturen går över 10 grader plus.
Idag är det bara 5 !

Första lönnblommanSlog ut den 2 maj. Man det är för kallt för att den ska ge något honungsbidrag. I morse var det bara 4 grader plus och för två nätter sedan var det frost!
"Normalt" ska lönnen annars vara en av våra stora, första bidragsväxter.

GATAN 1 maj: nu grönskar det!"Vitsippan ute i backarna står. Nu är det VÅR!"

Hurra! Hurra! det är den förste maj idag.

DRIVFODRING i VII:anEfter 22 h har de dragit ner vad som saknas i burkarna.
De är nog tomma och renslickade imorgon?

DRIVFODRING i I:an 22 h senareSnart tom! Här går det undan.

BIGGARÅBLOMKNOPPDenna ska jag nu följa till blom och senare ,bär, hoppas jag.

Blommor till mor
Vildsådda nere i "olandet".

GULLVIVORDessa har spridit sig något enormt och de växer nu över hela "Vildängen".
Hur ska man nännas att klippa gräset där ute i fortsättningen?
Skit samma. Det får vara!

PÄRLHYACINTERDessa älskas av  bina för dess nektargiva. De växter också överallt där ute just nu.

LUNGÖRT


En relativt liten blåviolett blomma som oansenlig döljer sig nere i gräset. Här hittade jag ett exemplar uppe vid gärsgårn. Antagligen är det bladen med sina vita prickar som gett växten dess svenska namn?

KEJSARKRONORDessa, liksom alla andra lökväxter, trivs i Johanneros torra sandjord och de sprider sig överallt.
Mäktiga är de och snart kommer Förgätmigej-blommans ljusblå färgton att matcha dem ännu bättre.

TARDA tulpanerTardatulpaner kommer ursprungligen , liksom de flesta tulpanarter ifrån Främre Orienten eller närmare bestämt Turkiet. Och de trivs förträffligt på Johannero där de sprider sig av bara den. Och så fort solen går i moln sluter de sina blomblad igen.

VINCA MINORIngen bidragväxt men nog har den en sagolikt vacker, blå nyans?

LÖNNBLOMKNOPPARNästa stora dragväxt efter maskrosen är lönnen. Som nu är på god väg att slå ut sina blommor.
Och denna har jag planterat i bigården så den ska ge såväl skugga, lä som nektar med åren.

ORMSLÅDetta är en benlös ödla som allmänt kallas "kopparorm" . Någon orm är det inte så man kan ju undra varför namnet Ormslå skulle vara bättre?
Men nog döljer den sig effektivt här bland eklöven, eller hur?

DRIVFODRING i I:anVÄNTA PÅ MIG! Jag vill vara med o sutta honung!

DRIVFODRING i VII:an.VII:ans samhälle är mitt starkaste så det får två helburkar samtidigt att dra ner. Här slickas det nu honung kan ni tro!

DRIVFODRINGInför kommande stordrag ifån maskros, lönn och raps vill det till att ha så starka samhällen det bara går att frambringa. Här återlämnar jag lite av samhällets egen honung för bina att dra ner. Och så luras drottningen att tro att stordraget redan är igång; alltså lägger hon per omgårende maximalt med ägg som tack. Om 21 dagar kryper så biet ut ur det ägg ( eller den cell ägget lagts i ) så då är vi mitt i rapsdraget. Och detta bi har sedan ytterligare tre veckor på sig innan det börjar att dra in nektar självt.
Och som man kan se är detta samhälle redan starkt. Innevånarna täcker hela 15 av de 17 ramar som finns i yngelrummet redan. Och rammåttet är dessutom SVEA!
Snart åker skattlådorna på!

MASKROSPOLLENTungt lastad med maskrospollen måste biet vila sig en stund innan det flyger hem till samhället för att överlämna sin skörd.

MASKROSEN blommar!Lägg märke till skalbaggarna som även de älskar maskrosen. Nu drar bina maskrospollen för fullt så nu gäller det att drottningarna lägger maximalt med ägg inför lönn- och rapsdraget!

KRUSBÄRSBLOMNär krusbären blommar är det dags för första utökningen av bisamhället enligt gamla biodlare. Den gjorde jag faktiskt redan för 10 dagar sedan, men nu blommar bevisligen vildkrusbären. Liten, oansenlig blomma men ack så populär bland honungsbina!

RSS 2.0