Sista matcen för KFF på FREDRIKSKANS!



I huset på Jutegatan 23 i fonden mellan björkarna är jag född och uppvuxen.
Men inte kunde jag drömma om att jag skulle behöva uppleva att "mitt" lag, skulle lägga sig mot HÄCKEN BK med 1 -3 i sin sista hemmamatch någonsin på denna, underbart vackra fotbollsplan. Nu blir det hemmamatcher på GULDFÅGELN ARENA fr.om. kommande vår 2011. Långt ifrån Jutegatan!

HÖSTROSEN



Hur länge ska denna fantastiska ros hålla på att blomma? Se 17 oktober.
Den verkar överleva frostnätter, regn, blåst och allmänt rusk.
Idag trivs den i 12 graders värme och full sol.

UBÅT i sikte



Ubåt stäver norrut i ytläge med Ölandsbron som fond.




Bilden är skjuten ifrån skrivbordet i mitt sovrum. Skaplig utsikt,eller hur?

HÖSTFÄRGER


SNÖN har kommit!



Hösten första snö täcker grangrenarna medan det drippar & droppar så mysiigt ifrån den snö som smälter till marken i eftermiddagssolen.

Skogsgläntor i höstsol



Rofyllt och soligt. Lugnt och stilla. Och säsongens första snö täcker marken åt norr.
Åt söder har den redan smält bort igen.
En underbar eftermiddagsstund i samband med att jag var med för att studera ett vildbisamhälle under en asprot.
Tack, Toby for ett givande initiativ!

Bruno Mattsons "PERNILLA"



Detta är en Bruno Mattson prototyp som står ute i skogen för att vila en trött rygg en solig sommardag.

Gamla redskap och verktyg



En gammal fotogenkanna, sådan jag minns den ifrån början av 1940-talet, efter kriget.
Ett vagnsnav och ett mindre, gammalt fotogenkök.
Diverse handverktyg sådana som lie, träspade, hötjuga av enbart trä etc., etc..
Intressanta saker ryms ute i skogen en tidig vinterdag mitt på hösten. Kallt men vackert

GRÖNSIPPA i Fjälebo



Blåsippa, Vitsipa  Gulsippa.
 Alla dessa underbara vårblommor, vet jag hur de ser ut och var jag kan hitta dem.
Men: GRÖNSIPPA?     Slå upp den på WIKIPEDIA!
Den har jag aldrig ens hört talas om. Men Toby han vet ! Här visar han mig, var jag kan finna den till våren.
Det ska bli spännande!
Och jag talar inte om lokalen där den kan hittas. Inte på bloggen i alla fall.
Denna växtplats måste skyddas och bevaras !

VILDBIN som övervintrar



Toby Hillmalm, en biodlarekollega, har idag visat mig något jag aldrig tidigare har upplevt: ett vildbisamhälle som försöker att övervintra under en asprot. Om det ska lyckas är högst osäkert. Allt beroende på hur starkt det är d.v.s. hur många bin det består av, samt hur djupt ner i marken deras vaxkakor har kunnat byggas .
Samt, givetvis, hur mycket honung de hann att samla på sig, innan kylan kom. I natt kom säsongens första snö, som man kan se på två av bilderna. Det har varit många minusgrader under flera tidigare nätter. Och trots detta kunde vi se vaktbin i mynningen av vaxkakorna högst upp under roten.
Något djur, spillkråka, eller?, har redan försökt att ta sig in i samhället kunde vi konstatera efter att ha sett de upprivna vaxkakorna höär i mynningen.
Jag vill nog inte var beredd att slå vad om ifall detta samhälle ska klara sig fram över våren 2011. Men ni kan ge er den på att jag ska besöka platsen ifråga någon solig dag under mars månad kommande vår!
LYCKA TILL!

Hösträff på JOHANNERO



Här är en del av våra arbetsuppgifter denna höstträff: Hanna, Hugo & Max körde bort skräp och löv till eldstaden.
Hanna målade dessutom det nya fodret till Diligentia-fönstret och dessutom tvättade hon Max hus, som han själv tömde. Jossan lagade mat, tvättade flaggstång och utemöbler ( tillsammans med Hanna) och donade med allt möjligt. Ubbe stod för montering av utebelysning samt en ny PAX-fläkt i duschutrymmet och inte minst: han organiserade och såg till att skaffa utrymme i BIUTRYMMET för alla utemöbler, som han på något märkligt sätt fick under tak. Gunnel stod för den lekamliga markservicen trots hindrande höftortos och Hugo & Max sågade upp överblivet virke till ved.
Oscar körde ved ifrån vedtraven till vedboden och Jim själv , slutligen, klädde in fruktträdstammar och andra kaninbegärliga trädstammar så att vi denna vinter inte , förhoppningsvis, ska behöva se en massa uppätna träd utan bark till våren 2011.
Vi har haft en synnerligen produktiv weekend med andra ord. Givande för oss alla.
TACK, hustru, barn & barnbarn för fullgott samarbete!

RÖDGUL TRUMPETSVAMP



Varje vår och höst träffas hela familjen för att förbereda vårt älskade JOHANNERO för sommar resp. vinter.
Tack vare det fantastiska väder vi haft fredag-söndag har vi fått massor uträttat  så idag kunde vi unna oss att gå ut i skogen för att plocka höstens sista svampar. Och som ni ser av minen på några av plockarna så var det en givande dag. Och svamparna blev lätta att plocka upp för de var stelfrusna.
Nu är de i alla fall i ugnen för torkning här i Kalmar medan Oscar just stekt sig en svampmacka med Blomkålssvamp, Karl-Johan, Smörsopp och en enda gul kantarell. Han är lika lyrisk när han ringer för att berätta detta ,  som han är på bilden ute i skogen.

HÖSTROS



Trots kalla nätter med flera minusgrader blommar en enda ros ute på Johannero.
Och nog är den vacker.

UBÅT på väg söderut



En av mina f.d. arbetsplatser stävar söderut i ytläge. Även om just denna är av modernare och säkrare snitt än de ubåtar jag tjänstgjorde i under åren 1963-64. Bilden är tagen ifrån balkongen till vår lägenhet.

APISTAN-remsorna av!



Igår hade anti-varroa ( kvalster ) skyddet suttit i kuporna exakt 8 veckor så därför passade jag på att idag i fullt solsken ta bort Apistan-remsorna.
Nu behöver jag inte bekymra mig för mina bisamhällen förrän fram i mars månad 2011. De sköter sig nu helt själva och alla sex samhällen är mycket starka och fulla med socker att föda dem igenom vintern.

GRÖNSISKA



Denna lilla vackra fågel fick jag syn på när hon skulle dricka samt tvätta sig.
De är inte ofta man får ögonen på denna art.

KLÄCKEBERGA SÄTERI



Per Dahlberg, Internationell kakelugnsmakare och ägare av Kläckeberga Herrgård totalrenoverar denna gamla, 1700-tals säteirgård till dess ursprungsskick i stort sett. Pågående projekt är uppmurning av stora skorstenen med alla dess tillhörande rökakanaler. Ifrån källare till vind och skorstenen högst upp .
Här visar Per den gamla, ursprungliga bakugnen, som han lyckats att riva fram och som nu ska återställas framöver. All gammal handslagen tegel är ifån 1700-talet och stämplat BJÖRNÖ!
Anders Wizping, södra Sveriges duktigaste yrkesbiodlare, är imponerad av det arbete Per lagt och lägger ner i denna byggnad.
Per med hustru Margareta, vill ha bisamhällen på tomten eftersom man har gott om gamla lindar runt om liksom rikligt med vitklöverängar och vissa år även rapsfält i nejden. Och som de historiekunninga persom Per och Margareta är, tycker de givetvis att bisamhällen hör en ett gammalt säteri till.
Min uppgift under besöket var att introducera Anders för Per & margartea.
Lycka till med framtida honungsskördar. Och med fortsatt renovering av Kläckeberga gård, inte minst!

Att börja riva i gammal skit...



Medför alltid nya arbetsuppgifter. Det måste man vara förberedd på.
Och här blir det en hel del att elda upp framöver. Gammalt, bärande timmer med dess ursprungsdymlingar. Vilket hantverk man uträttade förr!

GAMMALT blir NYTT & FÄRSKT.



Den gamla gaveln var helt färdig. Såväl fasadbrädor som bärande, underliggande stockvirke var murket. Nu är gaveln ombyggd och fasaden är täckt med okantade lockbrädor. De ger liv åt en gammal byggnad och nu får gaveln stå omålad över vintern innan den ska slammas med Falu Rödfärg kommande vår. Virket är nämligen nysågat och har alltför hög fuktighetshalt för att kunna slammas redan nu. Däremot hat jag idag varit ute för att skrapa ner och måla täckbrädorna med norska Jotuns  DRYGOLIN. SE så de lyser!
Dessa täckbrädor sattes dit 1996 i samband med att taket då lades om. Så de är torra!
Samtidigt som gaveln byggdes om fick den givetvis helt ny isolering och nytt vattenkast.

JOHANNEROGATAN per 1 oktober 2010.



Jämför hur den såg ut för en månad eller 1 år sedan. Hur??
Jo, klicka på aktuell månad i högra kolumnen samt scrolla ner till aktuellt månadssfkifte så kommer Månadsbilden upp.
Nu börjar naturen skifta i gult igen.

RSS 2.0