AFTONSOLEFFEKT



Nu håller solen på att gå ner borta i väster.
Innan hon sänker sig bakom granskogsridån, hinner passar hon på att stråla upp såväl lupiner som jättevallmo mellan grenarna på gråpäronträdet. Den vita syrénen i fonden står redan i full skugga.
Intressant effekt!
Vilken fantastisk dag vi har fått njuta av idag. 24,5 grader i skuggan nu på eftermiddagen hade vi här ute.

Första hallonblomman


Trots att skärpan fattas i bilden kan man se att nu slår hallonblommorna ut !
Det är fantastiskt att denna lilla oansenliga blomma kan ge så mycket nektar åt bina.
Regn, sol  och värme. Please!!
Då kan det bli mycket honung de närmaste tre veckorna framöver.

Flytande GULD ! Första slungningen 2011.



Honung flyter ut ur båda slungorna. Efter grovsilning ska han finsilas igenom två andra silar, så det tar sin tid, innan man kan få ner han ( Honungen är maskulin , enligt gamla biodlare. Arbetsbin, somsamlar ihop all nektar för vidare transformering till honung,  är feminina allesamman ) i tappkärlen för vidare bearbetning, innan han ska ut på marknaden till väntande honungsälskare. Själv smakar jag med pekfingret många gånger under dagen. Och den närmaste tiden blir det flytande, obearbetad honung på morgonfilen och i tekoppen. Mums fillibabba!
Tack min vänner. Fortsätt att surra och samla in mera. Nästa slungning, om Herren står mina bivänner bi, ska förhoppningsvis ge vildhallon- och brakvedhonungen för året?
Men det behövs REGN, om inte hallonblomman ska torka .
Omkring den 2-5 juni kommer de första hallonblommorna att slå ut om solen fortsätter att skina och värma, som hon gjort idag. Och så beställer vi därför regn under nätterna,tack.
Jag börjar begripa vad det innebär att vara lantbrukare! Naturen följer man timme för  timme. Dag för dag. Veckovis framöver.

Tunga honungsramar !



Dessa ramar innehåller mycket honung. En sådan halv-Svea ram innehåller drygt 1 kilo färdig honung , avtäckt ifrån vax, slungad och silad.

Första slungningen 2011



1. Avtäckta ramar, som ska ner i slungan medan en oavtäckt ligger på brädan för att få sitt vax bortgafflat.
2. Denna ram är nu avtäckt och ska ner i slungan.
3. Oavtäckt ram. Det vax,som här täcker cellerna är en garanti för att honungen håller maximalt 20 % vatten. Då kommer inte honungen att jäsa framöver, när den väl är tappad och burkad. Slarv med detta moment straffas ! Girighet lönar sig illa . I alla sammanhang.
Minst 3/4 av ramen ska vara vaxtäckt på båda sidor innan man tar ramen ur skattlådan.
4. Vaxet tar man vara på för omsmältning och produktion av nya mellanväggar som bina sedan bygger ut nya celler på. Inget får förfaras för en biodlare!

Första slungningen 2011



Utrustning och silar. Jobbet består av 1. Avtäckning av vaxet som bina förseglat cellerna med honung i.
2. Slungning. 3. Silning.
Därefter ska honungen röras i ett antal dygn framöver innan den kan tappas upp på burk , etiketteras och paketeras. För en amatör är det många olika manövrar med andra ord, innan den kan säljas ut på marknaden.
Dagens honung var synnerligen seg så jag tvingades att köra parallellt med två olika silar och ändå tog det många timmar, innan jag fått ner den finsilade honungen i sina tappkärl.

Första slungningen 2011: MASKROSHONUNG



Den första slungningen är klar och nu ska slungan tömmas för att fyllas på med flera nyavtäckta ramar. Denna slunga tar 24 ramar åt gången och den klarar av mina halv-Svearamar. Mina hel-Svea kör jag parallellt i en annan slunga, som tar 4 ramar åt gången. Det gula guldet skymtar i botten av slungan.

MORS DAG



Tre små barn önskar sina respektive mödrar en trevlig Mors Dag med doftande, handplockade liljekonvaljer.
Inga namn. De avsedda mororna vet!

Max har öppnat affär !



Mormor fick köpa två chips för 20 kronor och ett havreflarn för 1 krona.
Affärerna gick lysande ! Mamma o pappa köpte sura bilar men jag såg honom inte sälja potatisen och moroten till någon.

MÅNVIOL; Luanria rediviva



Denna, relativt sällsynta växt, är nära släktingen Judas silverpenningar.
Den senare har samma blomma som dock är starkare violett än Månviolens. Dessutom är deras blad och bladställningar olika.
Judas silverpenningar har vi haft i trädgården under många, många år medan denna Månviol har planterat sig själv sedan några år ute i gatkanten. Tyvärr blir den oftast överkörd av utbackande bilar, när de ska ta sig ut ifrån trädgården, så dessa lär inte överleva kommande vecka, när hantverkarna kommer med sina fordon.

Lördagsjobb



Ubbe har idag färdigställt vedboden GOTLAND.
Sista dörren är på plats och nu ska dess brädor bara torka, innan vedboden kan målas. Den ska behandlas med järnvitriol för att på bästa sätt smälta in i miljön med ekstammarna som bakgrund.
OBS! Ubbes patenterade nävrar som fungerar som dörrlås. Enkelt, elegant och effektivt.

Lördagsjobb



Max & Mormor bakar tårta och bullar. Mums fillibabba !!!

Lördagsjobb



Far & dotter hjälptes åt att färdigmåla en del av det virke som kommer att behövas under v 23-24 när ladan ska renoveras. Falu rödfärg ska ersätta all gammal, plastfärgmålad exteriör.
Nu är dessa brädor både grundade och färdigstrukna.

Dagens namn: BEDA



Den 14 maj gjorde jag en avläggare ifrån mitt absolut bästa samhälle.
Och idag, på förmiddagen den 27 maj, kröp hon ut. För att genast riva en annan, konkurrerande drottningcell, som var anlagd på samma ram. Med anledning av att dagens namn är BEDA , kommer hon att få leva med det namnet. Och i juli kommer hon att märkas vit = årets färg.  Jag återkommer när det blir så dags.
Nu vill det till att den svåra sydvästliga vind, som nu råder, lugnar ner, sig så att hon kan flyga ut om några dagar för att bli befruktad. Drönare finns det redan gott om i alla samhällen.

NOSTALGI



När jag under 1963 några gånger, i ytläge, själv passerade Kalmarsund och stod i tornet för att titta på min födelsestad kunde jag inte ana att jag en dag skulle stå i mitt sovrumsfönster på Varvsholmen för att titta på denna ubåt, som just i detta ögonblick passerar på kurs söderut.
"Mina" ubåtar var betydligt mindre än denna och vi var då på väg ifrån Kockums i Malmö ( jag gjorde min tjänstgöring som flottist i maskin , skeppsnummer 33, på provtursubåtar, som byggdes om på Kockum för att bli ubåtsjaktubåtar ). När provturerna var klara av Abborren, Forellen och Gäddan , skulle de överlämnas till Kustflottan uppe i Berga och då passerade vi denna punkt på väg norröver.
Det var då det och nu flyter många glada minnen upp igen. Nostalgi!

KFF - AIK 1 - 0 !!!



Nu har Gunnel och jag varit på Guldfågeln Arena.
Vi satt bra men med solen i ansiktet under första halvleken.
10107 åskådare, så vi var inte ensamma.
Bra stämning med konfettikastning och mycket hurrarop.
Och så slutade det med att KFF vann. Målet gjordes på frispark av Fagerkrantz, som dessförinnan missat en straff.

Premiärvallmo 2011






Det har sina fördelar att skriva dagbok via bloggen.
Idag slog årets första Jättevallmo ut.
2010 hände inte det förrän den 5 juni !
Har ju sett på bisamhällena att de är ca 10 dagar tidigare 2011 jämfört med förra årets kalla maj månad.
Nu är det bevisat!
Nu blir det skattning till veckohelgen. Slungning på måndag. Bara solen håller sig framme så att inte regnet ( som är SÅ välkommet, i och för sig ) förstör mina planer.

Nu ska de blå lådorna hem igen.



De två samhällen jag sålde den 15 april och flyttade till Skälby är nu tomma på yngel så de ska nu hem igen.
De blå yngelrummen där respektive drottning ursprungligen gick och lade sina ägg ska nu tömmas på sina bi ,innan jag kan ta in dem i bilen f.v.b. Bigården Johannero.
Undre bilden visar resultatet av eftermiddagens arbete mellan regnskurarna. Nu har Hans helt egna samhällen, som han ska vara stolt över och vårda väl. De rymmer nu båda två yngelrum och två skattlådor och två synnerligen produktiva drottningar. De översta skattlådorna har redan mycket honung och låda no 2 uppifrån har ídag fått tomma 5 utbyggda ramar och 5 mellanväggar vardera, för bina att rensa och bygga ut, innan de kan fylla även dem med ny honung.
LYCKA TILL, Hans!

HUNDTUNGA


Igår var det OXTUNGA.
Iadg HUNDTUNGA. Denna hittade jag hos Kaalmarbygdens biodlare på Skälby.
För intresserade: slå upp den i Den Virtuella Floran via Google.
Gammal medicinalväxt.

Oxtunga i Gynge



Intressant växt, som man liksom här sannolikt vill ha snarare utanför än inne i den egna trädgården.
För den blir hög!

Erlands vackra jordkällare.






Under ett Ölandsbesök med gäster besökte vi som kortast Lisa & Erland i Gynge.
Deras Backsippor på den ´fantastiska jordkällaren är nu mjuka fröbollar. Nästan likä vackra och minst lika dekorativa som dess blommor.
Tack för att vi fick titta in.
Erland: pippin som sjunger så flitigt är en Ärtsångare och den häckar sannolikt 1/2 - 1 meter över marken i häcken mot byxdamen.

ÄNGSYRA



Det rosabruna fältet är Ängsyra som blommar.
Vackra färgnyanser med det gröna i bakgrunden.

GULT blir VITT


Nu har maskrosorna snart blommat över. Dags att slunga första honungsskörden om några dygn , förutsatt att det soliga vädret fortsätter in i kommande vecka.

RYSSGUBBE


Denna ståtliga, gula växt vill vi inte ha in i Trädgården!
Den växer i en av Ingelstorpslunds hästhagar och den lär få meterlånga huvudrötter så den är inte lätt att ta bort när den en gång hittat sin växtplats.
Se upp för "Ryssen" !

OLLONBORRE



" I BUSLIVET LINNING " ; Flickan från Backafall.
Känner ni till texten?

Detta är en Ollonborre, som nu har ca 3-5 veckor kvar att leva, efter natten svärmning.
Äggen ska läggas dessförinnan och larv och puppa lever därefter i jorden ca 4 år , som "FETTPÖLSA" innan Ollonborren kliver ut och antar denna form.
Som larv är den populär bland vildsvin och grävling och som fullvuxen borre älskar allehanda flygfän denna skalbagge.
Men: nu lever vi farligt här ute, för i natt var det storsvärmning och väggarna  ( ute- ) var täckta av dessa Ollonborrar på morgonen, så nu kommer det att bli fettpölsor i marken framöver. Vilka kommmer att attrahera ovan nämnda grävare!

SOMMARGYLLEN; Barbarea vulgaris



Denna gula växt ser man just nu i de flesta vägkanter i södra Sverige.
Med hjälp av Lars-Åke Janzon, Naturhistoriska Riksmuseet har jag fått den namngiven. Har alltid trott att detta är Åkersenap. Fel! SOMMARGYLLEN, heter den alltså.
F.ö. information: Den virtuella floran!

Blå Akleja



Aklejor är intressanta. Man vet aldrig vilken färg de kommer att få nästa år de växer upp.
Och färgnyanserna verkar vara otaliga.
Deras blomklockor är fantasiskt väl utvecklade med olika färger utanpå och inuti.

Maffig Gullviva



Denna Gullviveplanta verkar ha fått fnatt? Den konkurrerar snart med tulpanerna i höjd.

SPANSK KLOCKHYACINT



En växt vi kan rekommendera. Den sprider sig lätt och den blommar ganska länge dessutom.

Vit BLÅGULL



En vit Blågullplanta börjar att blomma under dagen.
En populär bidragväxt.

AVLÄGGAREHÖRNAN



Idag fick jag göra ytterligare två avläggare; denna gång ur III:ans resp. I:ans samhälle.
II:an fick ju släppa till ramar redan den 4 maj så där växer just nu en drottningcell, som bina dragit upp själva ur en cell med spätt yngel.
Alla tre står nu relativt vindskyddat i den absolut ostligaste delen av tomten i Bigården.
De är nu väl laddade inför vitklöversäsongen . Om bara vädret fortsätter att vara varmt och soligt.


A 503 = HMS ARCTURUS



Passera HUVUDET utanför Varvsholmen under sydlig kurs.
Hon byggdes på Tjörn, Djupviks Varv 2008. Det första av typen ALTAIR ( fem skolfartyg ) , som seglar för Kungliga Flottan.

Samarbetspartners



Definitionen på vad som menas med strävsamt samarbete måste bli: STACKMYRA !
Dessa två har tag i vars en ände av ett strå och de släpar o sliter, fram- och baklänges; allt vad naturen på vägen upp till stacken kräver. Under och över grässtrån som är i vägen. Över stock och sten!
Fantastiska varelser som man kan kosta på sig att raklång liggandes på magen kan studera hur länge som helst.
De ger sig INTE förrän den produkt de bestämt sig för är på plats.
Energi !

Vänta lite!



"Jag kommer och hjälper dig!"
En stackmyra lär kunna klara av att förflytta ting som är 7 gånger deras egen vikt ( 12 mg ) läste jag någon stans. Här ser vi att en av dem släpar på ett litet stenkorn som ska upp i stacken.
Men bums får den hjälp av en kompis så denna sten väger sannolikt mera än de 80 -85 mg den ska klara av. Så lite assistans skadar inte.

FÖRGÄTMIGEJ !



Vit ( albinovariant ) och " vanlig " Förgätmigej upptäcktes av vännen Sten, när han besökte oss ute på Johannero idag.
Tack för detta! Jag har inte själv upptäckt denna, vita planta, som visar att det finns albinovarianter inte bara bland djuren.

MASKROSÄNG



När Max och morfar varit ute i skogen igår, ville Max att vi skulle ta några bilder på denna vackra äng, när vi var hemma igen.
Om någon vecka kommer den att vara huvudsakligen vit, när alla blommor övergått i sina mjuka,ulliga fröställningar.
Och då är det dags att slunga den honung de via sin nektargiva lämnat över åt mina bin

BÄRFIS



Denna insekt kan man se i en mängd olika färgnyanser.
Googla så får du se!
Det gäller bara att inte få en sådan i munnen, när man plockar blåbär.
Den smakar INTE godis!

BLOMFLUGA



Detta är en s.k. "Bilik blomfluga".
Alltså, inget bi!
Det finns en mängd olika blomflugor och alla hjälper de till att pollinera blommor ute i naturen.
Just denna skulle nog de flesta av oss kalla ett bi. Och det är det alltså inte!

Nästa generation på G !



Nu ska de snart ut för att flyga.
Maskrosfröna är snart mogna att ge sig ut på flykt.
Och det är nog klart att de kan flyga vart de vill. Bara inte in i "min" trädgård.
Där är maskrosorna sällan omtyckta.

MORMORS GLASÖGON



En älskad barndomsblomma, vars "riktiga" namn är TEÄRENPRIS.

Glasögonen som sitter på mormors näsa ser man ju tydligt.

Åka påsrygg...



Nytta med nöje, kan man säga.
Två Guldbaggar jobbar intensivt när vårkänslorna tar över.

GULDBAGGE



Denna Guldbagge är betydligt vackrare här på en Gråpäronblomma än vad skådespelarnas prisbagge är.

Och så pollinerar den samtidigt.

BUSKSTJÄRNBLOMMA



Denna underbara blomma har redan slagit ut.
Allt är tidigt denna vår.

Fredagen den 13:e !



Och Vår Herre bjöd på två korta men intensiva regnskurar.
Vi ber om mera!
Detta är vad det blev. Bottenskyla. Knappt.
I rännorna fanns det mycket pollen så regnvattnet är uppblandat med detta pollen.
Bra för alla allergiker. Som sagt: More, please!

TOVSIPPA



Efter Blåsippa, Vitsippa, Gulsippa och Grönsippa kommmer nu den sista av "mina" anemoner. TOVSIPPA.
Den var förr Ölands landskapsblomma eftersom den blommar vilt bara på Öland och Gotland.
Vi fick för några år sedan några plantor av vår gode Gynge-vän, Erland, och denna planta har överlevt trots den brist på naturlig kalkjord, som den normalt kräver.
Fin va?

Trängsel !



Så mycket bin och så mycket honung har jag aldrig tidigare haft i dessa två samhällen II & III. Så tidigt på säsongen , vill säga.
Jag var tvungen att plocka igenom dem helt idag men så här långt är det lugnt. Inga svärmceller.
Än är kanske bäst att tillägga.
För tidigt att ropa HEJ!
Det kan bli regn och svalt framöver och med alla de yngelceller de nu har går honungen fort åt om de vuxna bina inte kan samla in ny nektar.

Ingen bidragväxt: GULLVIVA



Gullvivorna håller på att ta över vår "Vildäng" och det är vi lyckliga över.
Snart ersätts de av Lupiner och Jättevallmo.
Max biggaråträd till höger i bild är nu nästan överblommat. Och så det har blommat!

Bidragväxt III: GRÅPÄRON



Gråpäronhonung har jag aldrig hört talas om men nog surras det här idag.
Bina dra för fullt ifrån detta träd just nu.

Bidragsväxt II : FÅGELBÄR



Här är det färdigsurrat denna säsong.
Fågelbären är en av de första, stora nektargivarna tillsammans med lönnen och den honung denna nektar resulterar i hjälper till att föda upp de första yngeln varje vår.
Och Fågelbärträd har vi gott om runt omkring Bigården Johannero.

Bidragsväxt I : MASKROS



På denna äng som ligger på andra sidan "vår" gata surras det dagarna i ända.
Här dras det pollen och nektar, som håller på att fylla skattlådorna just nu.

LABORATORIEHOLMEN



Under ett eftermiddagsbesök idag på Laboratorieholmen beundrar Gunnel en av en mängd häggar som just nu står i full blom där ute. Med all den doft som häggen bjuder på.
Max balanserar på den räls man en gång hade när Sjöfartsverket lagrade sjöprickar och andra havets föremål här ute på Laboratorieholmen.

POTATISLANDET



POTATISLANDET ligger öppet i dagens lågvatten. Så det är torrt inte bara på land, som synes.

Svanen hävdar sitt revir


I Kalmarvatten finns det gott om vikar och skär.
Runt Laboratorieholmen finns det många häckningsplatser så det gäller att hävda det rivir man paxat för.
Denna gång ledde det aldrig till någon kamp pojkarna emellan.

Solnedgång över Johannero



När vi tog en kvällspromenad sänkte sig solen i väster så det var den dagen.
Skönt har vi haft med trevligt besök, kroppkakor ifrån Öland till lunch och diverse trädgårdsfilande.
Natti! Natti!
Nu väntar snart John Blund.

Krusbär på G!



Honungsbin älskar att pollinera krusbär och här har de gjort ett bra jobb!
Det blir krusbärskräm framöver?
Stickigt i mun bara. Sade min pappa, som inte tyckte om krusbärskräm.
I övrigt hade han annars en annan kommentar till all mat han inte tyckte om: " Det fick vi alltför mycket av , när jag var inkallad .

Svennes syrénhäck



Slog ut idag. Nu är därför vår vackraste period över : " mellan hägg & syrén" .
På Marstrand har jag hört att de blommade redan i februari , men de var då antagligen importerade ifrån Okinawa, Japan. Eller???

VALNÖTSPLANTA



En ung, han  är långt ifrån 70 än , barndomsvän ifrån "mammas gatan" Jutegatan, kom på besök idag och han var vänlig att medföra två valnötsträdplantor ifrån sin trädgård på Arkitektgatan. Henrik är en riktig valnötsfreak så förhoppningvis ska nu dessa plantor ge åtminstone våra barnbarn valnötter att mumsa på till kommande jular?
De planterades ute i Bigården. Och för säkerhets skull planterade Henrik dem med egna, gröna fingrar.

Större tomt !



Nu verkar det som om tomten blir mycket djupare när den gamla marken blir en enhet med Bigården.
Men det blir bara tillfälligt.

Gärsgårn ska bort!



Före och efter.
Det var mycket, mycket jobbigare att bygga än att riva den. Och mycket, mycket roligare.
Att riva är aldrig roligt. Å andra sidan river man i regel för att bygga nytt, så nu har vi andra projekt att se fram emot.
Nu är det förberett för att dra upp stubbar plus andra aktiviteter framöver, under sommarens gång.

Premiär för HÖRNAN



Och förhoppningsvis ska vi få många underbara kvällsstunder framöver i denna myshörna.

Den svartvita flugsnapparen har lagt beslag på holken i telefonstolpen så den kommer att bli störd framöver. Men hon brukar anpassa sig. Det är inte första året hon häckar just i den holken.

Slånsnåret är nu i full blom. Och överblommat om någon vecka i denna värme vi nu njuter av.

GRÅPÄRONTRÄDET



Jag trodde 09:56 att trädet skulle slå ut under dagen.
Det stämde. Se samma kvist 15:27!

Vilken dag vi haft denna dag !

Vedboden GOTLAND



Nu börjar Ubbe att trava in ekveden. Han lär ha några timmars arbete framför sig.
Ca 20 kubik ska under tak.
Resten får ligga kvar ute.

Nu kan gärsgårn rivas!



Ubbe har idag frilagt denna sektion av gärsgårn så nu kan jag riva ner den.
Äppleträdstubbarna ska bort.

Ny traktor åt Max ?



Ubbe verkar vara stark spekulant på att köpa denna traktor åt Max nu när hans gamla fyrhjuling funnit ny bostad?

HOLKBESIKTNING



Denna humledrottning inspekterade holken både noggrant och väl, innan hon til slut flög vidare.
Den är nog i största laget för henne.
Jag tyckte först att det var en bålgeting men som tur var så letar de någon annan stans. För dem vill jag inte ha alltför nära min bigård. Bålgetingen är nämligen tambiets värsta fiende.
Humlor däremot gillar jag skarpt. De har inte en chans emot mina bin.

Koutsläppet på Ingelstorp



Har utvecklats till en stor begivelse för barnfamiljer och gamla människor.
På gårdagens utsläpp var vi flera än 3000 personer som njöt av den vackra dagen.
Givetvis inte lika mycket som de kossor som då blev utsläppta på grönbete efter att ha tillbringat många månader inne i sin ladugård.
Att kommentera vad kossorna tyckte är knappast behövligt?

VIOL



Inte Luktviol.
Om det sedan rör sig om en Under-, Busk-, Ängs-, eller Skogsviol kan jag inte uttala mig om men jag lutar mot att detta är en Underviol.
Ljuvligt blå är den under alla omständigheter.

HONUNGSDRAG



Idag plockade jag igenom mina samhällen.
De är samrtliga oförskämt starka så det blir att dela dem allesamman medio - slutet maj i samband med skattning.
Dessa 4 skattlådor i I:ans samhälle har redan gott om öppen honung och vädrets makter avgör när den täcks, så att skattning kan ske.

VEDFÖRFLYTTNING



Dagen har ägnats åt rullebörande och vedtravning. Jossan har tillsammans med Max stått för det senare.
Jag har själv fått hjälp att fylla skottkärrorna med den utestaplade veden.
I morgon blir det att börja med den ekved som ligger kvar i samma trave.
Först när den är borta kan jag riva ner gärsgårn och låta ta bort stubbarna efter äppleträden.

Mellan hägg och syrén...



Nu är det "bara" päronträden som ska slå ut. Sedan är det så vackert det kan bli här ute.
Gullvivorna håller på att ta över i "Vildängen". Se t.v. i bild.
Max står på farstuknuten och snart riskerar även han att slå skallen i hängrännan.

Biet vann!



Båda är döda men getingdrottningen var full med getingägg, så nu slipper vi den generationen.
Getingen har försökt att ta sig in i en av trågkuporna. Det skulle hon ha låtit bli!
Nu är hon en fördetting men tyvärr hann hon få gadden i ett av mina bin så nu vilar de sida vid sida på flusterbrädan.

GATAN 1 Maj



Jämför med 1 maj-bilden 2010.
Stor skillnad. Förra våren var ju ovanligt sen och denna april har varit extremt solig.
Men nu behövs regn! Med den starka nordan vi haft den senaste veckan torkar marken ut helt och hållet.
Stararna hittar ingen mask och insekter är det dåligt med för våra insektsberoende småfåglar.
Regn, tack!

HÄGG



"Mellan Hägg och Syrén" , sägs det ju.
Då står vår svenska natur i sitt abslouta flor.
Och än en gång: Tänk om man ändå hade haft tillgång till en doftkamera.
Det finns inte många växter som doftar lika skönt som Häggen.

GÖKÄRT



Jag gick ut för att få höra göken. Man ack !
Fick nöja mig med att få titta på Gölkärte i stället.
O den är fin.

BLÅBÄR



Dessa blir tidigt mogna. Plantan står i lä för nordan och stenarna blir varma i solljuset.
Malin: ring Marie!

RSS 2.0