INVINTRINGEN 2015 KLAR !

Nu har våra bisamhällen blivit invintrade. Max´"AINA" stiftar för fullt och hon har gott om allt. Nedre yngelrummet är fullpackat med pollenramar så hon fick bidra ( vitsigt va´ ? ) med en full pollenram åt "SILVIA", grannsamhället, som inte hunnit bli lika starkt som "AINA". 2 x 2 st APISTAN-remsor i "AINA" medan "SILVIA" får nöja sig med 2 st APISTAN i det nedre yngelrummet. Det övre ( 10 st 1/2 SVEA-ramar) är packat med honung och pollen.

VISELÖST samhälle

"GULAN" är borta ! Hittade flera viseceller i samband med invintringen. Ny, parad drottning borde genast tillsättas men som ett experiment vill jag se om den nya drottning, som är på G, hinner bli befruktad innan alla drönare är avlivade i andra bisamhällen. Satte för all säkerhets skull 2 Apistanremsor i det undre yngelrummet medan det över får bli utan. Osannolikt att detta samhälle ska hinna bli så starkt att det kan övervintra ? Gott om bin har det trots allt och flera ramar med täckt yngel dessutom. Pollen och finns det gott om så även om den Bifor-hink jag nu kostar på dem inte skulle resultera i ett nytt produktionsdugligt samhälle så kommer såväl pollen - som sockerramarna till användning i våra andra samhällen framåt våren , så ...

CAFÉ PRÅMMAN

Kunder köper både kaffe, saft , bullar, kakor och kokt korv med bröd. Här har det bakats och saftats under många dagar tillbaka i förberedelse för årets IRONMAN här i Kalmar, där PRÅMMAN ligger strategiskt väl till under slutspurten med maratonlöpningen efter simning och cykeltur öve 18 mil tidigare under dagens morgon och förmiddagstimmar. Vi åskådare blir trötta bara av att agera åskådare.

IRONMAN Kalmar Sweden 2015

Nu har vi kommit till CAFÉ PRÅMMAN där TESS och MAX serverar hemkokt Röda Vinbärsaft, Flädersaft, kaffe, hembakade bullar och kakor, kokt korv med tillbehör samtidigt som Max säljer egenskattad och - slungad sorthonung . Den honung som slungades så sent som igår, den 14 augusti gick åt som smör i det solsken vi hade idag här på Solkusten i Kalmar. Affärerna gick lysande och när en journalist kom förbi för att göra en intervju med dessa entreprenörer frågade han Tess hur mycket de sålt för fick han svaret : " För mera än tio kronor ! ". Fyndigt svar, TESS!

IRONMAN Kalmar 2015

Honungsförsäljning i CAFÉ PRÅMMAN . Bilder och texter talar för sig själva och försäljningen gick bra.

IRONMAN 2015; Simningen

Nu är de igång. Proffsen startade 06.45 och de två ledarna, svenskar, började cykelmomentet 07.50. Sååå många åskådare att det är smått otroligt. Nu, klockan 08.10 är de första redan på Öland och cyklar.

Sista slungningen och sista tappningen 2015

Nu är säsongen slut ! Återstår bara att invintra bina med Apistan och BIFOR under kommande vecka. Först ska bina nu slicka rent de ramar vi slungat idag och satt tillbaka på kuporna. Då behöver vi inte befara att ramarna ska mögla under vintern.

Första dropparna; sista slungningen 2015

Här kommer de sista dropparna för denna säsongen. En blandning av lind, om än inte mera än en antydan och resten vitklöver. Mums. Med tyvärr blev det endast 16,5 kg för Max och mig tillsammans så det blir inget över att sälja. Trots en väntelista vad gäller lindhonung.

IRONMAN 2015

Här är ett enormt gäng igång med träningssimningen inför morgondagens IRONMAN 2015. Vilka kämpar! Och vi sitter på parkett ute på balkongen. Men Laboratorieholmen skymmer platsen de startar ifrån. Mörbylånga på Öland i bakgrunden. Dit ska de inte simma men väl springa under morgondagen. Dessförinnan har de , efter simningen, cyklat 18 mil! Tänk om alla överbetalda "fotbollspelare" jobbat en tiondel av vad dessa idrottsmän uträttar.

SLUTSKATTNING 2015

Här rökar Max ut de sista bina ur den sista lådan. Sämsta honungsåret, sedan jag började min biodlareverksamhet år 2003. Slutslungningen blir nu i morgon och så invintras våra gemensamma bisamhällen med Apistan & BIFOR på måndag , innan Max börjar sin hösttermin på tisdag, kommande vecka. Skattning No 1 gav raps- och maskroshonung. Skattning No 2 gav blad- och hallonhonung. Skattning No 3, denna sista, ger huvudsakligen vitklöverhonung. Linden gav inget alls denna säsong.

Blåmärkt drottning

Max har just blåmärkt sin sista drottning för denna säsong. I absolut senaste laget ,för nu väntar drönareslakten runt om i samhällena. Och därefter kan ingen drottning bli parad och då är samhället dömt att dö ut. Nästa weekend ska vi se efter om just denna drottning blivit påsatt och börjat lägga ägg inför resterande och kommande säsong ? Hon är nerspärrad på det nedre yngelrummet med 10 ramar hel - Svea.

"Red skies at night ...

... are the sailors delight." Solen går ner över Ängö . Bilden tagen ifrån balkongen på Varvsholmen.

ASOK ; Rederiflagga

Denna vackra rederiflagg fick jag som avskedspresent, när jag 1959-01-15 mönstrade av M/S TRAVANCORE i New York. Ett stycke svenskt fartygshistoria vid detta laget. M/S TRAVANCORE var ett av många andra fartyg som på den tiden tillhörde BROSTRÖMSKONCERNEN i Göteborg och dess ASOK = Aktiebolaget Svenska Ostasiatiska Kompaniet. Hon var under de, tillsammans, 8 månader jag var mönstrad i henne en s.k "uteseglare" d.v.s. hon gick aldrig till svenska hamnar . Hon var leasad av ett amerikanskt rederi, De la Rama, som hade sitt huvudkontor i Manila på Fillippinerna och hon seglade endast mellan amerikanska hamnar, Jamaica och till hamnar runt omkring i Fjärran Östern. En resa tog 4 månader och jag var med om två av dessa med påmönstring i New York ,där jag senare även mönstrade av henne. Flaggan har legat i den Amerikakoffert jag hade med mig på KUNGSHOLM, när jag , som passagerare, första gången reste till USA år 1957. Så hon luktade mögel, när jag överraskades av att hitta henne i botten av kofferten under förra veckan. Gunnel har preparerat henne med tvättmedel, ättiksyra och strykjärn så trots små dimunitiva malhål har hon klarat tiden fantastiskt väl. Jag har nu erbjudit Kalmar Sjöfartsmuseum att ta över henne , free of charge, med enda krav att hon ska ramas in under glas, så att flera malfjärilar inte får bissorna i henne. OM museumstyrelsen accepterar detta, mitt enda krav, vet jag ännu inte.

Svart Stockros

Tämligen ovanlig färg för denna växt och det är bara att hoppas att de frön jag satte i höstas och nu planterat ut ska ta sig till kommande år?

Orange vallmo

Den blommar endast en dag, men vilken blomma!

SOMMARDAG på Johannero

Skön dag med värme och sol. Nu beklagar vi oss verkligen inte.

Lena´s Minne

Buddleian hade besök av Citronfjäril, Påfågelöga och Amiralfjäril idag.

PHLOXEN blommar

Dessa kommer att stå ganska länge framöver så den är en tacksam prydnad i trädgården.

BLOMMOR OCH BIN ...

Instruktionsbilder som visar hur pollinering sker. Biet blir formligen täckt av stockrosens pollen och det för sedan över en del till nästa blomma, som då blir pollinerad. Detta är SYMBIOS. Blomman pollineras. Biet för med sig pollen hem till bisamhället där pollenet blir proteinkällan för kommande bipopulationer. Och vi får honung som tack, så detta är en WIN/WIN situation . Verkligen.

ÄNTLIGEN !

Efter många, många år blommar nu denna hortensia och dessutom, relativt, rikligt. Bara för oss att njuta.

1 augusti 2015

Idag har vi grönt och skönt i Johannero-gatan. Hoppas nu att augusti blir mindre blåsig än de vindar juli förde med sig.

RSS 2.0