VERA är blåmärkt

Hon kröp ut den 30 maj och den dagen har VERA namnsdag ,så därför fick hon detta namn. Idag har Max fångat in och märkt sin allra första bidrottning och nu blir hon lättare att hitta, när vi ska plocka igenom detta samhälle, No I. Årets färg, 2015, är BLÅ.

GRÖNA POLLENBYXOR

Detta bi har samlat pollen ifrån någon av dessa blommor : Hagtorn , Rallarros eller Smultron.

FLÄDERSAFT...

... hustrun har nu kokat två satser som ska stå i kylen under de kommande fem dygnen, innan det blir dags att blanda den med lite BOMBAY. Och CAMPARI &FLÄDER är inte helt fel en varm sommarafton. SKÅL om någon vecka!

SOMMARFIBBLOR

Dessa Sommarfibblor ger bina rikligt med ett gulorange pollen, nu när Maskrosens tid är förbi. Tack för det!

LYSIMACHIA

På svenska kallas den PRAKTLYSING. Och nog lyser den upp denna , vår sydvästra tomthörna, när nu den vita syrénen är överblommad. De vita blommorna är vår "älskade" HERRAKÅL . Allmänt benämnd KIRSKÅL , som kyrkans munkar lär ha dragit hit till vår natur en gång i tiden ?

KAPRIFOLHÖRNAN

Nu börjar vår kaprifol att blomma. Denna sort kallas Lonicera caprifolium och dess underbara doft kommer att locka nattfjärilar under ljumma sommarnätter framöver.

RIDDARSPORRAR...

... blommar och "gömmer" trekammarebrunnen. Och rikligt med vatten vill de ha så nu när vår Herre ska bjussa på högsommarväder, lär det bli att vattna för hand framöver. Klipper man så av de överblommade, kommer en andra blomning i slutet av sommaren.

SCHERSMINEN är snart överblommad

Denna "lilla" buske tog Mamma & Pappa med sig hem i en väska när de varit på besök hos Morbror Gunnar i Kivik tillbaka 1967, när de just köpt vårt älskade Johannero. Nu börjar den att fälla sina blommor så marken kommer att bli vit som snö om några dagar.

FLÄDERBLOM

Ena delen till sommardrinken framför alla andra , GIN & FLÄDER, har nu plockats. I eftermiddag blir det för hustrun att koka flädersaft och ginen står på kylning.

Bi på en björnbärsblomma

Björnbärsblomman är absolut bi favorit nu, när vildhallonen är överblommade. Den stora dragväxten just i dagarna är annars vitklövern.

SOMMARDAG i JOHANNEROGATAN

Nu blommar även den rosa rosbusken närmast t.h. Och Jättevallmon har just börjat blomma tack vare att den står åt norr. Alla de andra är nu utblommade.

"GULAN" s dotter, VERA

Här går den nya drottningen och stiftar för fullt. Många öppna larver men ännu inga täckta yngelceller så hit måste besiktningsman återkomma om någon vecka. Vacker drottning, som döptes till VERA, eftersom hon kröp ut den 30 maj. På grund av det kalla, blåsiga och regniga vädret tog det tydligen tid, innan hon blev befruktad men det är hon bevisligen nu.

BIBESIKTNING

Idag hade vi besök av bibesiktningsman Pierre Danielsson, som gick igenom Max och mina samhällen m.a.a. att det konstaterats amerikansk yngelröta i Distriktsbigården, Ingelstorp. Det är , mig veterligen fjärde gången sedan 2002 man haft denna allvarliga bisjukdom på det stället, som ju borde vara ett föredöme för binäringen i länet. Pyttsan! Honungen eller de vuxna bina påverkas inte alls men ynglet käkas upp i cellerna av YR och då blir det, på sikt, inga vuxna bin heller. Här skär PD ut en bit om ca 7 x 7 cm med yngelceller, som nu skickas upp till Ultuna för analys. Jag är inte det minsta orolig för våra samhällen men besiktnigsmanne måste, enligt lag , gå igenom alla de bisamhällen, som finns inom en radie av 3 kilometer.

DIGITALIS

FINGERBORGSBLOMMA är ett passande namn på denna pampiga läkemedelsväxt.

MIDSOMMARAFTON : så blev det.


MIDSOMMARBUKETT 2015

Inte endast njutning för ögat. Vilken doft! Sommardoft, verkligen. GLAD MIDSOMMAR alla Vänner!

GLAD MIDSOMMARAFTON 2015

Men molnen som kommer in ifrån väster verkar lova något annat än solsken. Temperaturen är helt OK och det är f.n. vindstilla så flaggan vägrar att slå ut. Sillen väntar och alla dess tillbehör men tyvärr kan vi inte fira Midsommar här ute så middagen får inmundigas i lägenheten detta år.

MAX första , egna tappning

Med hjälp av Julle , som skruvade på locken och satte ner burkarna i kartonger blev resultatet jättebra. 30 ggr 500 grams burkar, 4 st 700 gr plus 19 st 50 grams smakprover så kan han vara mera än nöjd med sin första skattning.

Lantlig sommarbild

Två dagar före Midsommarafton. Hur ska den bli, månne ?

RÖRANDE ARBETE...

Nu är MAX inne på det sista arbetsmomentet , innan honungen kan tappas upp på burk. När väl honungen är skattad ifrån samhället, ska den slungas ur sina ramar ,innan den ska röras omständligt och väl. Kristallisationen börjar och då ska honungskristallerna slås sönder av rörandet annars blir honungen "grusig" eller kornig. Och "han" ska vara len och mjuk så att han med lätthet kan bredas på mackan . För de som använder honung i te spelar det ju ingen roll hur konsistensen är, för där smälter han ju som vilket annat sötningsmedel som helst. Säsongens första, rena outblandade honung består av nektar ifrån maskrosor, raps i vårt fall och en del frukträdsblom, speciellt, i vårt fall, vildkörsbär. Nu väntar nästa skörd på att byggas upp i kuporna : skogshallon och vitklöver . Nästa generation bin matas av pollen ifrån fr.a. sommarfibblor och vitklöver. Värme, lite nederbörd, solsken och lite, lite vind. Det är ALLT vi begär. Inte bara vi människor . Även våra vänner, insekterna.

HONUNGSRÖRA ...

Nu börjar "han" att "ta". Honungen är maskulin i gamla biodlares vokabulär och att den "tar" innebär att man rört den tillräckligt för att den snart ska kunna tappas på burk. När honungen i omrörningskärlet har en konsistens och ett utseende som vår ungdoms "äggshampo ", då är det nära! D.v.s. honungen ska skifta i kulör och dess strimmor ska gå ifrån gult till olika nyanser av brunt. Och säsongens första honung består till plus 95 % av glukos = druvsocker och den stelnar FORT! Det kan hända att man inte hinner att släppa ut honom ur tappkärlet innan han stelnar. Då måste man börja om ifrån början med att värma upp honom igen , smälta honom och röra på nytt. Och för ett sådant arbete tar vi mindre än 75 kronor per burk medan en liter jordgubbar kostar 50 kronor. Bevis för att jordgubbodlarna är mycket, mycket bättre affärsmän än vi biodlare är. Å andra sidan gör vi biodlare ju en insats för naturen, by and large. Pollinering av en mängd grödor sköter våra vänner om , och, och, och ... Jordgubbodlarna måste ha tillgång till dyr areal på marken, vattna och bekosta säsongsarbetare. Vi har alla olika uppgifter här i livet. Prisvärd är HAN! Tycker även HON ! Och ARBETSBIN vill vi alla vara ?

HONUNGSSLUNGNING på G !

Nu täcker Max av den första av totalt 20 ramar, som ska slungas nu på förmiddagen. Dessa ramar är alla ifrån Max egna samhälle och då har han mera att hämta om några veckor, när bina har hunnit att vaxtäcka de 10 LN-ramar, som är fulla med honung och som han inte skattade igår.

FÖRSTA, EGNA HONUNGSDROPPEN !

Detta smakprov är efterlängtat. Nu börjat honungen rinna ur slungan, som är laddad med 20 st LN-ramar. Resultatet blev 24 kg , egen honung ur Max första samhälle med drottningen AINA. Och då har han en full låda, som ännu inte är heltäckt med vax, att skatta längre fram.

Slungan ska nu rengöras ...

Nu har slungan gjort sitt och slungrummet ska återställas i rent skick. Mycket kladd !

FÖRLORARE !

Denne ekoxehane har varit i strid med en större konkurrent och trots att hela bakkroppen är borta och nästa alla dess ben dessutom så lever huvudet och kryper vidare. Och : käftarna nyps ! Jag kan skriva under på det, för när jag skulle hjälpa den till de sälla jaktmarkerna, så försvarade den sig väl.

EKOXE 2015

Ekoxen är ju vår största skalbagge men denna är en liten, liten ekoxehane så han lär få det svårt att hitta en lämplig hon att para sig med. Den kommer att bli ihjälbiten dessförinnan av någon större konkurrent.

JÄTTEVALLMO

Om två, max tre dagar, släpper dessa sina mäktiga kronblad. Torkan går hårt åt våra växter just nu. Idag har vi haft 27 grader här ute så det är bevisligen Solkusten vi bor i närheten av. Vilken dag!

Nytt och gammalt liv

I torkan dör nu de kinesiska buskpionerna bort medan schersminbusken till höger just idag slår ut sina första blommor. Var tid har sitt eget liv.

POPEYE KARL ALFRED

Nu tuggar sig Karl Alfred över Stugtomten igen. Nya ledningar har dragits för att spara blommorna runt kanterna. De hade jag ingen tanke på i höstas när vi lät installera honom.

SCHERSMINEN SLÅR UT 2015

Idag har de första schersminblommorna slagit ut. Nu blir det en doftrik hörna utanför "Diligentia".

TÖRNROSEN BLOMMAR !

Nu är det sommar! Examensdags med andra ord. VÄLKOMNA ALLA VACKRA BLOMMOR ! Med kronblad eller på två ben.

Biodlarefamiljen Thomsson

" Är det hon med gröna pricken på ryggen, som är drottningen?", undrar en skeptisk moder, när biodlaresonen Max visar henne ramen med drottningen på. Så nära har nog Jossan aldrig tidigare varit ett eller flera bin i sitt liv. Och det syns!

AINA med sina hovdamer

Max hittade henne i det nedre yngelrummet, där hon gick och "äggade" på ram no 7 av 10 hel - SVEA. Bevisligen klarade hon det kupras som vinden ställde till med tidigare i veckan.

BLOMSTERPRAKT

I morgon har vi Svenska Flaggans Dag = 6 juni; Sveriges Nationaldag. Och det ser ju lovande ut med vår absolut första sommardag just nu.

Max samhälle är nu surrat.

Bina surrar men det är inte det ordet jag nu avser som surrning. Kuptraven är på plats igen ,efter det att den starka vinden vält omkull hela traven med bin, honung och de hele. Bina var förvånansvärt lugna och tysta under hela operationen, medan jag tvingades sätta lådor och rama på plats igen, så nu hoppas vi att drottningen Aina också klarat av detta ras av kupor. Och den kupa i vilken jag igår kväll slog in svärmen verkar det som om svärmen har accepterat, för de har ännu inte lämnat den. Men det kan de ju göra framåt dagen om inte drottningen är med i gänget.

KUPRAS !

När jag idag kom ut till Bigården Johannero möttes jag av denna syn. Inte muntert! Den styva, sydvästra kulingen hade tagit fatt i kuptraven, som nu låg prydligt på marken med bina surrande omkring. Nu fick jag annat är Karl Alfred i tankarna. Rädda vad som räddas kan. Och detta samhälle är ju dessutom Max egna samhälle så det är bara att hoppas att hans drottning, Aina klarat av missödet.

BISVÄRM I 2015

Små biskvättar sitter runt kupan, som man kan se. Och de lär sitta där ihopkrupna tillsammans med varandra ( tautologi ) även , när jag kommer för inspektion i morgon bittida. Även om natten blir kylig och regnig ! Varför söker de sig inte in till värmen, inne in kupan, med de övriga? Ja, säg det ? Bina är osannolika varelser och individer under hela sitt korta liv.

Bisvärm I 2015

B När svärmen är nedtrummad i sin framtida? boning blir det alltid skvättar av samhällets innevånare över . Här är en förhållandevis liten sådan kvar i halmkupan och den tömmer jag över de andra på ramarna.

Bisvärm I 2015 är nu inslagen i en kupa

Nu har svärmen suttit inne och surat hela dagen i en gammal halmkupa. Allt medan spejarebin varit ute och letat efter lämpligt ställe för svärmen att flyga in till. Dags för mig nu att slå in svärmen i en egen kupa. OM drottningen är med bland alla dessa bin så stannar alla bina på plats. Annars flyger de hem till sitt ursprungssamhälle under morgondagen eller åtminstone de närmaste dygnen. Vi kan nu bara bara vänta och se vad som händer. Halmkupan med dess innehåll "trummades" ner över 10 stycken 1/2 SVEA , utbyggda ramar och under dem finns 10 x 1/1 SVEA varav 6 st är mellanväggar, 2 st utbyggda och 2 st fulla med honung så att de nu har mat tills drottningen börjar att lägga egna ägg för framtida utbyggnad av ett, förhoppningsvis, nytt bisamhälle.

Hur ska det gå ???

Nu är en kupa beredd att ta emot svärmen framåt kvällen Om de kommer att acceptera den vet jag förstås inte men de kan gå in när de så önskar. Kupan är laddad med två gamla utbyggda ramar plus 8 mellanväggar, som de får bygga ut själva i händelse av acceptans. Alla 1/1 SVEA-ramar.

SVÄRM NO 1 2015

Här är nu svärmen inslagen under en gammaldags halm kupa, som funkar utmärkt att hämta in svärmar i. Man ska aldrig slänga gamla grejor!

MAX samhälle " AINA"

Mycket honung på alla lediga ramar, så jag var tvungen att sätta på en tredje skattlåda, eftersom de andra två var fulla, men ännu otäckta. AINA själv gick och äggade i det övre yngelrummet så allt ser bra ut.

BISVÄRM No 1 2015

Första svärmen kommer antagligen ifrån Ingelstorp? Satt precis där jag skulle börja jobba med Max samhälle, som måste få en extra skattlåda eftersom det är ett synnerligen nektarsamlande samhälle.

KALVINKNATET 2015

Bästa skolklass blev 3 B i Vasaskolan. Fantastiska löpare!

KALVINKNATET 2015

Här är två polare som just sprungit årets Kalvinknatet i Kalmarsundsparken. 1400 meter. 107 deltagare i denna klass. JULIUS blev 7:a på tiden 5:42 och MAX slutade på 14:e plats med tiden 5:48. Bra kutat killar!

RSS 2.0