YETI: n

När Ubbe och jag i förrgår kväll körde hem ifrån Kastrup i vår nyanskaffade bil , blev jag synnerligen positivt överraskad av dess närmast obegripligt starka helljus. Dessa lyktor har man bevisligen lyckats konstruera på ett maximalt, effektivt sätt. Mörkerkörning under , det närmaste , dagsljus. Som sprider sig långt ut åt sidorna så eventuella vilddjur i vägkanterna förhoppningsvis får varningsljus i god tid ? JAR 641 = Jim´s Allroad Rider Sex Four One.

OKTOBERFEST 2015

Tack vare indirekta bankkontakter via en kollega till sonen Oscar fick vi tillgång till ett eget bord i samband med invigningen av årets OKTOBERFEST 2015 i München. Dessa dagar, 18 - 20 september, blir tillsammans ett minne för livet för oss alla deltagare, som blev till en familjefest i allra högsta grad.

MALEN-bryggan klar!

Den blev ju inte så pjåkig, eller hur ? Och däcket för sköna sommarkvällar har man också tänkt på. Bara att hänga ner ölburkarna för kylning i den varma, sköna muddern.

ÄNTLIGEN !!!

Kalmar kommun agerar mot all de bryggägare, som inte längre bryr sig om de platser, de en gång i tiden tilldelades. Anledningarna kan vara många förstås. BRA INITIATIV ! Förutsatt att åtgärden nu följs upp, inom en relativt kort framtid.

LIVSFARLIG brygga !

Uschaligen ! Men brygginnehavaren är kanske i samma form som detta kadaver : d.v.s. värkbruten, dyngvåt eller sänkt ?

Grannbryggan åt väster

MALENs närmaste grannbrygga , lämnar åtskilligt att önska !

MALEN s nya brygga

Snart klar! Återstår endast några timmars arbete med såg och skruvdragare. All pålning är klar. Slutligen ska plaströr klä in pålarna, så att isen inte lyfter upp bryggan, när isen kommer framåt vintern. Beundransvärt arbete några ansvarsfulla medborgare ute på Kattrumpan har utfört under weekenden.

MALENs nya brygga

MALEN är namnet på båten av idag ! MA ex. MAx och LEN ex LENnart. Dessa båda är redarna, som äger skeppet. Nu ligger hon väl förtöjd och utan större risk kan såväl skeppare som rorsman och medfiskare nå fram till farkosten. Och Kalmar kommun kan var nöjd med ansvarsfulla bryggare. Och sådana är inte helt vanligt förekommande nu för tiden !

" SILVIA "

SILVIA har vi döpt denna drottning till, eftersom hon kröp ut på Silvia´s namnsdag den 8 augusti 2015. Hon är härskarinna över Samhälle No 3, 2015. Och hon lovar gott inför övervintringen av sitt samhälle. Hon går på 10 st 1/1 SVEA ramar med 10 x 1/2 SVEA över sig där alla ramar är fyllda med BIFOR. Samt, förstås många sockerfyllda ramar också i yngelrummet . Plenty med pollen dessutom så detta samhälle är jag inte orolig för annat än att det ska övervintra väl.

SAMHÄLLE No 3 : SILVIA

Hon har relativt gott om ringlarver på några av de 10 1/1 SVEA ramar hon nu stiftar, innan vintern träder in om några månader.

SAMHÄLLE NO 3 : SILVIA

Täckta yngelceller. Öppna celler med nyindragen honung och täckta sockerceller. Lovar gott inför vinterhalvåret framöver.

Oparad drottning samhälle No 4 , 2015

Denna lilla drottning har inte hunnit med att hitta sig drönare, så hon måste, tyvärr, klämmas för att ersättas med en parad, äggläggande drottning, snarast möjligt. Annars blir detta samhälle ett puckelsamhälle under vintern. Det har rikligt med allt inklusive pollen, nyindraget Bifor och en hel massa arbetsbin.

Vakt i Bigården

En liten, årsgammal huggormshanne vaktar Bigården åt oss. Men så snart kameran kom fram ringlade den putz weg. Och fin är den . Absolut.

SEPTEMBERDAGG

Under nattens svala timmar har spindeln jobbat och nu visar daggen var den uträttat sina arbeten. Det är inte bara bina som är flitiga!

STRANDASTRAR

Barndomsminnen vid strandkanten på norra SVINÖ, vid en badplats vi brukade gå till för att dricka kvällskaffe och ta ett kvällsdopp, efter det att Pappa stängt salongen.

RYTTMÄSTAREVILLAN

Denna villa byggde pappa Johan Jeansson för sin son Birger och den ligger bara något hundratals meter baukanför SOLBACKEN där pappa själv bodde. När så sonen, ryttmästare Birger gifte sig tyckte svärdotter Hertha att det blev för mycket spring mellan husen ,så då byggdes Villa Hertha på Storgatan för paret ute på Kattrumpan. Nu håller man på att inreda denna fastighet till bostadsrätter. Inget pjåkigt läge !

GULLAND

Denna ö, norr om SVINÖ, brukade vi simma ut till . En bra bit ! Först ifrån JUTENABBEN över till SOLBACKEN. Därifrån blev det etapper via de småholmar, som ligger innanför GULLAND. Och en mera risig och ogästvänlig ö, var det då svårt att finna. Men närmare Öland kunde man inte komma. Mellan denna ö och fyren KRONGRUNDET ska så småningom min aska förorena vattnet, enligt min sista önskan.

ÖLANDSBRON i motljus

Bilden visar påfarten till ÖLANDSBRON, ifrån fastlandet, fotograferad ifrån norra SVINÖ.

" STILLA FLYTER DON "

Hette en av Jack London´s berömda alster. Detta är kanske inte direkt Don . Det är den kanal som förbinder SVINÖFJÄRDEN med SKÄLBYVIKEN . EKUDDEN t.h och TALLUDDEN t.v i bild.

" STOREN "

Här syns "STOREN" ca 35 meter ifrån nuvarande, moderna brygga. " LILLEN" är dold i det höga vattenstånd, som just nu råder. Två klassiska badmotiv vid TALLHAGENS BADBRYGGA.

Nostalgisk cykeltur

I dagens vackra förmiddagsväder tog jag en tur med cykeln runt gamla barndomsplatser. Här börjar jag med vår tidigaste badbrygga, TALLHAGENS BADPLATS, dit många barn ifrån Norrgårdsgärdet, Fredriksskansområdet och Malmen brukade gå , innan man blev så pass "gammal " att JUTENABBEN tog över. Där fanns nämligen plats för de simprov, man kunde ta.

MULM

Jag har fått en fråga över FB om vad "MULM" är. Här är bilder ifrån vår "GAMMELEK", som efter 2-300 år blivit helt ihålig. Och därmed är den ytterst attraktiv för en mängd insekter och steklar , sådana som ekoxe, bålgeting, baggar ( bl.a. läder-? ) och diverse andra kryp. MULM är det murkna vedmaterial som bildas inne i den ihåliga stammen tillsammans med döda insekter och annat dött. I denna " MULM " trivs och lever alltså en mängd småkryp. Bilderna visar alltså en "Mulmbotten" inuti en gammal, ihålig ekstam.

X = Bålgetingbo i Gammeleken

Här inne i Gammeleken håller "våra" Bålgetingar till. Jag ser dem ju dagligen när de flyger framför bikupornas fluster för att fånga vår honugsbin, som är en viktig föda för deras eget yngel. Naturen räcker till för oss alla. Men fram till idag har jag inte lyckats se var deras bo finns. Men nu ser jag det!

Bålgeting som vaktar ingången

Denna Bålgeting vaktar ingången till deras bo inne i Gammeleken. Av en ren tillfällighet fick jag äntligen se var de håller till. Tyvärr tvingades jag maxzooma så bilden är långt ifrån klar.

BÅLGETINGBO

Här är en Bålgeting på väg ner till sitt bo inne i den ihåliga Gammeleken. Just denna BÅLGETINGARBETARE, lär inte ha lång tid att leva framöver. Det är endast de juvenila drottningarna som övervintrar. Alla andra i samhället dör.

SKÖLDPADDSBLOMMOR

Vår trekammarbrunn döljs, nästan i alla fall, av dessa vackra Sköldpaddsblommor. Den fantastiska Hortensian skymtas i änden av samma land.

Årets sista Stockros

Nu är snart alla Stockrosor överblommade men en enda står i all sin prakt. Och den pryder verkligen Stugans östra sida.

Månadsskiften i Gatan

Idag har vi nått fram till den 1 :e september och vädret är halvklart, 20 grader. Trots de 3 mm vi fick i natt är allt i princip upptorkat, så vi behöver definitivt mera . Och de har lovat ytterligare med regn så ...

RSS 2.0