CEAUSESCUS " Folkets hus".



Första anhalten på vår kryssning blev BUCAREST; huvudstaden i Rumänien.
Trots att denna stad inte ligger vid Donau flög vi hit, varifrån vi sedan bussades till en liten hamnplats i Donau där vi embarkerade vår bostad, den 28 september 2011, för kommande 10 dygn.
Bilderna visar dåvarande FOLKETS HUS i Bucarest. Ett palats som president Nicolae Ceausescu lät uppföra och på den tiden ansågs vara världens näst största byggnad.
Anskrämlig i all sin överdåd där rummen , sex tusen plus , alla lär ha rymt minst 300 kvm. Upp till 600 kvm/rum!
Byggnaderna i anslutning till palatset rymde lägenheter för hans närmaste medlöpare och alla byggdes efter det att gamla hus flyttats, de lär inte ha rivits, till närbelägna områden.
Projektet sysselsatte 700 arkitekter och 2000 arbetare under många år.
Hela operationen kostade miljarder och miljarder- på den tiden - och hela Rumänien blev utblottat på kuppen under denne fruktansvärde diktator, som man långt om länge avrättade efter en summarisk "rättegång", via arkebusering tillsammans med hans hustru , Elena, 1989.
Landet har ännu inte repat sig och efter sommarens torka och därmed missväxt, så är 1800-talets kornbod i Europa, Rumänien, fortfarmade ett beklagansvärt fattigt land.
Rumänien är en ofattbar stor jordbruksnation, som vi fick se en hel del av under de närmare 5 timmar vi bussades ner till Donau. Men , som sagt, p.g.a. missväxt förorsakad av torka, hade man på stora områden inte ens tagit in vare sig vete- eller majsskörden. Den plöjs tillbaka ner i jorden igen.
Grymt för et redan hårt dranbat folk.
Här borde EU hjälpa till i stället för att kasta pärlor för greker eller andra tvåbenta svin.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0