KANTARELLLÅDA
Veckoslutskörden. Och trattisarna lämnade jag, för jag hade inte mera utrymme att plocka i .
Nu väntar förvällning & frys medan fjällskivlingarna ska torkas och mortlas ner.
Och rensningen krävde åtskilliga timmar med en sådan skörd.
I svampskogen IV
Härligt rikliga bestånd. Men obekanta för mig . Så dessa svampar får allt vara för mig. Vackra är de verkligen .
Och de bryter ner de specifika naturprodukter de är specialicerade för att ta hand om. Svamparnas värld har en alldeles bestämd uppgift i allas vår natur.
Sparka inte ner de svampar du själv inte är intresserad av att käka upp.
SVAVELGUL SLÖJSKIVLING
Denna svamp äter vi inte. Den är giftig.
Men den stubbe, som den nu invaderar, har en begränsad framtid. Svamparna har invaderat den och nu käkar de för fullt och bryter ner stubben till : " Av jord är du kommen och till jord ska du åter varda".
Är det inte nåt sånt Prällen brukar förkunnna? Men jag undrar om han begriper vad förkunnelsen rör sig om?
Men nu vet ni i alla fall!
Vi bryts alla ner med tiden. Det är det enda säkra och oomtvistade vi har här i livet.
STENSOPP eller KARL-JOHAN
Kungen bland alal svampar. Tycker jag i alla fall.
Denna var tyvärr för gammal så den får stå kvar.
Praktfull är den.
TRATTKANTARELLER & GUL TRUMPETSVAMP
Nu kommer trattisarna. Dessa lät jag stå för att växa till sig, för idag var jag bara på jakt efter gula kantareller.
Men snart kan Max o jag gå ut för att hämta hem ett lass och om två veckor kommer Hanna & Hugo till Solkusten och då ska också de , hoppas jag, göra mig sällskap ut i Svampskogen.
Är inte detta något att se fram emot? Åtminstone för mig!
STOLT FJÄLLSKIVLING
Nu kommer dessa upp som svampar ur jorden. Det går fort. Igår såg jag dem inte ens trots att de växer i kanten av gatan just utanför Stugan. Och nu ska de in i ugnen för att torkas innan de därefter ska mortlas ner till såspulver. Låt dem bara inte bli större än så här för då blir de alltför sega. Speciellt i skaften.
HÖST !
Kalmar FF- champinjoner med nerfallna björklöv. Nu är vi inne i höstmånaderna och hösten hade ju sin formella entré i förrgår när det var Höstdagjämningen.
AMIRALFJÄRIL
Vi har gott om dessa som just nu flyger på nerfallna Viktoriaplommon och Gravensteineräpplen. Och en del av dem suttar av sig även ifrån min egen älsklingsfrukt: GRÅPÄRON.
KALMAR FF-champinjoner: de rödvita!
Dessa vackra KFF-champinjoner ska vi bjussa ÖSK på i nästa vecka uppe på Behrns Arena i Örebro.
Åtminstone effekten av dem.
Nog är de frestande, eller hur? En snigel har redan varit uppe och knaprat i sig en del av den större.
I svampskogen III
HÖSTFÄRGER ! Allt det gula är inte bara gula kantareller. Det finns faktiskt äben björklöv!
O de får vara kvar.
Men de vackert rödvita svamparna har vi andra planer för. På bortaplan i Örebro.
I svampskogen II
Inga snöbollschampinjoner precis. Dödligt giftig, vit flugsvamp. Den får stå kvar, för ikväll ska jag inte ha några gäster ändå.
I Svampskogen I
I kväll blir det att rensa kantareller. Detta var ingen dålig utdelning. Korgen blev fylld på nolltid med bara gula kantareller. Jämför tidsangivelsen på bilderna så förstår du hur snabbt det gick. Skogen är FULL av gula detta år.
Har inte hunnit att leta efter trattisar ännu. Det blir en uppgift under morgondagen...
NAKNA JUNGFRUN ler in i höstsolen.
Jag undrar hur det yngel som får del av detta pollen ska utvecklas. Fortfarande tror jag att biet påverkas av Tidlösans gift för här på blomstjälken finns inget pollen att hämta och biet som kryper där verkar helförvirrat!
Bevisligen ha det i alla fall hämtat pollenkorgarna fulla. Färgstark blomma är den i alla fall nu i höstens färgrikedom.
Ny GAVEL på G!
Nu har den gamla gaveln gjort sitt. Ny ska på plats under kommande vecka. Och dessförinnan måste det okantade virket barkas vilket blir dagens huvuduppgift.
TIDLÖSA-HÖSTKROKUS
Eller NAKNA JUNGFRUN ( blommar utan blad. Dessa kommer upp ensamma på våren och vissnar ner under försommaren), som den också heter. En gammal medicinalväxt som förr bl.a. användes för att bota gikt.
Ytterst giftig och jag undrar om det inte bevisas av detta stackars bi, som är helt täckt av blommans pollen.
När biet kravlade sig upp ur blomkalken verkade det vara helt yrt och när det kom upp på kanten föll det ner på marken.
Om/ hur/ när det hittade hem till kupan vet jag inte. Så länge jag studerade det på marken kröp det omkring i ett helt förvirrat tillstånd. Förgiftat månntro?
PARIS. TACK! FARVÄL!
Avslutningslunchen åt vi på Café de la Paix, som ligger i ett av hörnen vid Operan .
En del av Grand Hotel Intercontinental och en av världens mera kända mötesplatser för folk som ska träffas i Paris.
Efter att ha börjat med ostron så avslutade Oscar och jag med denna Beouf Tartare, 220 gram. En råbiff vi aldrig kommer att glömma. Tro oss!
AUX ANYSETIERS DU ROY
Födelsedagsmiddagen åt vi på denna restaurang som ligger ca 5 minuters promenad söder om NOTRE DAME ( igen ! ) på 61 rue Saint-Louis en L´lle.
Saint-Louis är en exklusiv liten ö mitt i Seine.
Ubbe var ute i det minimala köket o snackade med den kvinnliga köksmästaren som tillagade alla! rätter a la minute! Gissa om Ubbe uppskattade vad han såg?
För att inte tala om hans rättval: Fois gras frais följt av Confit de canard och Créme brulée och Café expresso med Armagnac. I hans fall alltså. Vi andra fick nöja oss med löksoppa o sniglar, kanin, kylling, filet de beouf, tarte tartin, glace , etc...
Drycker ? Kir Royal följa av Neuf du Pape Rouge o Armagnac.
Rekommenderas för andra 80 års firare.
Högsta utsiktspunkten
Tack vare det vackra vädret med maximal sikt i kombination med gårdagens busstur kan vi nu betrakta Paris alla historiska monument med stort utbyte. Även om vi kan långt, långt ifrån allt om något av det vi ser har vi i alla fall fått full respekt av vad denna fantastiska stad har att erbjuda.
ALLA borde resa till Paris. Möjligen har president Sarkosy en annan uppfattning och den delar jag fullt ut med honom. För i Metron finns det problem även om själv Metron funkar mycket, mycket bättre än vårt eget SJ.
Utsikt ifrån Eiffeltornet
Vi bodde på Hotel d´Orsay, som ligger på 91 Rue de Lille, precis bakom Musée d`Orsay som ses på bilderna hitom Louvren. Museet är den f.d. järnvägsterminalen, som nu är ett mycket intressant museum, som jag vill rekommendera. Inte allss så stort och tungt som Louvren.
Hustrun och jag hade rum 60 vid krysset på en av bilderna, om det nu syns?
En annan bild visar bl.a. Notre Dame. Igen!
Det är i detta område man ska bo i Paris. Tycker jag, alltså. Allt ligger på västra stranden med närhet till Boulevard St Germain, Rue Université, Rue du Bac etc. Lät att ta sig över till Louvren , Concord, Operan, Champs Elysee o.s.v.
Lugnare än på den mera centrala högra stranden.
EIFFELTORNET
Jossan hade förhandsbokat vår entré, eftersom man annars måste köa i ca 2 h. Vi skulle gå in klockan 15.00 och vi var där redan 14.30. Och : vi fick vara så snälla att vänta till 14.55, när vi blev insläppta i hissen till första våningen. Ordning och reda. INTE något SJ här nere, inte.
Därefter blev det ny hissfärd till andra planet innan slutdestinationen högst upp kunde nås.
Och där väntar en speciell vy en sådan dag som vi hade idag.
Här kommer "vår" hisskrog föratt hämta upp oss.
Gissa om det var spänning bland ungdomarna ?
EIFFELTORNET? Äntligen!!
PARIS; diverse sevärdheter.
Lördagen gick åt för transport ifrån Disneyland in till Paris. Incheckning på Hotel d `Orsay, 93 Rue de Lille samt lunch på Le Saint Germain. Därefter bussrundtur under 2 1/2 h där vi fick se de flesta av denna fantastiska stads alla sevärdheter. Men vi steg av på en trottoarkrog för att läska oss med varsin 1 liters bira ( gällde männen) medan barn och de feminina käkade sylt- och chokladcrepes. Ölen visade sig kosta 19,50 / st! Hyfsat literpris m.a.o.
Hem till hotellet för att ladda inför aftonens middagstur på SEINE på en täckt glaspråm. Hugo hjälpte Max att hålla sig vaken, vilket gick riktigt bra . Vi var inte tillbaka vid Quai d`Orsay förrän midnatt. Men vi fick se ett upplyst Eiffeltorn och alla vackra boar med ovan visade Pont Alexander III, som den mest påkostade av dem alla.
DISNEYPARAD
Efter paraden tog hustrun och jag oss tillbaka till hotellet, medan resten av familjen fortsätta för att titta på huvudattraktionen: MOTORSHOW med dess stuntmen.
Därefter var denna dagen slut , men det bästa?? återstod: MIDDAGEN på hotellet. En synnerligen bred och riklig buffet, som man inte hade möjlighet att göra vare sig full eller halv rättvisa.
I morgon: PARIS !!
WALT DISNEY STUDIOS
Exempel på kulisser man fick se ifrån ett litet tåg som tog oss runt hela området.
Levande exempel på olika effekter.
Tåget är skänkt av svenska SJ : X 2000.
Tror jag i alla fall , för när vi skulle hem ifrån Kastrup, så gick det inte, utan vi fick ta oss över sundet till Mamö Syd m.h.a. ett mjölktåg. F.v.b. Malmö C, Alvesta och 20 minuters väntan i Nybro !! p.g.a. ett försenat, mötande godståg som vi skulle invänta ifrån Kalmar.
Något sådant mötte vi ingenstans i Frankrike! Där funkar det mesta.
WALT DISNEY STUDIOS
Här är Walt Disney Studios, som är en av de tre avdelningarna inom DISNEYLAND. Man kan få se stuntmän som kör som levande galningar, uppleva fruktansvärda hissfärder i Hollywood Hotel, se kulisser, Disneyfigurparader etc, etc..
Enda problemet: tiden och orken! Upplevelser fattas inte.
DISNEYLAND PARIS
Dagarna 9-11 september tillbringade hela familjen med barn & barnbarn på Disneyland, där vi bodde på bildens vidunderliga hotell, som har över 1000 rum. Toppenservice ochtillika -mat ! Bra boende och tack vare hustruns tillfälliga handicap med ortos och krycka blev hon och jag uppgarderade till översta våningen ( 8:e ) i huvudbyggnadens tornrum längst till höger i bild.
Vi passade på att ta ett litet tåg ifrån hotellet som går runt Disney Lake och lämpar av oss vid entrén till Disney Village, där vi hyrde upp oss på en ballongresa, varifrån hotellbilden togs.
Fantastisk upplevelse, som bara kan rekommenderas. Amerikansk effektivitet i allt.
Hyra av rullstol var inget problem och, och, och...
Alla barn, stora som små , kan bara älska detta ställe!
HORTENSIA
En stor färgklick i landet där trekammarebrunnen nu pryds av denna vackra blomma tillsammans med olika färgtoner av phlox och Sköldpaddsblommor som just i dagarna håller på att slå ut.
STJÄRNFLOCKA
Bra namn, eller hur?
En mycklet gammal trädgårdsblomma som inte pockar på speciell uppmärksamhet men som är mycket uppskattad i vår trädgård. Ju närmare man tittar på den desto mera intressant blir den . Och den blommar länge, länge.
RÖDARV
Denna lilla blomma är ingen biväxt . Den lär vara ganska sällsynt eller rättare: inte allmänt förekommande.
En liten, liten blomma som är intensivt rödorange och jag vet inte om jag sett den alls innan jag fick ögonen på den idag där den växer i Bigården.
KÄRLEKSÖRT
Sent blommande men välkomna av bina är olika sedumarter där denna, vita Kärleksört liksom den röda är synnerligen populära dragväxter. De måste vara mycket rika på nektar för de är ständigt besökta av en mängd bin och det slår lika ständigt ut nya blommor ifrån alla de knoppar som växten alltid bjuder på.
HÖSTHALLON
Utan binas pollineringsiver hade vi inte fått speciellt mycket hallon. Men nu flyger bina hela dagen på dessa små hallonblommor och hallon blir det stora och många av, kan ni tro!
Mums fillibabba. Hallon och flytande honung på morgonfilen. Det är grejor det!
ÅKERTISTEL
Tistlar av olika arter är alla pooulära dragväxter för honungsbiet.
Ogräs, ja OK. Med ack så viktiga för våra bin.
SNÖBÄR eller Smällebär ( skånska).
Mycket små, rosa blommor med en lång blomningstid. De är synnerligen populära för bina att dra nektar ifrån.
GURKÖRT
Denna blomma är en absolut favorit bland honungsbiet. Och den har en lång blomningstid ifrån sommar till långt in på hösten så det finns många bin som specialiserat sig på just denna blomma.
JOHANNEROGATAN per 2 september
Eftersom jag befann mig på Öland den 1 september blev månadsbilden 1 dag försenad.
ÅRSTIDERNAS VÄXLINGAR i en gammal bygata slår på max en dag varje månad sedan den 1 oktober 2009.
Nu blir det snart dags att sammanställa hela årets bildskörd.
Septemberbilden skiljer sig mycket litet ifrån augustibilden. Men det är mera solljus idag.
Och : tiden på bilden ska vara 16:02. Får ställa om datum i kameran, ser jag.
AXVERONICA
Axveronica, Veronika spikata, är en intensivt blålila, liten blomma, som det finns gott om på Karums alvar, Öland.
Den finns även rikligen på Gotland så kanske den kräver kalkrik jord för att trivas?
Den pryder definitivt skeppssättningarna ifrån vikingatiden, som vi egentligen stannade för att titta på.
HÖGBY FYRTORN
Med dess fyrvaktarebostad på nordöstra Öland.
I bostaden bor sedan 20 år en f.d. sjökapten, som numera livnär sig som konstnär, Stefan Lundh.
I regi av Kalmar Hembygdsförening besökte jag idag detta ställe, som var interssant i sig och ödsligt beläget ute på en konstgjord udde.
Sjöfartsverket håller på att avsluta renovering av fyrtornet, som säkert blir fint även om det aldrig mera kommer att användas för sitt ursprungliga syfte.
Rent Östersjövatten
Mycket klarare havsvatten än så här kan man knappast önska sig. Och med vågornas rörelser svajar detta sjögräs så mjukt och behagligt under vattenytan.
STRANDFYND
En sten på stranden kan också vara ett vackert konstverk, eller hur?
Säkert heter just denna stenart något men det har jag ingen aning om.
Den hittades på stranden nedanför Högby fyrtorn på nordöstra Öland.