VERA : I:an s samhälle

Här kröp " VERA" ut i dag på ram No 5. Hennes namn = dagens namnsdag, m.a.o. Och även om hon är liten fortfarande, innan parning om ca en vecka ?, så kröp hon snabbt runt på ramen för att leta efter en drottningkonkurrent att bita ihjäl. Och det finns två sådana på ram no 4.

TIDENS FÖRGÄNGLIGHET

Nu rivs mitt andra hem : Vaktmästarebostaden på Lindöskolan. Invigd 1945 så 70 år fick den leva. Undrar vad stadsarkitekt Nils Carlgren säger om detta uppe ifrån de mörka moln som nu seglar över de politiska beslutsfattare, som ligger bakom grävskopans arbetsuppgift idag.

NORRA KOLONIN i KALMAR

I denna kolonioas finns ett mäktigt hästkastajträd. Och dess blomma är en ytterst vacker skapelse,som ger bina en röd pollenkorg att flyga hem till kupan med.

RÖDHAKE

I toppen av ett nyplanterat träd satt denna lilla vackra pippifågel på Norra koloniområdet i Kalmar.

SKATTLÅDAN studeras

Max plockar igenom alla tio honungsramarna i sin första, egna skattlåda. Ser lovande ut!

MAX letar ...

... i sitt egna bisamhälle efter sin drottning, AINA; som döptes efter den namnsdag det var, när hon kröp ut ur sin drottningcell förra året. Han hittade henne in det övre yngelrummet ( 10 LN-ramar ), där hon gick på och lade ägg. Det nedre yngelrummet har 10 hel-SVEA ramar och det var fyllt med allt ifrån ägg till ringlarver, öppna larver och heltäckta sådana. Detta ser mycket bra ut och om Gud vill och trossen håller kommer detta samhälle ge honom gott om honung under denna säsong. Skattlådan var redan mera än halvfull med öppen honung.

BIDROTTNING vs. arbetarbin

Denna bild ger en bra uppfattning om storleksskillnaden mellan en bidrottning och hennes feminina biarbetare. Drönaren, maskulinet i samhället, är större än sina systrar men fortfarande mindre än drottningen.

BIDROTTNING och hennes hovmadamer

Drottningen i I : ans samhälle hittade Max och jag idag och vi grönmärkte henne, eftersom det var den färg , som gäller för de drottningar som föddes 2014. Innan hon släpps ner i samhället igen är det viktigt att hennes hov slickat henne ren så att hennes feromoner kommer till sin rätt. Annars är det risk att arbetarbina "bollar" henne , vilket innebär att de täcker henne och värmer henne till döds. Märkfärgen ska torka och hovdamerna ska ta hand henne, innan det blir dags att släppa ner henne bland ramarna, där hon nu ska fortsätta att lägga sina 2000-2500 ägg / dygn !

VAKTMÄSTAREBOSTADEN LINDÖSKOLAN

Detta hus, ritades av dåvarande stadsarkitekt Nils Carlgren och byggdes 1945 som vaktmästarebostad på Lindöskolan i Kalmar. Det är i stort sett unikt idag som ett typexempel på en efterkrigsbyggnad med den suveräna kvalitet man då byggde. Inget fukthus här inte. Källareutrymmen och BADKAR ( år 1945 !!! ) finns i huset. Telefon : 0480 10588. Det var inte alldeles vanligt med telefon direkt efter kriget men en vaktmästare på den tiden skulle stå till tjänst året runt 24 timmar så han hade tjänstetelefon. På somrarna , när vaktmästaren var ledig, fick han cykla eller ta motorbåten in ifrån Horsö norr om Kalmar, för att vattna alla de blomlådor som fanns utanför skolfönstren samt hissa och fira flaggan de dagar det var allmän flaggdag. Hur många av dagens politiker skulle göra om den bravaden? I stället för att använda det som fritidshus åt skolans elever ska det nu rivas. Om en vecka kommer de inte att stå kvar ! TRAGISKT . PS. Den 29 maj 2015 revs hela byggnaden till marken.

INGELSTORPS KOSSOR

.. är ute på vårbete men maskrosorna låter de vaar i fred. De får bina ta sin pollen och nektar ifrån . Och det gör de ! Fullt drag i bisamhällena. Honung på G !

GRÅPÄRONYMP

Denna lyckades. Ympen satte jag för tre år sedan och nu blommar den för första gången så nu har vi Jutegatans gråpäron på två olika päronträd. Om något av dem skulle gå bort framöver.

Paradiset på jorden!

Annan vy över vårt paradis, JOHANNERO.

Detta är JOHANNERO !

Vackrare än så här blir det bara inte. GUDOMLIGT !

HIMLAGETFÄLTET

Nu håller maskrosorna på att ta över det fält vi kan se och framför allt höra "himlageten" eller enkelbeckasinen eller "horsgöken" göra sina dykningar över under sen eftermiddag. Den häckar inne vid våtmarken eller maden , norr om vår tomt.

MASKROSÄNG; DANDELION MEADOW

EL : hur många maskrosor kunde du räkna in under din japanresa? När man ser denna bild förstår jag ännu bättre anledningen till att jag under min professionella karriär vägrade att resa utomlands mellan hägg och syrén. SVENSK VÅR ! SWEDISH SPRINGTIME !

HÄGG; Prunus padus. HACKBERRY tree.

På tomten till det hus , där jag växte upp i Kalmar hade vi ett högt häggträd som doftade helt sagolikt varje år vid denna tid. Och då fick jag lära mig att den naturvackraste period under hela året var de dagar som sammanföll "mellan hägg och syrén" . Och nog stämmer det. Den svenska våren vill ingen vara förutan. På den tid jag reste globalt och ofta, vägrade jag att resa någonstans mellan 15 maj och den sista juni. Å andra sidan finns det ingenstans i världen där oktober är mera färgstark än i nordöstra hörnet av USA, med Hampshire och andra stater där uppe och större delarna av Canada.

Rött & Vitt på samma stam

Exempel på en lyckad körsbärsympning kan man se ute vid mjölkstallet, Ingelstorps Naturbruksgymnasium, Smedby. Något KFF-fan som ville ge sitt strå till stacken ?

GULLVIVOR en masse !

Lars Gullin spelade på sin tid på sin barytonsax en fantastisk melodi : Primula veris. Och här blommar den för fullt. Missa inte att lyssna på denna vackra jazz : youtube bl.a har den.

BRUDSPIREA ; Spirea arguta

Denna buske klippte jag ner helt och hållet för två år sedan för att förnya den och nu kommer den! Och den doftar dessutom sååå härligt!

BIGÅRDEN JOHANNERO

Lönnträdet är nu i stort sett utblommat men bina har nu annat att flyga på. Rapsen slår ut. Maskrosorna blommar liksom Slånbärsbuskarna och Vildkörsbären står i sin vita skrud längs med alla smågator här ute. Nu är det DRAG!

MAGNOLIA

Denna underbara trädbuske lyckades vi rädda tack vare rotskott när kaninerna gnagt ner den helt och hållet för ett antal vintrar sedan. Nu kommer inga gnagare åt den så som dess stam numera är paketerad. Som tur är hade jag fel den gången jag kom ut för att se vad kaninerna åstadkommit i februari 2010. Klicka under Arkiv i kolumnen till höger på bloggens startsida. Scrolla ner till februari 2010. 2010-02-07 är det datum som gällde: "SPÅREN talar om SÅREN " plus "KANINBEVIS".

KERRIA JAPONICA

Kerria japonica är en härligt, gul buske som i år blommar för första gången tack vare att vi stängslade in den mot kaninernas käftar i höstas.

Karl Alfred på väg mot havet !

Men han trivs bättre på land så väjningen kom i tid. POPEYE likes it better when he may work on land and consequently he faded away from the "sea" ahead.

KARL ALFRED ; POPEYE

Nu ska dagsverket påbörjas, efter det att KARL ALFRED stått inlåst några dagar under regnovädret vi haft de senaste dagarna. Han ska se till att det är snyggt och välansat i Bigården, trots allt vatten som står runt eldhärden. Gott om Maskrosor och Tusenskönor och tistelplantor förutom allt högt gräs som ska klippas ner. Bild No 2 tog jag, när han hade en timme kvar av dagsverket innan nattvilan väntar klockan 19.00.

BIGARRÅPOLLEN

Ett av mina bin pollinerar Max bigarråträd med gott resultat för både bi och blomma. Byxorna på benen blir snart fulla med det gulorange pollenet.

SJÖTOMT

Fick köra ut för att stänga av Karl Alfred innan han skulle ut för att simma klockan 10.00. Detta problem har vi inte haft med nederbörd förr om åren, så ??? Nu räcker det med vårregn för en tid framöver.

1 maj 2015

Den absolut första, 1 maj, sedan 2010 som inte solen värmt oss just denna dag. Vädret idag är kallt, plus 5 grader, regnigt och otäckt blåsigt. Vattenpussar i Gatan och föga inbjudande även om björkarna välkomnar oss med sin ljust gröna blad. Må politikerna 1:a maj-mysa i sina demonstrationståg landet runt.

1:a maj 2015

Gullvivorna är inte lika rikliga eller väl utslagna som de var i fjol denna 1 maj dag. Jämför med samma datum 2014. Gå in under Arkiv i kolumnen till höger på startsidan samt scrolla ner till 1 maj.

Första maj 2015

Gammelekens blad har ännu inte slagit ut men det har Max bigarråträd. Som dock inte har några insektsbesök för att pollinera blommorna, denna otäckt svala ( plus 5 grader ) och regniga dag.

RSS 2.0