KANINHÅL utanför köket ...

 
I förrgår spolade jag ner tre vattenkannor i detta hål och satte igen det med stenar.
Igår morse hade hon krafsat bort stenarna samt hämtat upp tre döda ungar. 
 
Jag tryckte ner stenarna igen samt krattade och gjorde landet i ordning. Trodde jag.
Så här ser det ut idag !
 
Nya tag för hon har öppnat upp en ny öppning under en av stenarna som man kan se.
Men några levande ungar lär hon inte hitta.

KALMARVY ifrån VARVSHOLMEN

 
Max & Tess badar ute på VARVSHOLMEN för att slippa sand mellan tårna.
LABORATORIEHOLMEN t.v. om  P-HOLMEN med KATTRUMPAN i bakgrunden.
Badtrappan finns på SLIPKAJEN och vattnet är djupt här så det är ingen risk med att dyka i härifrån.
 

SOMMARBILD !

 

FÖR SENT ATT ÅNGRA SIG !

 
HOPP i plurret ifrån SLIPKAJEN på VARVSHOLMEN. Djupt och ingen sand mellan tårna.
21 grader i vattnet. 
LÄPPSTIFTET är helt nyrestaurerat sedan en vecka tillbaka och P-HOLMEN skymtar i bakgrunden.
MAX & TESS njuter av sina hopp.

" AXELINA " ; Bidrottning

 
AXELINA , en stor grann " guling " kröp ut ur sin cell den dag för några juniveckor sedan tdå det var Axelinas namnsdag, tack vare ett "stilla byte" och idag , när hon nu är äggläggande passade MAX & jag på att vitmärka henne eftersom år 2016 är den vita färgens tecken. 
Som synes är märkburen väl använd sedan många år tillbaka.
 

MAX rökpustassistent

 
Tack vare MAX rökpustare och hans omedelbara assistans när bina anföll, ( p.g.a. egen dumhet ) så klarade jag mig lindrigt undan.
 

BISTICK !!!

 
Bär man sig dumt åt,  får man stå ut med ett och annat bistick, som synes.
På höger ankel fick jag 15 stick och på vänster ankel 28 stycken runt om. Plus ett stort ett strax söder om höger knä där gadden satt kvar.
Hade inte MAX assisterat med rökpusten hade de blivt många, många flera!
TACK, MAX !
 
 

KROPPKAKSFEST i HAGA PARK, ÖLANDET.

 
Vilke middag vi var bjudna på igår !
 
Förrätten bestod av en underbar Västerbottenostbakelse med rödlök & löjrom. VÄSTERBOTTENOST ROYAL, heter rätten.   MUMS !
 
Huvudrätten talar för sig själv. Och som de kroppkakorspecialiter SOLVEIG & FRIBBE är så behöver inte mera nämnas är att de slank ner av sig själva. Kroppkakorna, alltså .
 
Desserten var en hemgjord vaniljglass med lika hemmagjord vaniljsås plus marängbulle & öländska jordgubbar.
Bilden talar för sig själv. Portvin därtill.
 
Kaffe och havreflarn plus en Solveig-kaka som gick direkt ner i diket!     Valfri dricka därtill.
 
STORT TACK, värdparet för en minnesvärd afton i goda vänners sällskap.
Övriga gäster är dessutom synnerligen lättpratade och trevliga människor.
Vi önskar er alla en bra vecka och en GLAD MIDSOMMAR framöver !
 

TOMAT - och POTATISODLING

 
Värdinnan SOLVEIG odlar godsaker i spänner mot söderväggen .
Spännande !
 

FARMOR MORMOR med barnbarn

 
KARL-OSKAR är en bra sittplats för MAX . Och HANNA & student HUGO lyser upp bilden i deras närhet.

STUDENTKAMRATER

 
Nu ÄNTLIGEN kunde de samlas, de närmaste polarna.
 

STUDENTFEST i HELSINGBORG

 
Oscar & Malin hade tillsammans med föräldrarna till HUGO ´s två närmaste klasskamrater hyrt JACOB HANSENS HUS, Hästmöllegränd i centrala Helsingborg. Krypavstånd för min del till Hotell MOLLBERG där vi var inkvarterade tillsammans med Jossan, Ubbe & Max.
 

HUGO tar Studenten

 
Så var Sundström Jr´s sista studentexamen avklarad.
THOREN BUSINESS SCHOOL, Södra Storgatan i Helsingborg
GRATTIS !
 

KFF - blomman ...

 
... lyser rödvitt mot schersminbusken i fonden.
Idag är det åskvarmt under en molnfri himmel.
VI BEHÖVER REGN !!!

MAX avtäckaren

 
Första steget efter skattningen är bitömningen och när all bin flugit hem till sina respektive kupor efter ca 1 1/2 dygn och skattlådorna är tömda på bin ska lådorna in i ett uppvärmt rum , gärna med en luftavfuktare som drar ut eventuellt överflödig vattenhalt ur cellerna.
 
Varma celler släpper lättare honungen som blir mera lättflytande än sådana som sitter i kalla ramar.
Dessutom silar den mycket bättre och snabbare.
 
När bina dragit in nektarn och omvandlat den enzymatiskt till honung pluggar de in den i utbyggda, rengjorda celler. Alltså de sexkanter vi ser på en honungsram.
 
Nu är vattenhalten i honungen fortfarande rätt hög men när bina fläktat ner den till under 20 % fuktighet sätter de ett lock ( de vaxar cellen ) över cellen och därefter håller honungen i evinnerliga tider så länge som vaxlocket är in takt.
 
Annars jäser honungen och då blir den oduglig för oss människor.
Vi måste mäta vattenhalten med en refraktometer,  innan vi burkar den för all säkerhets skull.
Ingen honung godkänns av honungsbedömningskommitén såvida vattenhalten inte är lägre än 20 %.
 
Nåväl.
När vi nu ska slunga ut honungen ur cellerna måste vi altså ta bort vaxet annars slungas den ju inte ut tack vare vaxlocket.
Då måste man " avtäcka " d.v.s. ta bort vaxet över cellerna.
Detta gör vi amatörer m.h.a. en avtäckningsgaffel som  har vassa spetsar!
UNDVIK att sätta en sådan i andra handens fingar !!!
 
När detta är väl och detaljerat utfört , då kan ramen sättas ner i slungan och nu väntar oss biodlare den riktiga HONUNGSSKATTEN.
Fortsättning följer ...
 
MAX kan numera hela proceduren.
 

MAX honungsslungaren

 
Nu kommer de första dropparna av årets första honung, som är en i det närmaste ren rapshonung.
Den lär bli mycket ljus,  när den är färdigrörd med nu ska Max snart tappa några burkar att använda som smakprov .
Nyskördad, nyslungad flytande honung är något alldeles speciellt.
Tofflorna kommer till användning så att slungaren inte ska fara runt på golvet.
 
När honungen väl har slungats ut ur sina celler, grovsilas den under slungaren, som vi ser på bild.
 
I denna grovsil fångas vaxpartiklar och eventuella yngelkokonger upp.
 
Därefter ska den finsilas i ytterligare två steg, innan den blir färdig att burkas.

MAX honungstappare

 
Nu ska MAX hjälpa Morfar att tappa den nyslungade rapshonungen på burkar att använda som smakprov.

SKATMAT

För några år sedan hade vi sett  många, många ekoxar så här års runt Gammeleken.
I år är detta No 2 !
Och se hur den ser ut.
Läste i en tysk studie att det är skatorna, som letaru pp ekoxar, biter av dem huvudet för att kalasa på den proteinrika bakkroppen.
Här har det inte ens bitit av huvudet utan länsat bakkroppen på dess innehåll medan ekoxen lever.
Naturen är GRYM!
Och skatungarna flög ur boet idag så nu blir det flera ekoxehuvuden att hitta runt omkring på tomten.

KVAL inför DM i friidrott

 
MAX representar KALMAR SK i häcklöpning 60 meter inför DM i Värnamo framåt hösten och han ska starta på bana 1 på Fredriksskans.
5 olika föreningar i varje heat och åldersgrupp.
Det blev bra resultat för MAX del : han slutade på plats 2 med en tid , 12.72, som är bra för hans första häcktävling någonsin !
HEJA MAX !
Tyvärr missade jag målgången. Batteriet slut!

SEMIFINAL nästa!

 
MAX har sett till att KALMAR SK får en deltagare i 60 meter häcklöpning.
Inte illa.
Helst hade han tävlat i sina egna specialgrenar längdhoppning & 60 meter löpning men det var andra deltagare som hellre vill ägna sig åt de grenarna och KALMAR SK fick delta bara med en deltagare i varje gren, så då blev det häck för MAX

GRATULANTER på FREDRIKSSKANS

 
Partredare Lennart Zedig och familjemedlemmar är stolta över sin häcklöpnde MAX.
Nu blir det att resa till LJUNGBY framåt augusti.
Mycket träning dessförinnan.
Häcklöpning är en verkligt teknikkrävande friidrottsgren i sig.

SKATTNING 1-16 : RAPSHONUNG

 
Hoppsan . Här vill ett pollenbi vara med på bild.
Nu är samhällena skattade och det blir en hel del att slunga på nationaldagen den 6 juni. 
Nu står lådorna på bitömmare till på söndag f.m. då de ska flyttas in i " slungrummet " för vidare behandling på måndag, alltså.
Med tanke på hur nära vi haft till rapsfälten detta år så är nog denna honung det närmaset vi någonsin kommer att få ren rapshonung.
Inte i in smak, men de flesta vill ha den ljusa rapshonungen så det blir inga som hekst problem med att bli av med den.
 

RAPSERSÄTTARE

 
Idag börjar SKOGSHALLONEN att blomma samtidigt med BRAKVED så nu får bina nya populära dragväxter att ägna sig åt , när nu RAPSEN  snart är överblommad.
Och godare honung är hallonhonug finns bara inte.
I min mun, vill säga, för smaken är som baken ...
MEN : det behövs regn för att inte hallonkarten ska torka ihop ,eftersom de är fuktkrävande.
Det kan bina sk-ta i, för deras jobb är att pollinera och samla nektar och därefter har de gjort sitt.
 

SKOGSHALLONEN BLOMMAR !

 
Vi kommer att kunna plocka massvis med hallon framöver såvida karten inte torkar bort. 
De är mycket känliga för torka så risken är ju överhängande, dessvärre 

BRAKVED ; Rhamanus frangula

 
Denna lilla blomma börjar fr.o.m idag slå ut sina små, små, oansenliga blommor.
Busken komme nu att blomma hela växtsäsongen framöver.
Och  : den är en absolut favoritdragväxt för bina !

RSS 2.0