RÖRANDE I !
Efter gårdagens slungning No I är det så dags att börja röra honungen, två ggr / dag.
Honungen börjar kristallisera mycket snabbt. Speciellt försommarhonungen. Och om man slarvar med omrörningen blir honungen sockrig ( vilket den kan bli ändå, helt beroende på dess egenkaraktär).
Yrkesbiodlarna behöver inte röra speciellt mycket. De har värmeskåp och de värmer och ympar i stället. Men vi som tror på att inte värma upp honungen, vi måste jobba hårt för att göra de bildade kristallerna så små som möjligt. Då får även vi en mjuk, finkorning och len honung . Förhoppningsvis! Som ni såg på slungningsbilden av igår, så är honungen nästan färglös när den lämnar slungan. D.v.s. försommarhonungen. NU idag, är den redan ljus brun. Snart ( redan imorgon?? ) blir den grumlig , strimmig och ojämn i färgen. När den blir vitgulbrun-strimmig som förra tiders shampoo, då är det tid att TAPPA på burk. Processen kan röra sig om minuter, innan honungen blir så tjock och kristallin att det bara inte går att tappa den. Den rinner inte ner i burken bara!Spännande dygn framöver med andra ord!
Kommentarer
Trackback