DRÖNARJAKT på G !

 
Vid denna tid på året i slutet av juli vaktas flustret ( in- och utflygningsöppningen till bikupan ) noggrant av en massa arbetarebin.
"Draget" är över och i år blir det inget, eller närmast obefintligt, linddrag ( det var för torrt tidigare i våras ).
Och här i Kalmartrakten har vi ingen eller mycket liten tillgång till ljung utan det blir lite nektar ifrån Skogsmjölke, Björnbär och lite Vitklöver, så länge det är solsken och temperaturen är över plus 20 grader.
 
Dels ska dessa vaktbin skrämma bort andra bisamhällens tjuvbin, som är ute efter att sno honung ifrån andra, svagare samhällen.
Dels börjar nu "drönarslakten", som är en grym upplevelse för bisamhällets hanar.
Just detta samhälle har ca 60 -700000 arbetarebin , en drottning och ca 7-800 drönare.
Arbetarbin är alla sterila honbin och de är de som ansvarar inför drottningen för städning, matning av henne själv liksom av kommande bigenerationer, vaxproduktion för byggnation av yngel-, pollen - och honungsceller,  vatten-, propolis-, nektar- och polleninsamling.
Innan de blir mogna att bli insamlare ska de vakta kupan under några dygn och här sitter sådana vaktbin tillsammans med andra arbetarebin, som ska fläkta bort överskottsfuktighet ifrån honungscellerna, innan de kan täckas med vax, när vattenhalten fläktats ut till max. 20 % vatten. Därefter håller honungen i evig tid så länge vaxet täcket honungscellen.
Honungsbin är tillsammans med andra steklar, ex.vis kusinen myran, sociala insekter i motsats till humlan och getingen.
De övervintrar tillsammans med drottnignen men det gör inte humlan eller getingen. Där är det endast drottningen som övervintrar och hon får själv göra allt arbete kommande vår.
Men att vara social är en sak. De är INTE socialt demokratiska utan ALLA arbetar. Utan socialbidrag!
Alltså ska hanarna dö, nu när honungen behövs för att skapa kommande generationer och eftersom drönaren inte drar hem egen nektar eller pollen utan "bara" är till för att sätta på drottningen, ska de nu dö, innan vintern kommer.
Tufft men praktiskt.
Till våren skapar så drottningen nya drönarelarver och tiden får sin gång !
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0