"RÖGAD SILL"
Säger ju skåningarna och just dessa sillar kommer faktiskt ifrån Sundvik, som ligger mellan Ålabodarna och Landskrona nere vid stranden till Öresund.
När Erland, rökmäster, får ta hand om dem, fryser han in dem precis som de är.
De får ABSOLUT INTE sköljas eller fjällas, innan de simmar ner i sina fryspåsar.
Slemmet på sillakroppen SKA behållas, som det är !
Väl infrysta, tar han upp dem och glacerar dem med vatten. In i frysen igen.
På det viset håller de sig mycket, mycket länge i frysen, innan de överhuvud taget kan härskna.
Tack vare glaceringsskiktet.
När de så ska rökas , tas de ur påsen och tinas upp.
De sköljs nu , rensas ifrån slem samt fjällas och sköljs sedan av igen.
De lägges sedan ner i en 10 %-ig saltlösning över natten eller under 10 - 15 timmar, innan de tas upp och sköjs av igen.
Torkas försiktigt genom att läggas på lite tidningar, innan de så staplas in i rökskåpet.
OBS! Ingen rensning i övrigt ! Innanmätet ska m.a.o. behållas i sillen , sådan den är.
Nu ska vi i en bildsvit följa ,vad som händer, dessa godbitar:
OBS! Om sidan slutar att rulla, när ni klickar på resp. bild, klicka då på Augusti under ARKIV i spalten till höger PÅ STARTSIDAN. Nu kan man scrolla alla bilder som lagts in under hela den månad man vill titta på.
Kommentarer
Postat av: Rolf Olsson
Va! Har ni sill så långt norrut? Skulle varit trevligt att smaka den.
Postat av: Anonym
Tyvärr, Rolf.
Rökmäster Erland, rögade nu sina sista sillåår, så det blir inget med den provsmakningen.
Hans sillaleverantör nere i Sundvik håller på att krokna, så.
Samt tycker Lisa att det är alltför jobbigt. För Erland, alltså.
Trackback