Gammal Koltrasthanne...

 
... med grått kindfjäderskägg.
Ska den klara vintern ?

HÖSTFÄRGER

 
De Japanska lyktorna, hjälper tll att lysa upp vår tillvaro nu, när hösten närmar sig med stormsteg i dubbel bemärkelse.
Snart nog börjar ekarna runt Johannero att släppa sina löv och då blir det att räfsa, räfsa och räfsa.
Men ännu kan vi se det blå på himlen mellan molnen, så...
 

HÖSTHALLON

Nu , när vi inte längre har Bruno, vår CHEF på Infante d. Henrique att stoppa mat i munnen på oss, får Gunnel återgå till sitt kall att föda Jim.
Nu,när det regnat hela veckan sedan vi kom hem igen, gäller det att i solskenet idag, plocka hösthallon att ha i morgonfilen eller i goda desserter.
Imorgon flyttar vi hit ut så länge uppehållsvädret består.

Flygplatsen i Porto

 
Nu ska vi snart lämna Portugal f.v.b. Frankfurt f.v.b Landvetter f.v.b. Kalmar, by car.
 
Vi flög ut den 17 september och när vi nu ska lämna den 24 september, kan vi inte vara annat än helnöjda med vår kryssningsresa, " NORRA PORTUGAL & SALAMANCA ".
 
Tack, ESCAPE TRAVEL AB, vår resebyrå och dess personal.
Tack, Maria Pitti, vår guide som varit hos och med oss hela tiden.
Tack, Medresenärer och speciellt då Eva & Carl - Einar Mellander,vårt trevliga bords-och utflyktsällskap hela tiden under resan.
Tack, Portugal för renlighet, kultur och miljö.   Förutom allt gott vin, förstås.
Tack, Metereologer för att ni bestått oss med ett så gott väder hela tiden. Nästan.
Tack CroisiEurope för ett bra fartyg med en helproffsig personal på alla positioner.
Tack Bruno, Chef med sina kökskollegor. Er mat har varit bara SÅÅ god . Och närande!
Tack, Laura & Joaquim Homem Ferreira för att ni gjorde er omaket att hämta och bjuda ut oss på middag den 19 september. Fantastiskt efter att inte ha setts sedan 1979!
 
Gunnel & Jim Sundström,
helnöjda EscapeTravel-kunder.

Hamnen i Porto

 
På väg ut till flygplatsen i Porto passerade vi hamnen som verkar var mycket modern och mycket, mycket stor.
EU-investering igen ?
Hoppas bara att allt går väl med såväl hamn, Porto som med Portugal i stort.
 

Middag DAG 7

 
 
Batterierna var urladdade. Inga bilder.
Egen fantasi, tack.
 
 
 
 
 
 
 
"MIXED SALAD".    En stor skål med sallad.
 
"SAUTÉ of BEEF a´l MINHOTA style"
 
ICE CREAM
.

Lunch Dag 7

 
Förrätt:        CALDO de VERDE Grönkålsoppa
Huvudrätt:    Loin of pork; Skinkstek med potatiskaka.
Dessert 1 :  Ostbricka
Dessert 2:   Äpplepaj
Kaffe & CROFT 
 
De´ ni !
Inga dåliga grejor, eller hur?

MARIA "PITTI" avtackas..

 
...av Carl-Einar vår bilhistoriker, som här överlämnat några hästkrafter ( en dikt kanske det var? ), som tack till vår positiva, kunniga och förtjusande guide.
TACK Pitti för ett utmärkt arbete.
Måtte ESCAPE TRAVEL AB, vår lika utmärkta resebyrå, uppskatta dina endeavours.
Vi medresenärer gör det under alla omständigheter, ska du veta.

Borden dukas för lördagslunch

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och tyvärr:  just NU börjar det att regna .
Kunderna till den helstekta grisen och allt annat festligt dyker in under presenningar och alla andra
täckprodukter de kan komma över.
Måtte det snart sluta att regna. Annars blir det synd om många som hela veckan sett fram emot denna lördagsstund nere vid kajen.
Landgången, till höger i bild, håller just på att dras in, så jag kom i grevens tid.
Men för sen är jag aldrig, så..
Jag kom med utan att bli akterseglad.
I så fall hade jag fått simma ifatt båten, innan den nått nästa sluss nedåt Douro.

REGUA : Stängt !

 
Jag vandrade gata hit och gata dit.
Backe upp och backe ner.
ALLT var stängt denna lördag middag.
Inte en butik var öppen. Någon shopping blev det inte.
 
Detta torg, med ett monument över något jag inte begrep, var det enda som var öppet. En öppen plats, alltså.
Nu går jag ner för att käka nåt i stället...

Restaurante DOIS IRMÂOS de JOÂO de ALGÉS.

 
Trots Brunos fantastiska kök ombord vår båt, ville jag pröva något lokalt att äta denna lunch, innan båten skulle segla vidare. Denna restaurang måste bara var bra för här står lokalbefolkningen på kö.
In och pröva!
Och för er som någon gång kommer till REGUA: missa INTE detta ställe!

Lördagslunch på lokal restaurang i Regua

 
Jag skulle visserligen få lunch ombord men jag ville pröva något lokalt.
Och så blev det!
En skinkstek, tre skivor i färsk olivolja tillsammans med de godaste potatis jag nånsin ätit.
Skulle ge bra mycket för att få receptet, men jag hoppas att Ubbe svärson ska knäcka nöten, förlåt , potatisfrågan, åt mig.
Kan den ha varit kokt några minuter och därefter blivit friterad i olja, månne? 
Det lokala bordsvinet var bara SÅÅÅ bra och istället för dessert som de absolut ville bjuda mig på, beställde jag in en espresso och en "Croft" = den lokala cognacen som var minst lika god som en ifrån det franska stället, vars namn så missbrukas runt om i världen.
Båten ska snart lämna så nu måste jag hoppa av denna, lilla härliga restaurang.
"Paa gjensyn", skulle dansken ha sagt.

Solen skiner !

 
Gunnel har valt att stanna på soldäck medan jag ska kila upp i stan för att se hur den ser ut på nära håll.
Detta ser ju avkopplande ut, eller hur?

REGUA; en lördagmiddag

 
Här har man satt igång att grilla en hel nasse och den ska förhoppningvis vara färdigstekt framåt 1-tiden p.m., när lokalbefolkningen ska komma ner till kajen för att umgås vid långbord och njuta av livets goda.

SANDEMAN´S logga

 
Glömmer man aldrig när man en gång sett Zorro i sin slängkappa.
Effektiv ,med ett högt uppmärksamhetsvärde.
Här står han på toppen av sin vinkulle på södra standen av Douro tvärs över Regua.

REGUA

 
En trevlig, liten stad vid Douro´s norra strandkant.
Vi hade en natt här på resan uppför floden, tidigare i veckan.

Ponte Nova & Ponte Velha

 
Dessa båda broar ligger tätt öster om Regua dit vi nu är på väg.

Turistbåt

 
På väg till  Pinhâo, som vi nyligen avseglat ifrån.
De ska säkerligen upp för att titta på stationsbyggnafden och åka tuff-tuff tåg ifrån gamla tider?

QUINTA do TEDO

 
Här passerar vi "vårt " vinhus där vi igår var på besök för utbildning och inköp. 
Det ligger precis nära Douros flodkant åt söder.
Lycka till med kommande årgångsviner!

FERREIRA

 
Mera väl skötta vinterrasser än så här, kan det bara inte bli.
FERREIRA är namnet!
Första portvinsproducent i världen som startades redan 1751.
 
Läs . www.mariebrizard.com.
Klicka på Ferreira Port i vänster kolumn , längst ner.

Barragem do Pocinho

 
In.
Och ut!
Bara 185 kilometer ner till Atlanten härifrån.

TIGHT !

 
Inte många centimetrar att gå på mellan reling och slussvägg.

Järnvägstunnel

 
En av många längs Douro´s södra strand.

TAYLOR`S Vingård

 
Ett annat, mycket välskött vinodlingsområde.

Lunch Dag 6

 
Dessert:    3 glasskulor med chokladsås
 
Huvudrätt:  Kokt torsk med toma, potatis & broccoli
 
Förrätt       Kallskuret

Ren och rakryggat...

 
...bärs tvätten hem för att torkas.
Tvätterska i S.Joâo de Pesqueira.

PUH !!

 
Detta hade sonen älskat!
Men det är bara för bra för oss gamlingar.
Som tur är har vi full AC i bussen.

VINODLINGAR

 
Kan ett landskap bli mycket vackrare?
DOURO tillhör världens mest sevärda floder.
Det skriver jag under  på.

Vinodlingar & Olivlundar

 
Ferradosa längs " The Wine Road" på södra sidana av DOURO .

QUINTA do TEDO

 
Nu ska vi in på en föreläsning om hur man producerar vin med efterföljande vinprovning och - inköp.
Denna vingård ligger i Ferradosa-distriktetVINVÄGEN längs södra kanten av DOURO.
Ett wunderschönt område, som bara MÅSTE rekommenderas ett besök!

TRAMPBASSÄNGER

 
Här ska vindruvorna krossas under skitiga fötter, säger man . Vattentillförsel ska undvikas, så torra fötter är vad som gäller.
Om det de facto sker än idag, vet jag inte, men så sa man i alla fall.
Inte såg jag några grisiga fötter på detta ställe i alla fall.

" Av jord är du kommen..."

 
... och till jord ska du åter varda ".
Detta ris är vad som återstår av vindruvsklasen utöver vad som ska hamna i våra egna munnar , innan jorden åter väntar.

VINPROVNING

 
Utsökta viner ifrån ett förstklassigt vinhus. QUINTA do TEDO . Som dessutom producerar ett utmärkt DOC klassat rödvin ( även Grande Reserva ) plus kallpressad, egen olivolja.
Inga billinga produkter, men "you get what you pay for.."
 
Jag passade på att inhandla ett VINTAGE 2007 som barn och barnbarn, till musik, ska njuta av på returresan in till Kalmar igen, efter det att jag sjösatts i Kalmarsund några år framöver.
Detta vin ska tåla lagring 50 år plus, så det bör bli ännu godare med åren?
 
Se f.ö. :     www.quintadotedo.com så kan man lära sig lite till om hur ett bra vinhus bör skötas.
Detta har dessutom tillgång till ett förstklassigt, närmast lyxigt B&B.
 
Några råd:

1. Allt portvin bör drickas kylskåpskallt.
2, Guiden själv  dricker bara10 årigt Tawny när han ser på fotboll. 
3. VINTAGE, måste konsumeras inom 2 dygn !!!, efter det att det öppnats.
4. LBV ( Late Bottled Vintage ) inom 3-4 veckor.
5. TAWNY : inom 6 månader
6. RUBY : dito. Ungefär.
7. Fermentationen av portvin dödas m.h.a. tillsats av en 77 %ig, ren alkohol.
8. Hos detta vinhus använder man 26 olika vinstocksorter i sin produktion!
9. DOC är ett Portugisiskt vinklassificeringssystem som bestäms nere i Lisboa av ett statligt Vininstitut.
10 . Portvin bör avnjutas efter maten tillsammans med en god dessert, en god ost eller tillsammans med en god cigarr.
11. VINTAGE 2007, som är en toppkvalitetsvin kan lagras i 50 år plus. Och det blir bara bättre och bättre med åren. MEN det MÅSTE drickas upp inom 2 dygn efter det att flaskan öppnats. Gäller alltså VINTAGE 2007.

ÅRGÅNGSTERRASSER

 
En flerårig långtidsplanering framöver kräver att vingårdsägaren ser till att hans vinodlingsterrasser görs i ordning allt eftersom tiden går.
Här ser man ett utsökt exempel på hur en proffsig vingård, QUINTA do TEDO, sköter sina marker.
Floden heter just TEDO. Den mynnar i Douro.

OLIVKVIST

 
I detta Ferradosa distrikt är det vanligt att vingårdarna parallellt med vin odlar även oliver.
Högkvalitativ, kallpressad olivolja kan man alltså köpa direkt ifrån "sin " Quinta do XXX.

Vin på väg...

 
... till någon Quinta för att trampas ner till saft för vidare förädling.

Centralstationen

 
Stationsbyggnaden är en riktig turistmagnet tack vare de vackra " Azulejos" d.v.s. blåvita keramikplattor dess väggar är täckta med.
Och så går det ett "riktigt", gammalt litet tåg härifrån, som också blivit en turistsamling.
Nästa station, tack!

Vid kaj i Pinhâo, Douro

 
I denna lilla by ska vi ta någon timmes paus innan resan fortsätter nedströms mot Atlanten.

CALEM i Pinhâo

 
Några av CALEM´s vinmagasin här i Pinhâo och de ser ganska ruffiga ut, dessvärre.
Tyvärr är hela byn ganska så ruffig, så varför skulle CALEM utgöra undantaget?

Borden dukade...

 
... för resans Kaptensmiddag i afton.
Vad vi får att äta och dricka är en hemlighet.

GALA EVENING Lördag den 22 september


KUL HJUL TUR i Salamanca

 
Medan övriga medresenärer tillbringade mesta delen av Salamanca-besöket på en högkulturell tur i Katedralen passade Carl-Einar och jag på att ta vår egna tur till ett fint bilmuseum i katedralens absoluta närhet.
Bättre ciseron kunde jag inte ha fått.
 
Vad Carl-Einar, som samlare och styrelseledamot i ett svenskt, bilhistoriskt sällskap inte kan om gamla historiska fordon, är inte många andra kunniga om heller.
 
Enligt C-E var dagens absoluta behållning de två HISPANO SUIZA bilar, muséet hade att visa.
Bland många, många andra intressanta fordon; bilar, motorcyklar, cyklar och annat smått o gott.
 
Själv tyckte jag att muséet var väl inrett och organiserat men C-E var kanske inte lika impad.
Han har andra sådana företeelser att jämföra med, så..
 
Dessvärre var all skylttext på spanska endast.
Tråkigt och otroligt begränsat i ett sådant här sammanhang.
Heller ingen tryckt information i form av broschyer eller datablad på annat än det iberiska huvudspråket.
Spanjackerna är sig själva nock .
 
Tack C-E, för ditt kunniga och lärorika sällskap ! 

KATEDRALEN i Salamanca

 
Förlåt!
PEUGEOT i Salamanca, menar jag.
OBS! Fartvingen, växelspaken , pedalerna och säkerhetselarna.
 
Inredningen, i vår lilla AUDI ,är däremot att föredra. Mycket mjukare, faktiskt.

KATEDRALEN i Salamanca

 
Här ser vi den: KATEDRALEN i Salamanca.
Nu ska vi gå dit och vara Kulturella.
Personligen tycker jag att den är vassare än de katedraler de har både i Santiago de Compostela och i Milano.
VATIKANEN står sig, när man inkluderar målade konstskatter bland alla andra , humanutförda konstverk.
 

KATEDRALEN i Salamanca

 
 
Och dess, minst sagt, ,imponerande Dome, exteriört sedd.
 
 
 
 
 
 
 

KATEDRALEN i Salamanca

 
Se text nästa bilder.
De är jobbiga att begripa, när man måste ligga ner för att läsa.

KATEDRALEN i Salamanca

 
DOMEN sedd inifrån, nerifrån golvet inom Katedralen.
Avslutningvis: vilka hantverkare mänskligheten producerat i det förgångna inom alla konstarter och vilka hantverkare det fortfarande måste fnnas "bara" för att underhålla detta arv.
OTROLIGT!

KATEDRALEN i Salamanca

 
Ett av många inom katedralen befintliga bönerum med eget altare.
Privatsponsrade???

KATEDRALEN i Salamanca

 
Ett, av många, privata utrymmen inuti denna enorma katedral, som tagit del av privata sponsorer för att inreda sådana här , relativt, små kyrkorum.

KATEDRALEN ; Orgeln

 
Enorma orgelpipor i form av trumpeter måste avge spännnade toner, förutsatt att organisten trampar på rätt pedal vid rätt tillfälle?

KONSTVERK

 
Dessa blyinfattade fönstermålningar berättar säkerligen om intressanta händelser i historien.

KATEDRALEN i Salamanca

 
En annan entré till denna världsmetropol.

KATEDRALEN i Salamanca

 
Fantastisk byggnad.
Vilka hantverkare världen har producerat genom decennierna. Otroligt, verkligen
Detta föreställer en av dess entréer.
Det finns MÅNGA!

Lunch Dag 5:

 
Vi bjöds på en alldeles supergod köttgryta,påminnande om kalops, på en lokal restaurant mitt i Salamanca.
Nya krafter ska ta oss vidare i denna katedral- och universitetsstad, där vi inte får tillgång att besöka eller se universitetet p.g.a. någon, ospecificerad anledning.
Synd!
Men det finns annat att göra...

SALAMANCA: Plaza Mayor

 
Här är ett av världens idag äldsta torg.
Det sjuder och lever av liv.
Studenter och turister sitter och tar sin kaffe eller drink med lämpligt tilltugg. Runt hela torget. Samtidigt som blickarna suger in alla de detaljer byggnaderna erbjuder ögat. Man umgås.
 
I Kalmar har vi ett stendött Stortorg utanför vår berömda Domkyrka där torget SKA vara tomt, utan handel, parasoller, stolar eller bord.
 
Livet är att föredra, eller hur?
Tycker en inte, tillräckligt, kulturell kalmarit.
 

Barca d´Alva Portugal

 
SISTA TÅGET HAR INTE GÅTT !          The LAST TRAIN HASN`T LEFT !!!
 
 
BEKLÄMMANDE SYN.                  DISASTROUS SIGHT  indeed .
 
Utan en händelse, "hamnade" jag här.
By coincidence I "arrived" here.
 
Jag har inte ro att sitta på soldäck för att vänta på middagen och i denna lilla, numera gudsförgätna gränsby, fanns det inget annat att göra än att strosa runt för att leta efter något annorlunda.
I  am simply too restless to be sitting on sundeck to wait for supper to be served and in this little, nowadays, Godforgotten bordervillage there was nothing else to do but walking around looking for something differently to what I am used to see....
 
I Portugal hade man smalspårig järnväg som här, vid gränsstationen Braca d ´Alva, övergick till Spaniens moderna bredspår.
In Portugal they used to keep a narrow track railway like here, by the border station, called Braca d Àlva where it turned into Spain´s wide track railway system.
 
När övergången skedde vet jag inte, men när tunneln mellan de båda länderna invigdes, övergick spåren till att få samma mått och denna by blev dödförklarad. Om än inte begravd.  En begravningsentreprenör kostar pengar, även för staten.
When the transition happened, I don´t know . However by the time the tunnel between the two countries was inaugurated the tracks became of the same size and this little village was doomed to die. Even though not buried as yet.
It´costs money to get buried also in Portugal!
 
Nu är spåren ödelagda.  Nowadays the tracks have become deserted.
 
Liksom stationsbyggnader och den lilla gatstump, som leder fram till huvudstationsbyggnaden
Just like the station building and that small steet stump leading to the head station building.
 
Om jag ändå varit 50 år yngre ?        Imagine, I was 50 years younger ?
 
Jag önskar att så vore fallet. Förfallna byggnader ser man idag överallt i Portugal.
I do wish that´d been the case indeed. Crashed or run down buildings you can see all over the place all around Portugal these days.
 
Då skulle jag starta upp ett företag, som köpte upp liken, monterade ner dem för att ta tillvara alla de underbara byggnadsdetaljer, man sedan skulle kunna sälja runt om i världen.
I would have started a company which would purchase those corpses, demount them in order to take care of all those wonderful building details which are around and sell them all over the world !
 
Notera ex.vis de sköna skorstenar,  ni ser på bild No 1.
For instance, look at those beautiful chimneys you can see on Picture No 1 !
 
Fönsterbågar, gatstenar, räls ( kineserna köper järnskrot som galningar ), målade keramikplattor i keramik som alla gamla hus i Portugal har som exteriörbeklädnad. Golvplattor av keramik. Skyltar.  Och, och, och...
Window frames, road and street stones, rails ( the Chinese are buying iron crap like lunatics these days ) , painted ceramic tiles which all old houses in Portugal are decorated by as their exteriors. Cast iron railings. Floor tiles made by painted ceramics. Street signs. Filigrammed iron balcony rails. And. and, and ...
 
Tidens förgängelse borde omsättas i sekiner ! Och i ARBETE !!
 
The disaster by time´s passing should be converted into escudos or cents and Euros and Dollars and Swedish Crowns !      And most of all : into WORK !!!
 
 
Portugiser, ni behöver inte emigrera. Det finns massor att göra på hemmaplan. 
 
You Portuguese you mustn´t emigrate  at any price and cost ! Stay where you are .
 
SNÄLLA ! SNÄLLA !          PLEASE ! PLEASE!
 
Portugiser : Do something !!!                My Portuguese friends : Do something !!!
Ni kan klara er väl utan EU.                       You may very well do extremely well without the EC !

Solnedgång över Douro

 
En ensam passagerare, Carl-Einar från Götet är ensam kvar vid poolen under flaggan. Han är förståndig nog att vila ut för efter middagen i afton ska han uppvisningsdansa Flamenco så som man dansar denna dans där hemma, nära Ullevi.
Bilden tog jag ifrån bron som skiljer Portugal ifrån Spanien.
Spanien nästa .
TAG PLATS !

Middag Dag 5

 
Spansk afton, där måltiden följdes upp med en Flamenco show. Full fart m.a.o.
 
Förrätt:                  Serra d´Ancora ; ostspecialitet. Bild saknas. Fotografen sov.
Huvudrätt:              PAÊLLA, Med allt den innebär. Man blir MÄTT!
Dessert :               Crême de Catalana ; min favoritbrûlépudding. Fotografen sov.

Ponte da Barca d´Alva

 
210 km ifrån Atlanten och nära spanska gränsen, som ligger på andra sidan denna bro.
Här ligger vi förtöjda över natten och imorgon früh, bär det av med buss till Salamanca i Spanien.

Fredag 21 september 2012

 
Nu väntar nya äventyr. 
Dagen ska tillägnas SALAMANCA; en av världens äldsta och fortfarande mest förnäma universitetsstäder.
Och så har denna urgamla stad i västra Spanien, dit vi ska ta oss med buss en KATEDRAL om inte två?
Maria Pitti & Gunnel kan gå till Katedralen. Själv har jag andra tankar om denna dag.
 
Utan behov av att bikta mig, ska jag få ungdomstankar att ta mig tillbaka till ÖREBRO SMK, hoppas jag?
Det var tiden, 1960-1961,  då jag kasade runt på isbanetävligar i Bres på Hjälmaren tillsammans med
Stig Blomqvist.
Stig  lyckades i sin kommande motorkarriär. För mig innebar den inget annat än utgifter. 
MEN: kul hade vi.  
Jesus!!!
Vi inte bara gick på vattnet. Vi körde på det våta.

Dag 4 : torsdag 20 september 2012

 
Nu ger vi oss iväg på ytterligare en dag som kommer att fylla våra framtida liv med nya intryck och upplevelser.
Vi ser här vinterasser och det lär vi få se flera av under dagen framöver.
Allt medan vår proffsiga guide, Maria Pitti, berättar historiska detaljer och allmängiltiga uppgifter om de platser och byggnader vi kommer att få se.
OBS! I bildens nederkant kan man se ett helt nyanlagt terassparti, där nya vinstockar snart ska planteras.
 

SOLAR de MATEUS palatset, VILA REAL

 
Detta är den bild ,som förevigats via etiketten till de portugiskiska rosévinflaskor som säljs under namnet MATEUS.
Detta underbara barockpalats har dock inget med vinet att göra.
Slottskapellet anses vara en av de vackraste barockbygganderna i Portugal.
 
Vinhandlaren som säljer detta världsberömda vin har köpt rättigheten att använda sig av bilden.
Smart, för tydligen säljer etiketten väl.
Vad man tycker om själva innehållet i vinpavan är en smaksak. Kanske flaskans speciella form har en, minst, lika stor andel till succén?

"FLICKA...

 
SOM NJUTER AV SOL OCH VATTEN".
Konstnären heter Joâo Pins Cutileiro och är en världsberömd, portugisisk skulptör, som specialiserat sig på att skulptera kvinnans torso. Född 1937, still going strong, boende i Portugal.
Denna staty ligger i entrédammen framför palatset och av någon underlig anledning, lär 98 % av alla de fotografier som skjuts på henne, tagas bakifrån.
Märkligt .

Buxbomportaler

 
Någonting alldeles speciellt !

SOLAR de MATEUS

 
Baksidan eller riktigare sagt : Trädgårdssidan av detta magnifika palats

Spegeldamm

 
Gunnel går och speglar sig i dammen för att kolla så att ögonfransarna sitter som de ska.

SOLAR de MATEUS Mansion

 
Stilla, lugnt och skönt.
Underbart ställe.

BUXBOMHÄCKAR

 
Dessa häckar kräver sina Klippare.
Här nere har de ju hjälp av BOM JESUS, som håller i både sax och avvägningssnöret, så det går som en dans.
På sin tid var ju även Norrvikens Trädgårdar på Bjärehalvön och Kiviks Arboretum också välskötta trädgårdar.
Men här kan vi nu njuta av dem i vår tid.

PÄRON

 
På grön kvist.
Nog ser de väl goda ut?
Jag pallade faktiskt inte ett enda ett. Jag lovar och svär.

TUPPKAM

 
Denna , för trakten, VILA REAL  karaktäristiska kaka, fick vi smaka på ett kafé nere i centrala stan. En mördegsvariant fylld med en liten kudde av ihopvispat ägg och socker.
Jag parade ihop den med ett glas med White Port OFFLEY. Inte dumt alls!
Så fick jag då min toddy. I fast form.
 
PHARMACIA - finns ju inte längre - kunde på sin tid ha haft denna kaka som sin logga.
Det var ju Pharmacia som extraherade Hyaluronic acid ur tuppkammar och marknadsförde dess natriumsalt, Hyaluronate, under namnet HEALON. Ögonbehandling, tror jag?
Nu är det väl BOTOX, som gäller i stort? Eller dessa två substanser kanske inte ens används för samma ändamål, vad vet jag?

TÖMNING !

 
Om just dessa, vita druvor ska användas för att jäsa ett vitt portvin eller ett "vanligt", vitt bordsvin, vet jag inte.
Men druvor är det gott om.
 

MARIA " PITTI " : vår guide...

 
..ifrån ESCAPE TRAVEL AB, var vår högt uppskattade och alltid lika positiva guide. Pitti övervakade oss hela resan ifrån Frankfurt, där vi sedan skildes, eftersom vi reste vidare till Landvetter medan andra medresenärer fortsatte till Cph eller Arlanda.
TACK för ett utmärkt arbete, Pitti.  Du ÄR en tillgång för din arbetsgivare !
På återseende någon gång, någonstans i världen, hoppas vi alla, som deltog i denna resa.
 

Vin. Vin. Vin....

 
... hur mycket finns det runt om i världen?
Nog måste konkurrensen vara närmast outhärdlig i dessa vintider där en stor mängd nationer på globens hela yta producerar för fullt.
Och nu kommer kineserna och köper in sig också i portugisiska vingårdar s.k. Quintas.
Och det förstår jag fuller väl, att och varför de gör.

Dessa vinterassodlingar...

 
...är bara SÅÅÅ gudomligt vackra.
Rent, snyggt, välskött, och,och,och...
Man kan bara inte föreställa sig allt det arbete som ligger bakom skapandet av alla de terasser man ser så långt ögat når.
Och när de väl anlagts måste de hela tiden skötas och underhållas.
Vinodlingar har jag i mitt f.d. arbete med introduktionen av järnchelater till alla vinproducerande nationer runt hela Medelhavet kommit i kontakt med.
Men något så vackert som här ? Nej, inte vad jag kan minnas.
Jag har fått ännu högre uppskattning av mina gamla vänner, portugiserna!

Ner till DOURO igen

 
På resa nedför till PINHÂO, nere vid bron.

PINHÂO

 
Heter byn där vårt fartyg ligger förtöjt och väntar på oss t.v. om denna bro.

Nyanlagda terasser...

 
... kommer att ge oss framtida viner. Hur många år en vinstock växer och producerar druvor har jag inte en susning om.
Det beror, förstås, på en mängd olika parametrar som jordmån, sol-, värme-, och vattentillgång, skötsel, korrekta tillsatser av gödning vid rätt tidpunkt inklusive, givetvis REXENE 224 Fe !
Men under många, många år kommer dessa, relativt nyanlagda terasser att producera vin åt sin ägare.

Lunchen väntar !

 
Nu har vi kommit ner till Douro-floden och småstaden PINHÂO, dit båten förpassat sig medan vi varit på bussresa uppe i VILA REAL.
Nu väntar lunchbordet med nya överraskningar ifrån Bruno, vår Chef.

Lunch Dag 4

 
Förrätt:         Små, helt underbara, fritterade torskfiléknyten, inbakade i en bouché med en tartarliknande sås 
                    till. Toppen !
Huvudrätt:     Jag missade att fortografera: fyra stekta, små vaktelbröst i portvinssås och pomme dauphine.
                    Resans höjdpunkt , så här långt, i min mun !
Dessert:       Rödvinsinkokta päron med glass. Nästan lika goda som Gunnels inkokta lingonpäron.
                    Top rating med andra ord. Så de´så !      

FÖRFALL !!!

 
Det är säkert inte samma ägare till den vingård vi ser på bilden och till det ruckel som här förfaller.
Men det är dålig PR för vingården QUINTA Do .... så jag skulle nog tänka mig för innan jag skulle investera i ett vininköp ifrån denna gård.
Och med tanke på landskapet och den odling vi ser uppför berget ( som ligger åt norr, dessutom ) verkar det som om detta nog är mera en olivoljeodling än den är specialiserad på vin?

Här smalnar Douro av :

 
Som tur är behöver vi inte riskera att möta något annat fartyg här. Det är förvånansvärt liten trafik på denna, vackra flod.
" Stilla flyter Don", sägs det ju.
Stilla är det som man kan se. Men vi flyter fortfarande fram på Douro, faktiskt.
Med "Infante don Henrique".
Nu övergår landskapet till klippor med vilda olivträd på sidorna.

Kargt !!!

 
Nu lämnar vi de vackra och gröna portvinsregionerna och ett annart landskap tar vid runt Douro.

KOMMANDOBRYGGAN

 
I samband med att vi närmar oss slussen VALEIRA blev vi uppbjudna att följa arbetet med att förbereda fartygets passage.
Lika intressant, nästan i alla fall, som att få besöka cockpit i ett flygplan.
Den franske befälhavaren t.v. i bild.
Han gick snart härefter ut på bryggvingen på babordsidan för att kommunicera med slussbossen.

Barragem da VALEIRA med Ponte de FERRADOSA

 
Här passerar vi ytterligare en sluss på vägen uppför Douro, österut mot Spanien.
Det är alltid lika intressant att följa med den precision med vilken besättningen hanterar fartyget före, under och efter själva passagen. 
De har inte många centimetrar att röra sig, på sidledes i alla fall.

KEDJEKRAFT

 
Inga cykelkedjor precis.
Det behövs kraftiga doningar för att hissa slussportarna och sådana ser vi här bevis på.

BIODLING med många kupor...

 
Hoppsan!  
Här håller man sig med mina vänner och de surrar säkert en annan sångdialekt än de mina?
Eller, kanske inte ?
 
Nu väntar ett annat landskap framöver. Här behöver skördarna pollinering så kanske apelsin- och/eller citronodlingar är att förvänta sig?

Apelsinodling

 
Här odlar man apelsiner. Landskapet övergår ifrån lummiga vingårdsterasser till mera karga olivträdsodlingar och i mellanskiktet kan vi nu se en och annan apelsinlund, som här exempelvis.
Terasserna består för de måste hålla regnvattnet och underlätta transport av skörden på dessa branta flodkullar.

FERREIRA-odling

 
En av vinhuset FERREIRA´s många vinodlingar. Mna kan se skillnad på skötseln av de olika vinkullarna och FERREIRA tillhör den absoluta toppkvaliteten i det avseendet.
Deras portvin behöver man säkerligen inte rata!

Middag Dag 4

 
 
Förrätt:       inbakad torskfilé ; missade att fotografera. Tyvärr!
Huvudrätt:   COZIDO Portuguesa; Min favoriträtt när jag reste på Madrid, där den är lite annorlunda. Jag saknade framför allt kikärtorna man har där borta.Här är det rökt och kokt fläsk, olika korvar, kokt potatis, surkål och oxkött. Matigt och gott. Bra arbetaremat !
Ost:          "Serra d´Ancorra"
Dessert:    " Créme brûlé " med ett tioårigt FERREIRA Tawny, som man bjöds på. 

DOM JESUS do MONTE; BRAGA

 
 
Denna plats, där Ärkebiskopen bor, är helt magiskt vacker och väl underhållen med statyer, buskbomshäckar and you name it...
 
Någonting är fundamentalt märkligt här i världen.
 
När man i ett utfattigt land, som Portugal ju sägs vara, i den allmänna, förestående världskonkursen har tillgång till byggnader, parker, konstföremål och kyrkorumsutsmyckningar som denna fantastiska park i Braga erbjuder , då kan man inte göra annat än att reflektera?
 
BRAGA ligger ca 50 km norr om Porto och den motorväg med vägbroar etc, etc. vi körde på hela vägen inifrån Porto och hit har vi ingen motsvarighet till i vårt land. Ny och ultramodern ur alla aspekter.
 
Å andra sidan har vi inte tillgång till José Manuel Barroso, portugis och President Europakommissionen men ändå...
 
Jag begriper så mycket som att det är superrika människor som donerar enorma summor till den katolska kyrkan, dess biskopar , präster och annat löst folk. Men varför ska befolkningen då vara arbetslös p.g.a. uteblivna skatter ?
Jag kan så smått hålla med Mona Sahlin som tycker det är häftigt att leva på Toblerone och att betala skatt.
När jag ser sådana här uppenbara orättvisor.
 
Samma förhållanden råder sannolikt i andra  katolskt religiösa stater ex.vis Grekland, Irland, Italien och Spanien?
Finns det kanske något samband?
För katoliken är bara att gå in i biktbåset i kyrkan och be prällen ursäkta en för allt dåligt man inte gjort under veckan .
O så får han en dusör. Plus en slant i kollektbössan när man går ut ur kyrkan. För helighetens skull.
Så kan man med gott samvete sk-ta i skatten.
 
Månde skulle man köra ner för att fråga Påven i Vatikanen om inte hans gäng kunde ersätta IMF och de övriga två i Trojkan? Eller åtminstone stötta dem i deras ansträngningar att få världen på fötter igen.
 

Intressant fastighetslag

 
Det finns få städer i världen där den centrala, dyrbara gamla staden har så många nedgångna och tomma hus, som i Portugal.
Orsakerna kan var många,förstås.
Ägarna kan ligga i en familjekonflikt. Ägaren kan var död, sjuk eller ha emigrerat. Eller har han/hon helt enkelt inga medel att restaurera med.
Nu har man stiftat en lag som gör att staten kan ta över efter 10 år ( vilket utgångsdatum gäller? ).
Skit samma. Det är en bra idé och när man tagit över och restaurerat aktuell byggnad kan den säljas till högt pris med tanke på dess ultracentrala läge.
Här ser vi exempel på hus som ligger strax utanför Katederalen, mitt i pajen, och där ett hus nu är iordninggjort.
Grattis nya ägare!
 
Det rosa huset har formidabla takdekorationer och fresker, kan man se utifrån gatan.Måtte de kunna räddas åt eftervärlden, medan tid är.
 
 

Katedralen i BRAGA

 
Baksida på bild No 1.
Entré på bild No 3.
Entréport , bild No 2, gjord av filigramjärn. Magnifik !
 
BRAGA är den tredje största staden i Portugal med strax under 200000 innevånare; Storkommunen: 800´plus.
En urgammal stad med stor religiös innebörd för katolikerna i Portugal.
 

Barragem do Carrapatelo; Sluss i Douro

 
Denna sluss byggdes 1965  -1972 och är samtidigt en väsentlig kraftstation i Portugal.
En av världens djupaste slussar och "dörren" väger 130 ton.
I Donau fanns det flera, mera imponerande slussar, eftersom Donau är så bred men denna är inte heller helt fel.
Den kräver 30 minuter att passera.
För ytterligare detaljer gällande mått och kapacitet: se WIKIPEDIA.

Lunch Dag 3

 
Förrätt:          Melon och rökt skinka
Huvudrätt :     Saltat lamm och gröna bönor
Dessert:        Crêpe Suzette

Privat middag i Regua

 
Vårt värdpar denna afton utanför vårt fartyg i privat regi är Laura & Joaquim Homem Ferreira.
 
Joaquim var delägare i det agentföretag vi ( = Rexolin Chemiclas AB ) en gång hade i Portugal; en agentur jag personligen "sprang på" och sedemera fick skriva kontrakt med att representera RC i Portugal på exklusiv basis.
 
Vi har inte haft kontakten öppen sedan många, många år. Senast vi personligen träffades var faktiskt i Rydebäck i samband med en agentkonferens 1979, tror vi att det var, då Gunnel bjöd mina personliga, internationella agenturföreträdare på en tillställning, när vårt hus var nytt på Vindö.
Fantastiskt att träffas igen efter så många år.
 
Laura och Joaquim driver numera ett B & B -ställe, (  Se www. csadabeira.com. ) 
Hus och tomt tillhörde en gång den förra Homen Ferreira-generationen. Detta hem har nu köpts ut av L & J och konverterats till ett mysigt B & B- ställe i en lugn del av Portugal ca 8 mil söder om Regua, som i sin tur ligger vid Douro.
 
Checka gärna in till dem när ni har vägarna förbi och hälsa ifrån Gunnel & Jim.
Ni kommer att bli väl mottagna!
Det lovar jag.
 

Privat middag i REGUA

 
Kalvfilé med spenat och potatiskaka.
 
Restuarangen heter PACHECA The Wine House Hotel; se www.quintadapacheca.com.
Exklusivt ställe mitt emot Regua på den södra stranden av Douro; granne med och precis innanför Sandeman vingårdar.
 

FRUKOST Dag 2

 
Härlig frukost med självservering.
Goda brödsorter och vad allt annat en god frukost tillhör.
Nu börjar resan å allvar!
 
Viddbordet har vi "gamla", jättetrevliga medresenärer sedan förra resan på Donau i månadsskiftet september - oktober 2011.
Soligt och varmt väder väntar oss utomhus, så vad mera kan vi önska oss?

ATLANTEN !!!

 
Längre än så här kommer man inte i Porto, vad Douro-floden gäller.
Här mynnar hon i Atlanten och i fonden kan man skönja Porto´s mycket stora hamn, varifrån dess portviner numera skeppas ut i världen.
Vid denna bastion börjar så Europs längsta strandaveny, 7 kilometer lång, som tar oss in till staden Porto.
 
Härifrån har vi nu sex broar att passera : Ponte da Arrábida, Ponte D.Luis I, Ponte do Infante, Ponte D.Maria Pia, Ponte de S.Joâo, ( där ligger vi förtöjda ) och slutligen Ponte do Freixo.
Högre upp i floden Douro kommer sedan den första slussen Barragem de Crestuma-Lever.

PORTVINSFIRMOR en masse

 
Medan övriga medresenärer var inne i Katedralen passade jag på att skjuta lite foton över dessa vinfirmor, som alla ligger innaför "Cais de Gaia " på Douros södra strand mittöver Porto, där jag nu står.
Den lagringskapacitet alla magasin och lagringslokaler representerar, såväl ovan som i och under berget är obegripligt stor.
Och hur kommer det sig att alla - nästan alla - de stora märkena bär engelska namn?
COCKBURN, GRAHAM, FONSECA ( undantag), OFFLEY,  BURMESTER ( tyskt?), SANDEMAN,  OFFLEY ?
 
Bara ett av de bästa märkena, FERRIERA är ju faktiskt portugisiskt.
 
Jo, portugisen Svensson, dricker inte själv portvin. Han och hon håller sig till sina röda och/eller vita bordsviner. Och : de är också UTMÄRKT goda.
 
Portvin var, och är, engelsmännens egendom ifrån ursprunget med ett jätteundantag: NORGE!
Och inte ser jag ett enda norskt namn bland alla portvinsproducenter man här kan skönja.
NORGE?
Jo, tillbaka i modern historia, när portugiserna slutade att resa ända till New Foundland för att fiska torsk
( bacalahau är portugisisk nationalrätt än idag , som baseras på torsk i alla dess former och tillagningsätt).
köpte man stora volymer "klippfisk" ( vår torkade sej eller torsk innan den blev lutfisk hos oss ) ifrån Norge.
Portugal hade redan på den tiden - vi talar 1930 -60/70-talet - ont om valuta och då bytte man med att betala klippfisken med portvin.
När jag sedemera i slutet av 1960-talet började besöka på fiskmjölsindustrin i Norge kunde man inte få in annat än portvin i barerna runt om i Norge under vardagar!
Det minns säkerligen inte många i ex.vis oljelandet Stavanger idag, eller hur?
Hur många har inte ersatt portvinet med en wirre eller en Absolut där, undrar jag?

Katedralen i Porto

 
Ett besök i en av de många stora katedraler som finns i detta katolska land tillhör förstås.
 
Men min Pappa Tage sa alltid: " Prata inte med mig om politik eller religion! Tacka vet jag sex & spex!".
Och spexa, det  kunde han , när han var på det humöret.
 
Jag tar därför tillfället i akt att gå runt med kameran i närområdet för att ta bilder på den världsliga omgivningen.
Vill inte ta upp plats för all de som behöver bikta sig...

TAKVY i PORTO

 
Vackra färgställningar med alla de färger husväggar och tak bidrar med.
Och byggnadskranen bekräftar att det antingen byggs nytt eller repareras i denna gamla stadsdel.
"Life goes on.." Trots de finansiella problem i som finns i staten Portugal.

Tvätt på tork i Porto

 
Vackra, gamla hus med de dekorativa, typiska, målade keramikväggarna, som man ser t.o.m. oftare nere i Lisboa.
Bekvämligheten inomhus är säkerligen begränsad. Värme och varmvatten saknas helt, så här blir det att gnugga för hand.

GENERATIONSHUS

 
Förr i tiden byggde man i Portugal ofta upp en våning i höjden, när en ny generation gifte sig.
Detta hus, uppe vid katedralsområdet,  kan alltså mycket väl ha varit ett tre- om inte ett fyragenerationshus.

VAT fat

 
Ett av många, många VAT-fat som vi såg i källarna.
Att "bara" tillverka ett sådant ekfat kräver sina mästare. Och att fylla dem ned olika blandningar. Och, och,och...
Imponerande.
En dam i gruppen frågade, utan att få svar, om whiskymärket VAT 69 har något med detta fatmått att göra?
Bra fråga i alla fall.
 

Detta kallar jag: VINKÄLLARE !

 
Man kan ju med all rätt fråga sig: " Hur mycket portvin dricks det runtom i världen?"
Här finns små fat. Stora fat . Större fat. Och VAT-fat....
Och allt ska med tiden ner i små glasflaskor. 
Så frågan , fortfarande obesvarad: "HUR MYCKET ..."

SANDEMAN PORTWINE

SANDEMAN är ett av de största portvinsmärken som finns. Firman startades redan 1790 av en skotte, George Sandeman, som år 1811 därefter investerade i Porto.
Deras logga ovan är väl bekant, så den har bidragit till deras internationella marknadsföringsframgångar.
Men deras kundbehandling på plats lämnar mycket i övrigt att önska!
"VINTAGE" är rena årgångsviner av mycket hög kvalitet, där vissa årgångar har högre kvalitet ( och därmed pris ) än andra. Allt beroende av väder och klimat under repektive år.
 
Att notera : ett VINTAGE-vin måste konsumeras redan inom två dygn efter det att flaskan öppnats! Det oxideras så snabbt att därefter är det inte längre att betrakta som ett högkvalitativt vin.
Och hur ofta kan man sätta i sig en 75:a portvin inom två dagar?
Speciellt tillfälle i goda vänners lag, förstås.
 
Bland de senaste årens bästa VINTAGE-årgångar, bland de som just släppts, är 2007 värt att satsa på .
 
Gäller generellt för alla portvinsmärken, eftersom den sommaren tydligen var något alldeles speciell.
Och ett sådant topp-Vintage kan lagras upp till 50 år plus !
För dem som vill vänta så länge, vill säga.
 
WHITE är inte vitt, utan apelsin-fägat och det görs ifrån vita druvor.
RUBY görs ifrån röda druvor och det är ett ungt vin.
TAWNY är lagrat och blandat med olika årgångar ifrån röda druvor.
LBV är blandade viner; Late Bottled Vintage. Slå upp via Google! Kan vara riktigt, riktigt bra!
VINTAGE : Inte blandat alls ! Rent årgångsvin.

VINPROVNING

 
Vi blev inbjudna att besöka SANDEMAN; ett av de stora portvinsmärkena i världen.
Här blev vi bjudna att avsmaka ett vitt och ett rött ( "Ruby" ) i detta fall alternativ.
Vinkällarna, faciliteterna och guiden var helt OK men USCH ! så kommersiellt och pådrivande hela visningen blev.
Den ena turistgruppen stod och väntade på den andra och guiden, liksom vi besökare,blev stressade, med all orätt.
En stor flopp, i mitt tycke.
Dålig marknadsföring indeed.
Nu blir det själv att, via Google, studera de olika portvinskvaliteter som erbjuds: WHITE, RUBY, TAWNY, LBV & VINTAGE.
Jag vill rekommendera ESCAPE TRAVEL att välja ett av de andra, kanske mindre, producenterna till kommande besök. Jobba åtminstone med att finna ett alternativ !!!
Maria " Pitti ", kan fixa det!
 

VINPROVNINGEN KLAR!

 
Och vi kan bevisligen ta oss ombord på egna fötter.
Nu väntar lunch. Vad ska vi få för gott denna dag?

Lunch Dag 2 :

 
Förrätt:  " RUSSIAN EGGS "
Huvudrätt: "RED BASS " caldeirada style"; Sisådäringa... I min mun, vill säga.
Dessert: "Chocolate cake "Brigadeira". Mumsfillibabba.

Gunnel stannar ombord

 
Gunnel vinkar oss farväl, ifrån vår hytt.
Hon ska stanna ombord i eftermiddag och njuta av sol och värme uppe på soldäck .
PORTO är en synnerligen kuperad stad så hon gör säkert rätt som vilar skankarna denna em.
Vi övriga ser fram emot en intressant andra halvlek av dagen.

Byggnader på, PORTO-sidan

 
Detta ser farligt ut, eller hur?
Undrar vilket avloppssystem de använder sig av ?
Floden ligger rakt under deras ändor, så....
Jordbävningar förekommer tydligen inte i detta land och berget uthärdar tydligen en och annan brakskit?

Rabelo shuttle

 
Nu ska vi åka båt, en s.k. Rabelo ifrån Cais de Quebrantôes där vårt "hotell" ligger in till centrala PORTO.
Vår Rabelo ska påminna om de originalbåter som en gång transporterade vinfaten längs Douro.
Se kommande bilder.
 
PS. Gun & Erik Lanner : skynda er så att ni kommer med båten! Eva & Carl-Einar sitter redan lugnt i båten.

Barcos Rabelos

 
Så heter de småfartyg som förr transporterade vinfaten uppe ifrån vinodlingarna i öster längs Duoro ner till portvinföretagen och dess vingrottor här vid "Caves do Vinho do Porto".  För vidare befordran till huvudmarknaden, England . Varifrån de  i sin tur transporterades ut till kolonierna för en njutbar konsumption bland damerna medan herrarna tog sin mångdagliga malariamedicin, G&T .
CALEM är ett av många portvinsföretag, väl känt världen runt ibland portvinskonnusörer.

LINBANAN på GAIA-sidan

 
Den utgår ifrån den grå byggnad vi ser längst till höger i undre bild.
Linbanestationen ligger i en park precis på andra sidan av Ponte Luiz I-bron på GAIA-sidan.

Vy över DOURO-floden

 
Bilden tagen ifrån Ponte Luiz I-bron ner mot PORTO-sidan där "vår" barco Rabelo-båt ligger förtöjd och väntar på vår returresa till vårt "hotell", Infante d. Henrique.
Nu ska vi över bron för att provsmaka portvinsalternativ.

Vyer ifrån Ponte Luiz I-bron

 
Dessa bilder är tagna på PORTO - sidan uppe ifrån brofästet på järnvägsbron, där promenaden över till GAIA också har sin plats.

DOURO-bro

 
Här går vi nu ifrån PORTO-sidan över till GAIA-sidan .
Underbara vyer åt alla håll!
Värt mödan.

PONTE LUIZ I

 
Denna järnvägs- och promenadbro byggdes över Douro under åren 1881 - 86.
Vi promenerade alltså högst upp på järnvägsspåren.
Dess brospann är 44,6 meter högt och spänner 172 meter öve floden. 
Den heter officiellt Dom Louis I men då kungen inte infann sig till invigningen , "bestraffades" han med att bron fick det namn man idag ser på den.

LINBANA

 
Medresenärer Eva & Carl-Einar M. gjorde sällskap på linbanan ner till GAIA´s portvincentrum för att vi skulle kunna göra flera provsmakningar än den hos Sandeman..
Vi promenerade över järnvägsbron ifrån Porto-sidan till en park högts uppe på Gaia och den var utgångspunkten för dessa högmoderna "cable cars".
Trevligt inslag i  dagens övningar.

Här ska vi ner!!!

 
Vid återkomsten till Porto-sidan efter besöket på GAIA-sidan av Douro bär det brant nedför i den linbanevagn som vi tar för att komma ner till "vår" kaj igen. Hemtransporten på floden väntar.

Förrätt Dag 2

 
Rökt lax och rostat bröd.

Huvudrätt Dag 2

 
"Supreme of poultry" = baconinlindad kycklingrulle med fyllning, grönsaker och risotto.
Lika gott som det ser ut.

Mellan huvudrätt...

 
.. och dessert fick vi en "Palhais" ost marinerad i örter och olivolja.
Gott !!!

Middagsdessert Dag 2

 
Brasiliadsk mango följd av Tiramisu i kaffesås.

Centralstationen i PORTO

 
I denna, idag, vackra och totalrenoverade , järnvägsstation kan man numera studera historia och gammalt, portugisiskt vardagsliv återgivet på fantastiska porslinsmålade kakelplattor och fresker i taket.
Mitt personliga minne av denna station är mindre angenämt.
 
 
Jag tvingades att fly Portugal ifrån den tillbaka i mars 1975. Jag tror det var runt 10-11 mars, soligt men svalt ! , när marinen började att slåss med flyget om makten nere i Lisboa ,efter den oblodiga "Nejlikornas revolution 1974" , när revolutionen efter Salazar bröt ut.
 
Jag tog tåget till norra gränsen men när jag kom dit var gränsen till Spanien stängd och militär lade beslag på mitt pass direkt vid tåget.
I bara blazer och portfölj ( jag skulle besöka Porto under dagen endast, så alla mina tillhörigheter var kvar nere i Lisboa på Hotel Tivoli tog jag en taxi ner till en strandby, där jag hittade ett sommarpensionat, som blev min första övernattning ,utan vatten och/eller värme , där nere.
Jag vågade bara inte ta risken att stanna uppe i gränsbyn med alla dess militärer.
 
Dag två tillbaka till gränsstationen Valenca do Minho där jag köpte in mig på en pousada, som heter Pousada Sao Teotónio. Pousada är portugisiska motsvarigheten till Parador i Spanien ( se Google ) där man omvandlat gamla historiska slott eller andra förnäma byggnader till de lyxhotell, de numera är.
Jag köpte dessutom en ylletröja och långkallingar, som nog räddade livet på mig i vårkylan ?
 
Som tur var hade jag alltid gott om cash i ett pengabälte runt kaggen när och vart jag än reste på den tiden. "You never know...".
Efter två nätter där fick de utlänningar som de hade tagit passen ifrån dem tillbaka och vi ( ca 10-12 stycken bara ) promenerade i rad över den järnvägsbro som förbinder Portugal med Spanien högt över gränsfloden Minhao.
Där stod en taxi och väntade på mig eftersom vår agent, Kalle Wörmer i Madrid hela tiden varit i kontakt med Gunnel och bokat taxin f.v.b. Santiago de Compostela där dess ännu lyxigare Parador väntade med varmt vatten och en skön bädd. Se via Google . Parador de Santiago - Hostal dos Reis Católogicos.
Flyg direkt hem via Madrid.
Alla mina grejor nere på Tivoli fixade så vår agent där nere hem åt mig så allt kom på plats så småningom.
Men kul var det INTE!
Bye! Bye!
De var tider det!
Och ändå : jag älskar Portugal och dess männinskor. Och inte minst dess mat !
 
 
 
 
 

Första måltiden ombord

 
Efter en paté , som förrätt,( jag missade att fotografera den ) bjöds vi på en fläskytterfilé enligt ovan.
Desserten glömde jag att plåta.
Fria flaskviner, obegränsat, till måltiderna, ingick i priset och de var lika goda ; de vita lika väl som de röda.
Vad man sedan beställde i baren fick man betala själv.
Lagom portioner som inte blev alltför mastiga.
Det belgiska köket är MINST lika angenämt som det franska, tycker jag sedan gammalt.
Och Bruno fick mig inte att ändra uppfattning. 
Tack Bruno med stab!

Ouia de Quebrantôes, GAIA

 
Vårt fartygs förtöjning på GAIA-sidan av Oporto, vid två av dess sammanlagt sex höga broar, som förbinder Gaia med själva Porto.
Namnet i rubriken betyder "brutna lemmar" och namnet kan man förstå med de nivåskillnader uppifrån motorvägen ner till den strand bussen hade att köra.
Imponerande körskicklighet.
Det är trångt ,trångt, trångt  och brant!
Uppe till höger i bild ligger ett f.d. kloster, som nu ska renoveras att bli en univetsitetsbyggnad.
Men pengarna är SLUT!!

Vårt hem...

 
... under tiden 17 - 24 september 2012.
Vi har just anlänt Oporto och vårt fartyg Infante don Henrique, som tillhör det franska rederiet CroisiEurope Detta blir, under kommande vecka, vårt hem, som ligger förtöjt innanför systerfartuget Vasco da Gama.
Resan är bokad sedan nästan ett år tillbaka med www.Escapetravel.se och resan heter " NORRA PORTUGAL OCH SALAMANCA".
Kryssaren, hon ska hela veckan segla med oss på floden DOURO, som lär vara en av de vackraste floder världen har att erbjuda
Tack vare att vi var ute i så god tid fick vi önskad hytt, no 337 på babord sida ,övre däck och den ligger längst fram ( längst ifrån propellerljuden ) där gardinerna är ifråndragna.
Hytten var mindre än den var på Der Kleine Prinz, som vi ju reste på Donau förra september/oktober.
Vi saknade nattygsborden men i övrigt var allt högsta standard. Visade det sig under veckan, allt eftersom den gick.
Maten speciellt med en belgisk Chef, Bruno, liksom yrkesnivån på personalen , utan undantag, var bara så KANON!
Grattis fransoser! Ni har utbildat era anställda, den saken är klar.
 
PS. MS Infante don Henrique byggdes 2003 och renoverades 2010. Hon tar max. 142 passagerare ( vi var totalt 124 varav 29 svenskar), i 71 hytter.
Tre däck , utöver soldäck : 38 dubbelhytter på övre, 19 på mellan-, och 14 på undre däck. Toa & dusch i samtliga. Plus safe, TV, hårtork och radio.

HEMMA !!!

 
Borta bra , men hemma bäst !
Det gäller trots att detta är vad vi ser , när vi tittar ut på balkongen åt söder.
11 grader och regn mot de 32 grader vi hade i lördags, när vi besökte vingården Quinta do Tedo.
Och då var det alltför varmt, så detta likar jag personligen bättre!
Nu blir det heltidsarbete att gå igenom de 493 bilder jag skjutit under vår kryssning på Douro-floden i norra Portugal och tid nog kommer vissa av dem att läggas ut på bloggen.
Först måste de redigeras och så ska jag Googla om de platser vi besökte under resans gång.

Uppehåll 16 - 25 september

 
Nu gör jag som bina: tar semester ifrån bloggen under denna period.
Ska bara koppla av och njuta av livets goda.
Kalmar Slott lever vidare i mellantiden.

LYCKSALIGHETENS Ö i Kalmar

 
Den lilla holme vi ser rakt fram ligger i Slottsfjärden och den fick en ny bro till Unionsjubileet 1997.
En romantisk ö utanför den vackra Sylvanderparken, där man nu för tiden spelar boule och jätteschack under soliga dagar.
Gamla vattentornet i bakgrunden är en annan typisk Kalmarprofil, som numera innehåller lägenheter, vilka tillhör Kalmarhem.

LNU : Se PS. tidigare inlägg 20120907

 
Intressant PROTOKOLL 2009-12-21: JULBORDET väntade !!
Och den notan behövde inte LNU stå för.
Det gjorde KK´s innevånare via skattekronorna.
 
 
 
 

BLÅGRÖN MOSAIKTROLLSLÄNDA *

 
Här är ett riktigt rovdjur som vi har daglig hjälp av.
Den livnär sig huvudskaligen på myggor och flugor och de senast nämnda har vi ovanligt gott om här nere i Kuvösen.
Just denna slända, stor och färgstarkt grön,  har förirrat sig in i ett av fönstren så den fick jag hjälpa ut igen.
Vart och ett av de två fasettögonen lär ha ca 30000 småögon som kan hjälpa sländan att se 360 grader samtidigt.
Att smyga  sig på för att överraska en trollslända är m.a.o. omöjligt!
Denna slända är en art som tillhör de egentliga trollsländorna (bakvingen är bredare än framvingen) och jag ska nu försöka att hitta dess specifika artnamn.
 
* Enligt Martin Peterson, [email protected] är detta det korrekta namnet på denna slända.
Latinskt namn : Aeshna juncea.
Tack, Martin! 
 
Blågrön Mosaiktrollslända, hona  säger Didrik van Hoenacker uppe på NRM.
Och blågrönskimrande är kroppen allt.
Latinskt namn: Aeshna cyanea.
 
Efter att ha studerat " Trollsländor i Sverige - en fälthandbok" utgiven av Entomologiska Föreningen håller jag nog med Didrik i detta fall.
En alldeles utnärkt liten handbok, som lärt mig att trollsländor bör man fotografera även ifrån sidan, om man vill göra en mera korrekt artbestämning.

Teamwork

 
Tre generationer Thomsson skruvar ihop den skottkärra barn & barnbarn uppvaktat farfar/morfar Jim med idag.
Så när dagen kommer ska den kanske t.o.m. vara rullbar?
Max ska måla skaklarna kommande weekend för denna fina kärra gäller det att vara aktsam om.
 
TACK, kära familj !!!

Tack själv, Bengt !



I afton har hustrun och jag varit på koncert med en av svensk jazz´ stora konstnärer :
pianist BENGT HALLBERG. 
Trots att BH fylller 80 år 20120913 !
Bengt uppträdde på VIDA Museum, Halltorp, Öland och det var en högst hörvärd uppvisning.
Med många traditionella låtar ifrån många länder. 
 
Fullt hus.
Med samma medelålder som igår afton . Kanske med några år plus, så det innebär en medelålder av ca 68 år ?
 
Är det likadant på Sandra och Skälby loge, månne ?
 
 

EUROPA besöker Kalmar

 
En av de få passagerarbåtar , ( tysk tror jag ) som numera besöker Kalmar.
Och när glasbruken snart är helstängda blir det inte flera besök.
Slott & herresäten finns det flera av runt om i världen.

Linnéuniversitetet i Kalmar

 
Igår kväll var jag tillsammans med 300 + andra åhörare i Kalmarsalen för att lyssna på den presentation som gjordes av den framtida placeringen av LNU i Kalmar, som kommer att bli Ölandshamnen i anslutning till nuvarande SJÖFARTSHÖGSKOLA.
Medelåldern på oss åhörare var säkert 65 plus ??? Konservativ, med andra ord.
 
Jag hade hoppats att få ta del av en förklaring tilll varför BROFÄSTET ( även kallat Kalmar Nyckel, Kroppkakan eller Teleskolan ) inte duger som utbildningsanstalt och administrationsfäste längre.
Någon sådan gavs dessvärre inte utan nu ska  kapitalet styra sossarnas framtida satsning.
 
Intressant att konstatera hur pengarnas inflytande över makten ändrats igenom åren. Och i total, fullständig och komplett ( tautologi skulle Ada Olsson ha sagt ) brist på allt vad politisk opposition heter i denna ankdamm, blir det som Johan Persson ( S ) vill.
Och med den raka och 100 %-iga uppbackning han har av VD:n för IKEA AB, Thomas Carlzon, tillsammans med Linnéuniverstitets rektor, Stephen Hwang,  blir det omöjligt för någon att rubba på de planer S har att låta utarbeta Detaljplanen gällande Ölandshamnen under 2013.
 
Jag vill själv inte ta ställning till hur det kommer att bli, förrän jag tagit del av den planen.
Det bör finnas expertis som begriper detta bättre än jag.
 
SJÖFARTSHÖGSKOLAN blev ju bra så nära inpå som 2003  - i mitt tycke - så varför inte???
Om nu BROFÄSTET ska rivas finns inget annat alternativ.
 
Det viktigate av allt: FREDRIKSSKANS- alternativet är nu lagt åt sidan  !
 
Å andra sidan: Man ska aldrig ropa HEJ...
Innan KK fått OK på att bygga i hamnområdet. Så de´så !
 
PS. Efter att ha läst igenom Protokoll ifrån 2009-12-21; Se www.kalmar.se; och ha studerat namnen på de närvarande politikerna under det möte Protokollet gäller har jag full förståelse för att Johan Persson nu vill att något måste hända.
Paragraf 177 behandlar de alternativ som gällde för LNU´s placering och det var endast ett parti som reserverade sig till förmån för BROFÄSTET.
Fy f-n för politiker, säger jag bara. 
Kappvändare, dåliga rådgivare och r-vslickare omgav sig redan Erik XIV med. Och många både före och efter honom.
Hoppas bara att Julbordet 2009 var gott för så många "politiker" som deltog under detta möte ställde säkert inte upp för något annat.
 
http://www.kalmar.se/Kalmar%20kommun/Demokrati/Politik/KF/kommunfullmaktiges_protokoll/2009/Kf091221.pdf
 

Tillbaka till livet !

 
Under ca 40 minuter var denna Nötväcka putz weg.
Nu är den tillbaka till livet och mellanlandade i gråpäronträfdet innan den fortsatte upp i gammeleken.
Skönt .

NÖTVÄCKA



Kuvösfönstret har åter blivit orsak till att en fågel flög in i det.
Jag trodde att denna lilla pippi hade gått till de sälla markerna men efter en stunds värme kunde den stänga näbben till att börja med.
Dessförinnan hyperventilerade den med öppen näbb, som den verkade inte kunna stänga?
Efter ännu en stund började den att blinka åt mig  och för att den inte skulle flyga in i fönstret igen, denna gång inifrån, satte jag ut den på altanen.
Och där sitter den än!
Men nu vrider den på huvudet och t.o.m vänder på sig, så förhoppningsvis har det stannat vid en hjärnskakning för vingarna ser hela ut ?
Jag vill att den ska flyga upp i gammeleken igen.
LYCKA TILL !!!

Morgonskörd

 
 
Hustrun ska bjuda på hallonpaj som aftonens dessert.
Mums fillibabba!

RSS 2.0